واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ شهريور ۱۳۹۳ (۱۸:۱۱ب.ظ)
فناوري رايانه، مدرسه هاي آينده را تغيير مي دهد دويست سال پيس دانش آموزان در کلاس درس مي نشستند و با گوش دادن به حرف هاي معلم يادداشت برداري مي کردند. الان هم دقيقا همان کار را مي کنند فقط شايد ماشين حساب و چند ابزار متفرقه ديگر هم داشته باشند.
به گزارش خبرگزاري موج، اختراع رايانه تمامي صنايع ديگر را چنان دگرگون کرده است که ديگر نمي توان آن ها را شناخت. چرا در بخش آموزش و پرورش نبايد چنين تحولي رخ دهد که دست بر قضا مي تواند بيشترين بهره را از چنين تحولاتي بررد. وضعيت کنوني آموزش و پرورش ناپايدار است و بايد از حالت سنتي خارج شود. ديدگاه هاي بزرگي در حال تغيير دادن فضا در اين بخش است.
واقعيت مجازي
طبق تحقيقات فراواني که انجام شده است تعامل و آموزش مصداقي از مهم ترين عوامل در آموزش و پرورش کودکان است. به ويژه سفرهاي ميداني سبب مي شود تا جذب و درک مطالب افزايش يابد. کودکان ديگر حوصله نگرش هاي انتزاعي را ندارند و بايد به آموزش حالت سرگرمي عملي داد که در بازي هاي آموزشي و برنامه هاي تلويزيوني تجلي پيدا مي کند.
متاسفانه مدارس بسياري به علت فشارهايي که براي کاستن از هزينه هاي وجود دارد به سراغ اين گونه مطالب آموزشي نمي روند. در حالي که با هزينه نسبتا اندکي مي توان تمامي کلاس ها را به چند گوشي واقعيت مجازي و رايانه هاي داراي قابليت اجراي واقعيت هاي مجازي مجهز کرد و از فرصت هاي آموزشي زيادي برخوردار شد. اگر مي خواهيم چند و چون منظومه شمسي را به دانش آموزان آموزش دهيم به طوري که بر سطح مريخ فرود آيند و ميزان جاذبه در آنجا را درک کنند بايد از اين ابزارهاي آموزشي قوي استفاده کنيم.
براي آموزش دادن دقيق نحوه زندگي دايناسورها نيز هيچ وسيله اي بهتر از فناوري واقعيت مجازي نيست. در کلاس تاريخ مي توان دانش آموزان را با رويدادهاي تاريخ مي توان دانش آموزان را با رويدادهاي تاريخي و شهرهاي باستاني آشنا کرد. حتي در کلاس رياضي هم اين فناوري کارساز است و مي توان با توسل به شکل هاي سه بعدي مفاهيم انتزاعي را آموزش داد.
در ضمن نرم افزارهاي واقعيت مجازي را مي توان در حالت خودکار اجرا کرد يعني نيازي به نظارت مستقيم معلم نيست و با توجه به کمبود آموزگار مي توان از اين نرم افزارها براي آموزش استفاده کرد.
کاربرد خوابگاهي
کاربرد فناوري هاي نوين رايانه اي در آموزش ابتدايي خلاصه نمي شود و مي توان آموزش هاي دانشگاهي را نيز با توسل به اين فناوري ها ارزان کرد. تامين خوابگاه و امکانات رفاهي آن پرهزينه است و چنانچه اين امکانات مناسب نباشد بر محيط آموزشي اثر منفي مي گذارد.
آموزش از راه دور و از طريق رايانه به صورت فزاينده اي اقتصادي شده است و بهره وري آن براي ارائه آموزش ارزان رو به افزايش است. کارآيي نرم افزارهاي آموزش از دور نيز رو به افزايش است.
آموزش گسسته
دليلي ندارد که بچه ها را صبح زود از خواب بيدار کنيم، در اتاقي بنشانيم تا يک ساعت و نيم به حرف هاي معلم گوش بدهند. در واقع خود معلمان و استادان هم از چنين وضعيتي راضي نيستند و در چنين محيط هايي نمي توان دانش را به طور کارآمد آموزش داد و فراگرفت.
