واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آزادسازی حریم آثار تاریخی؛ شاید 10 سال دیگر روزنامه خراسان شمالی در شماره پنجشنبه، هفدهم مهرماه، خود اقدام به درج گزارشی با عنوان "آزادسازی حریم آثار تاریخی؛ شاید 10 سال دیگر" کرد.
در این گزارش آمده است: ده ها پلاک شخصی در حریم و محدوده بناها و میراث فرهنگی قرار دارد که ساکنان آن ها به دلیل همین ویژگی املاک شان، نه می توانند منازل خود را بسازند و نه بفروشند. این افراد در تماس های متعدد با دفتر روزنامه از توجه نکردن مسئولان به مشکلات آن ها گله مند بودند و از انتظار خود برای تعیین تکلیف املاک شان سخن گفتند. این مشکل اولین موضوعی بود که در گفت و گو با مدیرکل جدید میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مطرح شد. «سویدانلویی» مدت زیادی نیست که به این سمت منصوب شده است اما از زوایای پنهان و پیدای حوزه کاری خود به خوبی آگاهی دارد. او حق را در این مورد به مردم می دهد و از سویی عنوان می کند که در تعیین محدوده بناهای تاریخی و میراث فرهنگی بازنگری شده است. وی می گوید: سعی می کنیم تملک و آزادسازی این اراضی را در مدتی کوتاه تر از بازه 10 ساله ای که عنوان شده است انجام دهیم.وی همچنین تصریح می کند: 81 درصد از اعتبارات این بخش به آزادسازی اراضی محدوده آیینه خانه و عمارت مفخم در بجنورد اختصاص یافته است. وی با اشاره به سفر مقام معظم رهبری و بیانات ایشان در مورد گردشگری به عنوان دومین محوری که در توسعه استان باید به آن توجه شود، تصریح می کند: گردشگری صنعت پر درآمدی است که رونق آن به ویژه در استان می تواند به همه بخش های اقتصادی دیگر نیز کمک کند.
آزادسازی حریم های اولویت دار
بیشترین تراکم جمعیت در حریم عمارت مفخم و آیینه خانه دیده می شود و قرار گرفتن املاک و پلاک های مسکونی در این محدوده، محدودیت هایی را برای ساکنان منطقه به لحاظ نوسازی و بهسازی منازل به وجود آورده و موجب گلایه های مردم شده است. آیا امسال می توان امیدوار بود که تملک این محدوده ها که چند سال مسکوت مانده است، دوباره پی گیری شود؟
مردم راست می گویند و حق دارند. باید به حرف آن ها گوش داد و با آن ها تعامل مثبت داشت تا رضایت آن ها جلب شود اما قانون گذار در این حریم ها و محدوده ها ضوابطی را پیش بینی کرده است که در ساخت و سازها و اجرای پروژه های عمرانی محدودیت های قانونی ایجاد می کند و دولت نیز مکلف است آن ها را اجرا و به تبع با اعمال آن ها تسهیلاتی نیز فراهم کند که در درجه اول تملک آن هاست و با این دیدگاه مناطق شهری و نقاطی که اولویت دارد، زودتر از دیگر مناطق تملک می شود به طوری که اطراف حمام تاریخی فاروج آزاد سازی شد.
همچنین 10 پلاک از محدوده اطراف ارگ نادری را خریداری کردیم. از سویی لازم به ذکر است که 81 درصد از اعتبارات استانی تملک این محدوده ها فقط به آزادسازی عمارت مفخم اختصاص دارد. به طور کلی از زمان تشکیل استان تاکنون 58 پلاک را آزاد کرده ایم که مساحت آن 14 هزار و 762 مترمربع است. اعتباری که برای آزاد سازی این محدوده ها هزینه شده است 24 هزار و 960 میلیون ریال است و با توجه به این که حریم عمارت مفخم در بین دیگر بناهای تاریخی بیشترین مساحت را دارد 81 درصد از این اعتبار به این محدوده تعلق گرفت و بقیه با توجه به اولویت گذاری ها به نقاط شهری اختصاص یافت تا مشکلات مردم برطرف شود.
