واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۹ مهر ۱۳۹۳ (۱۶:۲۶ب.ظ)
الهه کولايي: قبل از همگرايي بايد همکاري فرهنگي داشته باشيم رييس گروه پژوهشي اوراسياي مرکزي دانشگاه تهران گفت: بر خلاف اظهار نظرها و آمارهاي ارائه شده از ظرفيت هاي فرهنگي منطقه به خوبي استفاده نشده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، الهه کولايي رييس گروه پژوهشي اوراسياي مرکزي دانشگاه تهران در سمينار همگرايي فرهنگي در اورسيا با محور جهاني شدن و همگرايي فرهنگي در اين منطقه گفت: در مورد جهاني شدن مباحث زيادي مطرح است، تحليل هاي مثبت که گاه خوشبينانه و گاه بد بينانه نسبت به جهاني شدن عرضه مي شود. در اين حين دو ديدگاه وجود دارد. يکي اينکه جهاني شدن پديده جديدي نيست و ديگري تعريفي جديد از اين موضوع است.
وي ادامه داد: در اين تعريف جديد از پديده جهاني شدن که بر اساس روابط بين مردم شکل گرفته، ملت ها فراتر از تجربه هاي سخت خود فعاليت دارند و در عرصه جديد ارتباطات به خوبي در جريان رفتار ديگر مردم جهان قرار مي گيرند.
کولاي با اشاره به ظهور يک اوراسياي جديد در اين منطقه افزود: ما شاهد يک اوراسياي جديد هستيم. همانطور که مشاهده مي کنيد در روابط روسيه با کشورهاي پيرامون، شاهد اين تعريف برگرفته از روياگرايي سياسي اين کشور هستيم. اين مساله شايد نتيجه فعاليت حزب کمونيست شوروي بوده باشد. اتفاقي که باعث رشد يک ليبرال اقتصادي در اين کشورها شد.
وي ادامه داد: بعد از گورباچف اين کشورها در معرض روابط جهاني قرار مي گيرند و کشورهايي همچون ازبکستان، تاجيکستان و قزاقستان به دنبال يک موازنه ژئوپلتيکي با کشورهاي همچون آمريکا هستند.
رييس گروه پژوهشي اوراسياي مرکزي دانشگاه تهران با اشاره به نقش کشورهاي اين منطقه و به خصوص کشورهاي عضو اکو تصريح کرد: با توجه به حضور کشورهاي عضو اکو مي توان در اين مناطق هويت فرهنگي را ارتقاء بخشيد. هرچند که ايران از اين ظرفيت به حد کافي استفاده نکرده و به نظر من بر خلاف نظر ديگر دوستان تقويت زبان فارسي و کرسي هاي آن در سطح جهاني به هيچ وجه قابل قبول نيست.
وي در ادامه افزود: من در آمريکا شاهد بودم که دانشجويان آنها براي مطالعه رشته ادبيات فارسي به تاجيکستان مي رفتند. اين يعني ما از اين ظرفيت استفاده نکرده ايم. چرا که وقتي دانشجويي را براي ارائه پايان نامه در اين منطقه مي فرستيم، عملکرد او از کيفيت مناسبي برخوردار نيست.
کولايي با اشاره به ارجح بودن همکاري فرهنگي به جاي همگرايي فرهنگي اظهار داشت: ما در حال حاضر به جاي همگرايي فرهنگي به همکاري فرهنگي احتياج داريم. که در اين زمينه فضاي بسيار باز و مناسبي براي اکو و کشورهاي اوراسياي مرکزي وجود دارد که بايد حتما به آن رسيدگي شود.
نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي در ادامه افزود: ما آمار زيادي در رابطه با تبادل استاد و دانشجو نداريم و اين ميزاني هم که وجود دارد با توجه به عظمت موجود زياد نيست.
رييس گروه پژوهشي اوراسياي مرکزي با اشاره به مساله جهاني شدن گفت: جهاني شدن هم براي ما يک فرصت است و هم مي تواند تهديدهاي زيادي به همراه داشته باشد. بر اين اساس درک درست ما از اين مقوله در جهت همگرايي اين منطقه مي تواند بهره برداري مناسبي در پي داشته باشد.
وي ادامه داد: در اين منطقه اگر به اروپا نگاه کنيم نهادهاي مدني حضور فعالي دارند، اما در اينجا بر عکس همه آنها به دولت وابسته هستند. همين موضوع نقش دولت ها را براي بالا بردن استفاده از اين ظرفيت ها پر رنگ مي کند. اين منطقه و مردم آن با توسعه سطح جهاني مواجه است. اما در درون داراي تعاملات فرهنگي بالايي است که مي تواند مقابل آمريکايي کردن و مک دوناليزه شدن بايستند.
کولايي در پايان با اشاره به ظرفيت هاي فرهنگي و تمدني اوراسيا همزمان با بروز شکاف تمدني در روسيه گفت: ما امروز شاهد يک شکاف تمدني در روسيه هستيم که روز به روز فاصله خود را با غرب بيشتر مي کند. اين يک فرصت مناسب براي ما است که به جاي همگرايي فرهنگي ابتدا همکاري خودمان را در اين زمينه بيشتر کنيم تا با يک تعامل و همکاري مناسب بتوانيم کارهاي بزرگ فرهنگي در حوزه اوراسيا و منطقه قفقاز داشته باشيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]