واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
فرهنگ و هنر > موسیقی و هنرهای تجسمی
نت قطعه «خلبانان، ملوانان» به موزه موسیقی اهدا شد
مراسم تجلیل از از هنرمندان موسیقی عرصه دفاع مقدس به مناسبت هفته دفاع مقدس در تاریخ 2 مهرماه در موزه موسیقی برگزار شد و نت قطعه «خلبانان ، ملوانان» به عنوان نخستین قطعه دوران دفاع مقدس به آهنگسازی فیروز برنجیان به موزه موسیقی اهدا شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، در ابتدای این مراسم علی مرادخانی معاون هنری وزارت ارشاد با اشاره به هفته دفاع مقدس و حضور هنرمندان موسیقی در هشت سال دفاع مقدس گفت: ما امروز به احترام بزرگانی دور هم جمع شده ایم که با سعی و تلاش و فداکاری خود زندگی آرام امروز را برای ما فراهم کرده اند. در این زمان هنرمندانی بودند که در این رخداد بزرگ فعالیتهای ارجمند و بزرگی را برای دین و باورهایشان انجام دادند. وی ادامه داد: ما در موزه موسیقی به نوعی تاریخ نگار و مستندنگار حوزه موسیقی هستیم. از آنجایی که بخش عمده ای از انقلاب تا کنون به دفاع مقدس تعلق دارد، وظیفه خود می دانیم که کارهای موسیقی مرتبط با این ایام را مستندنگاری کنیم تا در قاب تاریخ بماند تا بتوانیم در مجموعه فعالیت هایمان ادای دینی به شهدا و هنرمندانی کنیم که در این عرصه تلاش کرده اند. مدیر موزه موسیقی تهران با اشاره به ورود هنرمندان تمام دنیا به مقولاتی چون جنگ گفت: همه جای دنیا هنرمندان برای این گونه مباحث کارهای بسیاری انجام می دهند و ما نیز وظیفه داریم در این خصوص کارهای عمیق و ریشه ای انجام دهیم.
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی متذکر شد: ما به عنوان موزه موسیقی وظیفه تاریخ نگاری داریم. بخش عمدهای از هنر بعد از انقلاب را دوران دفاع مقدس به خود اختصاص داده است و ما در اینجا وظیفه داریم تا رخدادهای موسیقایی در دوران دفاع مقدس را مستندنگاری کنیم. کارهای اینچنینی را در همه دنیا انجام میدهند اما متأسفانه ما در این زمینه کم کاری کردهایم. باید کسانی که در راه موسیقی ملی ایران گام برداشتهاند ارج بنهیم تا بدانند که ارج کارشان را میدانیم. امروز اینجا جمع شدهایم تا هنر مردانی را پاس بداریم که در دوران دفاع مقدس با ایران همراه بودند. وی در پایان صحبتهای خود گفت: ما با برگزاری این برنامه سعی کردیم یادآوری کوچکی از این رشادتها و کارهای ارزشمند هنرمندان داشته باشیم و امیدوارم در آینده بیشتر و عمیق تر به موضوع دفاع مقدس بپردازیم تا بتوانیم ابعاد متفاوت تری از این رخداد را به نمایش بگذاریم. در ادامه این برنامه حسن ریاحی آهنگساز با اشاره به خاطرات خود از ساخت آثار موسیقایی با مضمون جنگ گفت: من در سالهای خیلی دور و در دوران جنگ در این منطقه زندگی می کردم و هر روز از کوچه پس کوچه ها عبور می کردم و با گذشتن از کنار مغازه مرحوم استاد عشقی به سمت بازار تجریش می رفتم. وی افزود: یک روز در همین مسیر به پوستری برخورد کردم که در آن عکس یک جوان برومندی که شهید شده بود به تصویر کشیده بود و در زیر آن این شعر را «بگذار تا بگریم چون ابر در بهاران / کز سنگ ناله خیزد روز وداع یاران» نوشته بودند. با دیدن این پوستر احساس خاصی به من دست داد و در نهایت باعث ساخت و شکل گیری اثر «ساربان» شد. من در مدت جنگ روی نوحه های بسیاری کار کردم و در سمفونی سازندگی نیز از تم «ای لشکر صاحب زمان» بهره بردم. ریاحی با اشاره به فعالیت هنرمندان موسیقی در عرصه جنگ و دفاع مقدس گفت: در دوره جنگ هنرمندان زیادی همچون فریدون شهبازیان، شهرام ناظری، همایون رحیمیان، هادی آرزم و دیگران زحمات بسیاری کشیدند و آثار ماندگاری خلق کردند. همه این فعالیتها از یک انگیزه ملی نشات گرفته شده بود که در آن زمان بین هنرمندان زنده شده بود. خالق سرود جمهوری اسلامی ایران افزود: شهدا باعث افتخار ما هستند، آنها بودند که با رشادت های خود باعث شدند ما امروز زندگی راحت تری داشته باشیم. بر این اساس من معتقدم همچنان هم می شود روی موسیقی جنگ کار کرد و جا دارد در این زمینه آثار ماندگارتری را خلق کنیم.