آموزشگاه اينترنتي که خدماتي اينترنتي است و دوره هاي برخط در موضوعاتي چون رياضيات، علوم، تاريخ و حتي برنامه نويسي رايانه اي ارائه مي دهد به خوبي نشان مي دهد که تدريس سنتي چه گرفتاري هايي دست و پايگري داشته است. تدريس ها در آموزشگاه اينترنتي در قالب فيلم هاي 5 دقيقه اي ارائه مي شود و هر کدام به روش ساده اي مفهومي را بيان مي کنند. مدرس به چشم نمي آيد و صدا مهم است. پس زمينه هم مملو از تصاوير مرتبط است.
اين شيوه نسبت به تدريس سنتي داراي مزيت هاي قطعي است. دانش آموز خسته که بشود مي تواند فيلم را نگه دارد برود قدمي بزند يا چايي بنوشد و برگردد. اگر هم مطلب را نگرفت مي تواند فيلم را از نو پخش کند يا اگر متوجه نکته اي نشد فيلم را نگه دارد و مطالب مربوط را در گوگل بررسي کند. در واقع دانش آموز مي تواند بر اساس سرعت و بضاعت يادگيري خودش روند تدريس را تنظيم کند.
فيلم ها آن قدر کوتاه هستند که آدم خسته نمي شود و در هر زماني مي توان تماشايشان کرد. دانش آموزي که برايش سوالي پيش آمد مي تواند آن را زير همان فيلم بنويسد، پاسخ را نتيز همه دانش آموزان مي بينند.
به خدمات آموزشگاه از هر جاي اين کره خاکي، به رايگان مي توان دسترسي يافت. اين خدمات توسط داوطلبان به 24 زبان عرضه مي شود. هدف اين نهاد غيرانتفاعي ارائه آموزش هايي در کلاس جهاني در تمام نقاط جهان است.
آموزشگاه اينترنتي داراي 6 ميليون دانش آموز است که هر ماه از خدمات آن استفاده مي کنند. بنابراين اين آموزشگاه بزرگ ترين دانشگاه روي زمين است و روشن است که آينده آموزش و پرورش را بايد در چنين نهادهايي سراغ گرفت. اقتصاددانان هم معتقدند که دانشگاه هاي برخط مي توانند به لحاظ اقتصادي خدمات آموزشي بسيار بهتري از خدمات دانشگاه هاي عادي ارائه دهند.
خدمات نهادهاي برخط ارزان و متنوع است و اعتبار مدرکي هم که مي دهند به سرعت در حال افزايش است.
تصحيح رباتي
در کنار تدريس برخط بحث تکليف برخط هم خواه ناخواه مطرح مي شود. دادن و تصحيح تکاليف هم وقت گير است هم پرهزينه. اعلام سريع نمره ها در پيشبرد يادگيري نقش اساسي دارد و تصحيح توسط انسان هم عملي نيست.
خوشبختانه ربات ها به راحتي از پس چنين کارهايي بر مي آيند. در آموزشگاه اينترنتي بعد از هرچند درس مي توان در ازموني شرکت کرد و فوري نمرده خود را ديد.
حتي مي توان در مورد سوال راهنمايي هم گرفت.
کاربران به مسأله هاي پرشماري دسترسي دارند که رايانه طراحي کرده است. اين گونه دادن و تصحيح تکليف هنوز فراگير نشده است و براي مساله هاي رياضي و آزمون هاي چند گزينه اي بسيار کارساز است. اما در مورد موضوعاتي چون آموزش زبان و برنامه نويسي که ساختار پيچيده از بخش هاي حياتي دوره است چندان کارساز نيست.
هميشه موقعيت هايي پيش مي آيد که اکثر مردم نياز پيدا مي کنند تا با شخصي به صورت رو در رو صحبت کنند تا موضوعي را بفهمند يا نکته اي را در مورد تکليف بپرسند. درچنين مواردي به جاي استخدام تمام وقت فردي که به صد يا دويست نفر پاسخ دهد بهتر است مرکز تماسي متشکل از چندين مربي درست کنيم که با استفاده از اسکايپ اين کار را انجام دهند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]