واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فناوری به کمک کتاب می آید تهران-ایرنا- فناوری جدید اکنون به کمک بازار نشر آمده تا شمار مخاطبان و همچنین فروش کتاب ها را افزایش دهد موضوعی که اگر به سرمنزل برسد کتاب ها از غربت بیرون آمده و دیگر زیر تلی از خاک پنهان نخواهند شد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا موضوع کتاب و کتابخوانی نه تنها دغدغه ناشران و کتابفروشان بلکه همه علاقه مندان به کتاب است.
مدت زمانی است که ناشران برای افزایش مخاطبان دست به طراحی های متنوع این یار مهربان زده اند. اکنون ناشران همه تلاش خود را برای جذاب کردن جلد کتابها بکارگرفته اند.
از طراحی کتاب ها به شکل جعبه شکلات تا گذاشتن شاخه گل محمدی خشک شده از روش های ناشران برای جذب مخاطب و مشتری است. هر چند فقط طراحی های ظاهری نمی تواند علت افزایش شمار مخاطبان باشد و باید نیم نگاهی به محتوا نیز داشت اما حالا صرفنظر از محتوا ناشران و دست اندرکاران کتاب می خواهند به ظاهر نیز توجه کنند.
حالا برخی کتاب ها با بسته بندی شبیه جعبه های شکلات که با یک لایه تلق، محتویات جعبه قابل مشاهده است به بازار آمده. طراحی منحصر به فرد این کتاب ها باعث شده در نگاه اول خریداران علاوه بر جنبه محتوایی و مطالب موجود در آن مجذوب نوع بسته بندی و طراحی زیبای آن شوند.
** هزینه های سنگین
انجام طراحی هایی اینچنینی منوط به صرف هزینه های زیادی می شود که مسئولان انتشارات متحمل می شوند و به گونه ای دیگر این کار آنها را می توان نوعی خطر کردن دانست که در این حوزه انجام می دهند.
کتاب «ده سال با هملت» و«بهار مصدق» عنوان این گونه کتابها است که انتشارات «دف» در طراحی آن خلاقیت خاصی را به کار برده است. این کتاب نوشته گریگوری کوزینتسف، شامل مجموعه ای از یادداشت های روزانه تا متن فیلمنامه هملت است که توسط ایرج کریمی منتقد نام آشنای سینما و کارگردان این حوزه ترجمه شده است.
"حمیدرضا شعبانی"، مدیر انتشارات دف درباره شیوه طراحی این کتاب می گوید: در تمام تصاویری که از مصدق در کتاب ها یا مطبوعات دیده می شود، او را با قدی خموده و بیمار نشان می دهند به همین دلیل سعی کردیم در طراحی جلد این کتاب از تصویری استفاده کنیم که بتواند پُز یک مقام عالی رتبه سیاسی و پیروزمند را نمایان کند.
ناشر کتاب ده سال با هملت با اشاره به کارکرد این کتاب ها گفت: سعی کردیم در طراحی این کتاب ها علاوه بر در نظر گرفتن استفاده از منابع اطلاعاتی، کارکرد دیگری هم در نظر بگیریم که این کتاب ها را کاملا دلنشین کند تا بتواند برای هدیه به کسانی که علاقه مند به مطالعه هستند مناسب باشد.
شعبانی ادامه داد که این کتاب ها با قابی زیبا و گرافیکی بسیار متفاوت، هدیه ای ارزشمند برای علاقه مندان به تاریخ معاصر است.
** شاخه گل محمدی
این انتشاراتی در اقدامی دیگر شاخه های گل محمدی خشک شده را در صفحه آخر کتاب های خود قرار داده است.
به عقیده "مجید غنی پور" موفقیت تجاری یک کتاب عمدتا بسته به جلد آن کتاب دارد و هر چه جلد کتاب جذاب تر و زیبا تر باشد این موفقیت نیز بیشترخواهد بود.
این طراح جلد کتاب با بیان این که اگر به عنوان یک مولف به دنبال فروش بالای کتاب خود هستید باید حتما برای طراحی جلد کتاب خود از یک طراح مطمئن و ماهر و خلاق کمک بگیرید و افزود: این چیزی است که مخاطبین را در نگاه اول تحت تاثیر قرار می دهد و همه ما نیز از اهمیت اثر بخشی اولیه آگاه هستیم.
** جلد کتاب حس هیجان را تحریک می کند
غنی پور با اشاره به اینکه جلد یک کتاب پیام هایی در مورد این که کتاب مورد نظر در اصل حاوی چه چیزی است را به صورت بصری به مخاطب منتقل می کند، گفت: جلد کتاب حس هیجان را تحریک می کند و کمک می کند تا مخاطب موضوع کتاب را پیش بینی کند.
او تاکید کرد که جلد کتاب باید به گونه ای باشد که در نهایت حس غرور و سرافرازی را در مولف نسبت به اثرش ایجاد کند.
** جلب نظر خواننده در چند ثانیه
فاطمه جمالی طراح و گرافیست نیز معتقد است جلد کتاب باید طوری طراحی شود که در مدت چند ثانیه نظر بیننده را به خود جلب کند.
به اعتقاد جمالی خریدار ابتدا با نگاه چیزی را خریداری می کند، بعد از آن با کیف پول وارد فروشگاه می شود.
وی ادامه داد که همه ما ویترین مغازه ها را دیده ایم، این نمونه عینی خوبی برای اثبات اثر بخشی مثبت تاثیر بصری است و افزایش تقاضا برای خرید یک کالا است. سپس چیزی که از پشت ویترین دیده اید در حافظه ناخود آگاه شما باقی می ماند و ممکن است بازگردید و آن را خریداری کنید.
** توجه به جلد کتاب
مدیر "انتشارات دف" با بیان این که کتاب نباید فقط برای کتابخانه خریداری شود گفت: جدای از جذاب بودن، طرح جلد کتاب باید بیانگر موضوع و محتوای آن باشد.
وی تاکید کرد که در طراحی جلد می بایست به مضمون کتاب اهمیت بیشتری داده شود.
شعبانی ادامه داد که برخی از افراد هنگام خرید یک کتاب به جلد پشت آن اهمیت بیشتری می دهند و افزود: مخاطبین کتاب ها اغلب به پشت آن نگاه می کند تا ایده و مضمون کتاب را بفهمند.
** فناوری و فروش کتاب
با نگاهی به بازار نشر کتاب و عدم تبلیغات در این زمینه به نظر می رسد کتاب و کتابخوانی هنوز در میان مخاطبان و علاقه مندان به مطالعه و تحقیق جایگاه ویژه خود را دارد و بخشی از سبد فرهنگی این اقشار را به خود اختصاص می دهد.
باید در نظر داشت که فناوری های جدید می تواند به صورت جدی به کمک روش های سنتی در صنعت نشر آمده و تاثیرات خود را بر میزان فروش کتاب و اطلاعات و آگاهی افراد جامعه بگذارد.
فراهنگ**1497 ** 1569
26/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]