واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: هژمونی روابط بر ضوابط معضل سینمای مستند
ر برخی از مراحل کار من مجبور به سفر به استان سراوان و به یکی از روستاهای دور افتاده مرزی بودم که مجبور بودم تنها و با یک دوربین خود این سفر را انجام دهم زیرا عملا مباحث امنیتی و مالی برای همراه کردن عوامل تولید مشکل ساز بود. حال این مشکلات را اضافه کنید به مشکلات دیگر که در حین کار بروز میکند از جمله برای مثال کسب اعتماد رهبران سلسله های صوفیه.
کد خبر: ۴۴۲۲۷۰
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۳ - 15 October 2014
سینمای مستند ایران علیرغم توانایی ها و ظرفیت های موجود در این حوزه متاسفانه به دلایلی از جمله عدم حمایت های لازم از سوی نهاد ها و ارگان های مربوطه چندان رنگ و جلایی ندارد. این موضوع البته در کنار آفت هایی است که سینمای ایران را در مجموع به خود مشغول داشته است و منجر به آن شده که طی سالهای گذشته سینمای کشور به ویژه در بخش مستند، با آهنگی بسیار کند تر از آنچه انتظار میرود به حرکت خود ادامه دهد.
به گزارش «تابناک»، سینمای مستند یکی از مهمترین بخش های فرهنگی در حوزه هنر جوامع است. این گونه از هنر سینمایی قادر به این است که مفاهیم و الگوهای موجود در بطن فرهنگ عمومی جوامع را در بهترین قالب دیداری و شنیداری بیان کرده و نقد هایی شاید در هیچ قالب دیگری توان پرداخت به آنها نباشد را وارد سازد.
اما متاسفانه علیرغم این پتانسیل و ظرفیت، آنچه امروز در سینمای ایران با آن مواجه هستیم، حرکت کند و آهسته سینمای مستند کشور است که به عقیده کارشناسان، کارگردانان و به طور کلی فعالان این بخش، بخش اعظمی از این مشکل ناشی از عدم حمایت صحیح و همه جانبه از سوی نهاد ها و ارگان های مربوطه و ذیربط است.
در همین رابطه آرش اسحاقی، مستند ساز ایرانی که اخیرا فیلم مستند وی تحت عنوان «خرابات» به بررسی ریشه های تصوف و سلسله های صوفیه و نقد عرفان های نوظهور پرداخته است، در گفتگویی با «تابناک» معضلات سینمای مستند در ایران را تشریح کرد.
کارگردان مستند «تبر» با بیان مشکلات مستند سازان ایرانی به خصوص در حوزه مالی اشاره میکند که اغلب مستند سازان ایرانی به شکل مستقل این حوزه از سینما را به پیش میبرند و هیچ نهاد یا ارگانی از آنها حمایت رسمی به عمل نمی آورد.
اسحاقی اشاره میکند: به هیچ وجه نمیتوان از هژمونی روابط بر ضوابط در سینمای ایران و به سینمای مستند چشم پوشی کرد. مراکز و نهادهایی که باید در حوزه مستند از کارگردانان حمایت کنند، معمولا یا به کلی حمایتی ندارند و یا آنچنان که باید همتی برای حمایت ندارند. این نهاد ها معمولا از طرح هایی حمایت میکنند که زود باده بوده و بازگشت سرمایه مطمئنی داشته باشد.
وی افزود: مراکز سفارش دهنده مستند، معمولا کارگردان و تهیه کننده را برای تحویل سریع کار تحت فشار قرار میدهند این آفت اساسی به شمار میرود. زیرا فیلم مستند بر خلاف سینمای داستانی نیازمند پژوهش و صرف وقت است و در نتیجه بسیاری از نهاد ها به همین دلیل از قبول طرح های اینچنینی سرباز میزنند. این مراکز سفارش دهنده بیش از هر چیز به دنبال بالا بردن آمار و پر کردن کارنامه کاری خود از لحاظ کمی هستند.
اسحاقی با اشاره به بخش دیگر از معضلات سینمای مستند اشاره به حوزه نمایش میکند و میگوید: مشکل دیگر در حوزه نمایش است که در تمام دنیا تلویزیون یکی از مهمترین ابزارهای نمایش و حامی فیلم های مستند است که عملا شاهد آن هستیم که در ایران شبکه مستند به عقیده بنده بسیار سطحی کار میکند و اساسا شبکه مستند، زبان مستند سازان ایرانی نیست. تقریبا میتوان گفت که این شبکه زبان یک گروه خاص شده است و جریانهایی هستند که اجازه نمیدهند آثار خوب مستند پا گرفته و شناسایی شوند. منظور این است که اجازه داده شود تا آثار و کارهای خوب این سینما حرف بزنند تا افرادی که به هر دلیل برای خود اسم و رسم پیدا کرده اند.
وی در ذکر نمونه های این مشکلات به مستند «خرابات» اشاره کرده و عنوان میکند: این کار مدت سه سال پژوهش را به دنبال داشت و سفر به ده استان کشور و سه کشور خارجی نیازمند بودجه بود. این کار کاری نبود که به شکل فردی بتواند صورت بگیرد و نیاز به پشتوانه داشت. عدم بودجه منجر به آن میشود که از لحاظ کیفی به کار لطمات جدی وارد شود.
اسحاقی ادامه داد: در برخی از مراحل کار من مجبور به سفر به استان سراوان و به یکی از روستاهای دور افتاده مرزی بودم که مجبور بودم تنها و با یک دوربین خود این سفر را انجام دهم زیرا عملا مباحث امنیتی و مالی برای همراه کردن عوامل تولید مشکل ساز بود. حال این مشکلات را اضافه کنید به مشکلات دیگر که در حین کار بروز میکند از جمله برای مثال کسب اعتماد رهبران سلسله های صوفیه.
وی در پایان اشاره کرد: قطعا بر این نظر هستم که سینمای مستند و اینگونه آثار بعد از این هم حمایت نخواهد شد، اما مستند سازان ایرانی معمولا با عشق و علاقه شخصی و فردی، آثاری را که دوست دارند تولید و با همه این مشکلات به جامعه معرفی میکنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]