واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ضعف ديپلماسي براي گرفتن حقابه تالاب هامون از افغانستان
معاون سازمان جنگلها با بيان اينكه ديپلماسي كشور ما براي گرفتن حقابه تالاب هامون ضعيف است، گفت: تا زماني كه يك منبع آب دائمي براي اين تالاب تضمين نشود نميتوان براي مهار ريزگردهاي بستر آن برنامهريزي كرد.
معاون سازمان جنگلها با بيان اينكه ديپلماسي كشور ما براي گرفتن حقابه تالاب هامون ضعيف است، گفت: تا زماني كه يك منبع آب دائمي براي اين تالاب تضمين نشود نميتوان براي مهار ريزگردهاي بستر آن برنامهريزي كرد.
دكتر پرويز گرشاسبي با بيان اين مطلب به مهر گفت: متأسفانه ديپلماسي براي رايزني حقابه تالاب هامون در كشور ما بسيار ضعيف است و از آنجايي كه آب ورودي به اين تالاب ناگهاني و بدون برنامهريزي است، تمام ميزان ورودي در اثر بادهاي 120 روزه و تبخير و تعرق بالا با سرعت هدر ميرود.
به گفته وي، ورود به بستر تالاب هامون و برنامهريزي براي آن به اين راحتيها نيست چراكه اين تالاب برخي سالها با پرآبي و برخي سالها با خشكسالي مفرط مواجه ميشود لذا بايد براي برنامهريزي جهت مهار ريزگردها و بيابانزدايي در كف تالاب هامون از يك آب ورودي تضمين شده به اين تالاب اطمينان داشت.
معاون سازمان جنگلها تصريح كرد: براي احياي تالاب هامون چارهاي به جز نهايي كردن حقابه اين تالاب از سوي كشور افغانستان با رايزنيهاي ديپلماتيك و از طريق وزارت خارجه وجود ندارد.
گرشاسبي اظهار داشت: بالاخره بعد از 30 سال بايد مسئولان كشور ما و كشور افغانستان براي ورود 28 متر مكعب در ثانيه آب به اين تالاب يا سالانه حدود 7 ميليارد متر مكعب به يك نقطه مشترك برسند و اگر چنين امكاني وجود ندارد حداقل ميزان حقابه كمتر اما تضمين شدهاي تعيين شود.
وي افزود: در اين صورت ميتوان براي بستر درياچه كه منشأ گرد و غبار است برنامهريزي كرد و با محدود كردن بستر آن عمليات بيابانزدايي را در اين عرصه انجام داد.
معاون سازمان جنگلها تأكيد كرد اما وقتي ميخواهيم براي بستر درياچه كه منشأ اصلي گرد و غبار است، عمليات بيابانزدايي انجام دهيم هم با مشكلات حقوقي و سازمان محيط زيست بر ميخوريم و هم از منابع آب در سالهاي آينده اطمينان نداريم وگرنه بيابانزدايي هامون كار سختي نيست.
وي يادآور شد: به راحتي ميتوان با استفاده از گونههاي تاغ، گز و آتريپلكس جلوي برخاستن ريزگردها از بستر تالاب را گرفت اما اين در صورتي است كه مطمئن باشيم يك سيلاب ناگهاني و بدون كنترل سال بعد آنها را غرقاب نخواهد كرد يا خشكسالي متوالي موجب خشك شدن آنها نخواهد شد. وي با بيان اينكه وزارت امور خارجه قول داده كه با جديت روي تأمين حقابه اين درياچه رايزني كند، اظهار داشت: در كار گروه مناريد (انسجام سازماني در يك مديريت يكپارچه منابع طبيعي) هم كه حدود يك ماه پيش برگزار شد، اين مسئله و توقعات از وزارت خارجه مطرح شد. معاون سازمان جنگلها خاطر نشان كرد: همچنين هماهنگيهايي با دفتر عمران سازمان ملل انجام شده تا با مسئولان وزارت نيرو، محيط زيست و منابع طبيعي كشور افغانستان رايزني كنند و با تشكيل وركشاپهاي چند روزه اين مسئولان را در خصوص خطراتي كه در پي مرگ هامون براي كشورمان بهوجود ميآيد، آگاه كنند. به گفته وي همانطور كه صدمه ناشي از ريزگردهايي كه منشأشان بينالنهرين است در كشور ما به اندازه كشورهاي آن منطقه است، آسيبهاي ناشي از گرد و غبار حاصل از خشك شدن درياچه هامون نيز در كشور افغانستان كمتر از كشور ما نخواهد بود.
وي افزود: البته منشأ گرد و غبار در سيستان و بلوچستان علاوه بر بستر درياچه هامون مصب رودخانه در شمال شرق درياچه است كه بايد براي بيابانزدايي آن نيز برنامهريزيهاي لازم انجام شود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۶ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۱:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]