در ادامه این برنامه پژوهشی حمید شاهنگیان نیز گفت: در این ایام وقتی یاد یارانمان می افتیم که چگونه غریبانه رفتند، غم ما را می گیرد. ولی وقتی آثار این حرکت را می بینیم که ذره ای از خاک کشورمان از ما جدا نشد به خود می بالیم. دبیر جشنواره پیشین موسیقی فجر افزود: ما در زمان جنگ در دو جبهه متفاوت و متضاد در جنگ بودیم یک جبهه ای که هنوز هم وجود دارد که موسیقی را به طور کامل حرام می دانستند و در آن زمان به من به عنوان مسئول موسیقی کشور فشار می آوردند که باید موسیقی تعطیل شود و یک جبهه دیگر که با انقلاب هم قدم نبودند و نمی خواستند از موسیقی برای پیشبرد اهداف انقلابی استفاده شود. در آن زمان و با آن شرایط کار سخت بود اما خوشبختانه هنرمندان بسیاری با همان شرایط کار کردند و آثاری خلق کردند که بسیار ماندگار شدند. پس از صحبت های شاهنگیان و با حضور شهرام ناظری، داریوش طلایی، رجبی معمار و فریدون شهبازیان از هنرمندان عرصه دفاع مقدس همچون مجتبی میرزاده، محمد میرزمانی، هادی آرزم، همایون رحیمیان و فیروز برنجان تجلیل شد. سپس ارکستر کوچک به خوانندگی علی چراغی قطعاتی از موسیقی دفاع مقدس را اجرا کرد. در ادامه این اجرا فیروز برنجان سازنده قطعه «خلبانان، ملوانان» به ارکستر پیوست و برای اولین بار این قطعه را با صدای خودش اجرا کرد. او بعد از اجرای این اثر به خاطره گویی از روند ساخت این اثر پرداخت. برنجان پارتیتور و شعر این قطعه را به عنوان اولین سرود دفاع مقدس به موزه موسیقی اهدا کرد. عباس سجادی مدیر مرکز آفرینشهای هنری نیاوران و مجری این برنامه نیز با ذکر خاطره ای از خلبانان شهید از همه حاضران خواست به احترام خون شهدای دفاع مقدس یک دقیقه بایستند و فاتحهای برای روح این شهدا قرائت کنند. این برنامه به همت موزه موسیقی، دفتر موسیقی ارشاد و انجمن موسیقی برگزار شد. شهرام ناظری، حسین خواجه امیری، داریوش طلایی، نادر گلچین، حسن ریاحی، محمد میرزمانی ، هادی آرزم، هوشنگ ظریف، رشید وطن دوست، حمید شاهنگیان، داوود گنجه ای، حمیدرضا نوربخش، پیروز ارجمند مدیرکل دفتر موسیقی ارشاد، علی ترابی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران و ... در فضای باز موزه موسیقی برگزار شد.
۱۳۹۳/۷/۴ - ۱۴:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]