واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: مقصر اصلی کاهش جمعیت یوزپلنگها کیست ؟
بسیاری از مردم نزاع با شکارچیان بزرگجثه را دلیل کاهش جمعیت یوزپلنگها میدانند اما مطالعات جدید نشان میدهد که در این زمینه باید انگشت اتهام را به سوی انسان نشانه رفت.
به گزارش نامه نیوز، کارشناسان حیات وحش دانشگاه «کوئین» در «بلفاست» در حین مطالعه روی نحوه سوختن انرژی در بدن یوزپلنگها دریافتند فعالیتهای انسان طی قرن گذشته عامل اصلی کاهش جمعیت یوزپلنگها از 100 هزار قلاده به کمتر از 10 هزار قلاده است.
از گذشته باورها بر این است که یوزپلنگها روز به روز وسعت بیشتری از قلمروی خود را از دست میدهند که این وضعیت نیز بیشتر در غرب و جنوب آفریقا اتفاق میافتد. از این گذشته رقابت برای یافتن غذا با سایر شکارچیان درشت اندام نظیر شیرها و ببرها نیز شرایط را برای آنها دشوارتر کرده است. پیشتر تصور میشد که این جانور برای تعقیب و صید طعمه خود با سرعت 96 کیلومتر بر ساعت میدود پس تعجبی ندارد که منبع انرژی آن تحلیل رفته باشد. اما کارشناسان حیات وحش دانشگاه کوئین به تازگی دریافتهاند که در بسیاری از مناطق، یوزپلنگها در مقایسه با سایر پستانداران هم جثه خود، انرژی بیشتری مصرف نمیکنند.
«مایکل اسکنتلبری»، سرپرست اصلی این مطالعه که جزئیات آن در مجله ساینس منتشر شده میگوید: درست است که از یوزپلنگ به عنوان خودروی «فِراری» یاد میشود اما این گربهسانان در بیشتر مواقع آرام حرکت میکنند. نتایج این مطالعه نشان میدهد که بیشتر انرژی این حیوانات به جای اینکه صرف صید شکار شود، صرف گشتن به دنبال طعمه میشود.
وی افزود: یوزپلنگها به راحتی میتوانند از پس موانع روزانه و جدال و تنازع بقاء با سایر جانوران بر بیایند اما دخالت و تجاوز انسان به قلمرو آنها و احداث فنسها یا شکار بیرویه طعمه یوزپلنگها، آنها را مجبور کرده تا به مکانهای دورتر سفر کنند تا بلکه طعمهای برای شکار بیابند.
وی ادامه داد: یوزپلنگها در گرمای طاقتفرسای روزانه بدون دسترسی به آب روی شنها و خاک داغ بیابانهای آفریقا از مکانی به مکان دیگر میروند تا صید خود را بیابند اما با تمام این مشکلات این جانور همچنان به طرز شگفتآوری خود را با این شرایط تطبیق داده است. ما در بسیاری از موارد شیرها و ببرها را در کاهش جمعیت یوزپلنگها سرزنش میکنیم اما در واقع باید خودمان را به عنوان عامل اصلی کاهش جمعیت آنها سرزنش کنیم چون فعالیتهای انسانی عامل تغییر زیستگاههای این حیوانات و در نتیجه دشوارتر شدن شرایط زندگی برای آنها است.
منبع: ایسنا
۱۵ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]