واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: 50 درصد بارندگی های ایلام به سیلاب تبدیل می شود ایلام - ایرنا - مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام گفت: 50 درصد از مجموع بارندگی های این استان در مناطق مختلف به سیلاب تبدیل شده و باعث نابودی زیرساخت های شهری و مزارع کشاورزی می شود.
خیر الله آذرکردار روز شنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: سالانه بطور میانگین 400 میلی متر باران در مناطق مختلف ایلام می بارد که این مقدار 1.5 برابر میانگین کشوری است.
وی ادامه داد: جاری شدن 50 درصد این بارندگی ها به صورت سیلاب سبب فرسایش بیش از 40 میلیون تن خاک می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام افزود: با انجام فعالیت های آبخیزداری و منابع طبیعی می توان بخش عمده ای از هدر رفت آب را کنترل و به چرخه مصرف وارد کرد.
وی بیان کرد: می توان با استفاده از یک هکتار مرتع "درجه یک" بطور میانگین 70 درصد نزولات جوی و در یک هکتار مرتع "خوب" دو هزار و 800 متر مکعب آب را کنترل و به سفره های زیرزمینی هدایت کرد.
به اعتقاد آذرکردار یک متر مکعب اقدام های سازه ای آبخیزداری بر اساس برنامه ریزی درست و منطقی قادر است 70 متر مکعب آب ذخیره کند.
وی بیان کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام سالانه هزینه های زیادی را در بخش مرتع، جنگل و آبخیزداری برای حفظ پوشش گیاهی و تلطیف هوا، جلوگیری از فرسایش یک میلیون خاک و تثبیت آن، کنترل 470 میلیون متر مکعب هرزآب و تبدیل آن به سفره های زیرزمینی اجرا می کند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام گفت: جلوگیری از تخریب جنگل و مرتع و افزایش کاشت آن، کاشت نهال و بذر، ممانعت از قطع درختان و تخریب منابع و پوشش های گیاهی راه های موثری برای ذخیره سازی سفره های زیر زمینی و عاملی برای جلوگیری از بروز سیلاب و هدر رفت آب محسوب می شود.
وی اضافه کرد: در دو منطقه مرزی و گرمسیری مهران و دهلران که به صورت دشت و دارای سفره های زیر زمینی مناسب از نظر تخلخل (فضای خالی)، بافت و نبود کانی های محدود کننده است، اقدام های آبخیزداری ارزنده ای انجام شده است.
آذرکردار وسعت سفره های زیر زمینی این دو شهرستان از صالح آباد تا دشت عباس را 300 هزار هکتار عنوان کرد که با برداشت بی رویه آب از آنها در طول سال های گذشته سطح آب این منابع زیرزمینی تا 100 متر نیز پایین رفته و می طلبد با همکاری مردم و اقدام های موثر با استفاده از کنترل هرز آب ها این سفره ها را دوباره تقویت کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام، یکی از برنامه های این اداره را اجرای طرح نوین پخش سیلاب در آبریز رودخانه های مرزی عنوان کرد که برای اجرای آن 400 میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
وی بیان کرد: در صورت تخصیص اعتبار این طرح قادر خواهد بود سالانه 120 میلیون متر مکعب آب (دو برابر ظرفیت سد ایلام) را به سفره های زیرزمینی اضافه کند.
وی تاکید کرد: با اجرای طرح یاد شده بخش زیادی از هدر رفت آب کنترل و از خروج آب از طریق مرز نیز جلوگیری می شود و هفت هزار هکتار نهال کاری نیز اجرا شود.
آذرکردار از وجود یک هزار و 200 حلقه چاه آب در استان ایلام خبر داد که آب بیشتر کشاورزان از این چاه ها تامین می شود و با تقویت سفره های زیر زمینی کشاورزی استان نیز رونق خواهد گرفت.
وی گفت: برداشت بی رویه آب به سفره های زیر زمینی و آب های سطحی آسیب می رساند و کشاورزان به عنوان بهره برداران اصلی از منابع آبی باید روش های نوین آبیاری را فرا بگیرند تا بهره برداری از بخش قابل توجهی از آب های زیرزمینی کاهش یابد.
وی اظهار کرد: شش تا هشت هزار متر مکعب آب برای آبیاری سنتی مورد نیاز است درحالیکه برای آبیاری بارانی و صنعتی تنها دو هزار متر مکعب آب نیاز است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری ایلام افزود: بخش عمده ای از منابع آبی کشور و استان توسط کشاورزان استفاده می شود که آموزش و ترویج آبیاری مدرن یک امر لازم و ضروری برای حفاظت از این منابع آبی است.
591/540
26/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]