امسال نیز با توجه به میزان اعتبار، اولویت گذاری، نزدیکی و دوری و جمعیت باز هم قطعاتی از این محدوده تملک خواهد شد اما تملک تمام این محدوده ها به لحاظ اقتصادی هزینه زیادی را می طلبد و در آینده ای نزدیک ممکن نخواهد شد.
محدودیت ساخت و ساز، نه محرومیت
بعضی از واحدهای مسکونی در این محدوده کلنگی است، آیا مالکان می توانند این املاک را تغییر دهند و نوسازی و بهسازی کنند و یا در این موارد هم حق اقدام ندارند؟
در بعضی از موارد محدودیت ساخت و ساز داریم نه محرومیت. مردم می توانند برای ساخت و ساز اقدام کنند اما حق بلند مرتبه سازی ندارند ولی تلاش کرده ایم از مجاری قانونی و راه هایی که وجود دارد و با همکاری و کمک گرفتن از بعضی نهادها مانند شهرداری، کمک شایسته ای به افرادی که می خواهند واحدهای مسکونی خود را بسازند داشته باشیم و تسهیلاتی مانند تراکم شناور از شهرداری برای آن ها بگیریم تا ضرر و زیانی به آن ها وارد نشود و یا سطح اشغال را افزایش دهیم.
پیشنهاد این موارد، مطرح و به کمیسیون ماده 5 هم ارجاع داده شده است تا با تصویب آن بتوانیم رضایت مردم را که تکلیفی است که برعهده سازمان قرار دارد، به دست آوریم.
بازنگری در حریم آثار تاریخی
وسعت حریم و محدوده آثار ملی بر اساس چه ضابطه ای تعریف می شود و آیا احتمال کاهش و افزایش آن وجود دارد؟
بر حسب وظایف قانونی و اجرای بند12 قانون حفظ آثار ملی مصوب سال 67 برای هر اثر حریمی تعریف می شود تا ضامن حفظ و بقای آن اثر باشیم و بر همین اساس، محدودیت های قانونی برای ساخت و ساز ها اعمال می شود. عرصه و حریم عمارت مفخم نیز بر اساس این ضوابط در سال 85 تعریف شد. در آن هنگام، مساحت آن 6 هکتار بود و از نظر اجرایی تملک آن دشوار و هزینه بر بود و بر این اساس این مساحت چند سال بعد بازنگری و حریم به کمتر از 4 هکتار کاهش یافت. از این مساحت 40 درصد در اختیار بخش دولتی است و در بیمارستان امام رضا(ع) نیز که در حریم عمارت مفخم است تملک نخواهیم داشت.
از 60 درصد باقی مانده 20 پلاک خریداری و بقیه آن نیز به ترتیب اولویت بندی شده، خریداری خواهد شد.بخشی از این محدوده در اختیار اداره کل راه و شهرسازی قرار دارد و با همکاری این اداره قرار است بازارچه دائمی فروش و نمایشگاه صنایع دستی ایجاد شود تا با کمک آن هزینه تملک اراضی را تقویت کنیم.
چشم اندازی 10 ساله برای تملک
تکلیف بخشی که می ماند چه می شود؟ آیا بازه زمانی برای تملک در نظر گرفته شده است؟
چشم اندازی 10 ساله برای تملک در نظر گرفته شده است اما اگر اعتبارات به موقع برسد و مجموعه فرهنگی که در این محدوده دیده شده ساخته شود می توان امیدوار بود که این زمان کاهش یابد. در عین حال، مسیر تحولات روبه بهبود است و سال 93 سال خروج از رکود و سال آینده هم سال سرمایه گذاری است و این امید وجود دارد که در زمان کوتاه تری این محدوده ها تملک شود.
626
17/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]