واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بافت های فرسوده زخمی چرکین بر قامت کردستان سنندج - ایرنا - دیگر اختصاص دادن ساعت های متوالی هم کفاف سیر و سیاحت نقاط مختلف شهر سنندج را نمی دهد، کردستان به صورتی فزاینده در مسیر گسترش حوزه شهری حرکت کرده و ساخت و سازها با سرعتی خیره کننده گسترش یافته اند.
به گزارش خبرنگار آفتاب دل، اگر چندین سال پیش در کردستان به گشت و گذار می پرداختیم، قادر بودیم در مدت کوتاهی به تمام محلات و نقاط اصلی شهر سر بزنیم و از نزدیک آنها را مشاهده کنیم اما طی سالیان اخیر شرایط به گونه ای چشمگیر متفاوت شده است.
دیگر اختصاص دادن ساعت های متوالی هم کفاف سیر و سیاحت نقاط مختلف شهر را نمی دهد. کردستان به صورتی فزاینده در مسیر گسترش حوزه شهری حرکت کرده و ساخت و سازها با سرعتی خیره کننده گسترش یافته اند، محلات جدیدی ایجادشده و نمای شهر چهره جدیدی به خود گرفته است، وقتی ازبام آبیدر به چهره دگرگون شده شهر نگاه می کنیم این تفاوت هابه طرز محسوسی نمایان می شود.
گرایش روز افزون افراد مهاجر و اقشار کم درآمد جامعه برای اسکان در مناطق فرسوده شهری در کنار وجود بافت های فرسوده به معضلات این مناطق افزوده، البته فراهم نشدن بستر شهرنشینی از دیگر موارد و مسایل تاثیر گذار در به وجود آمدن بافت های نامنظم و فرسوده پیرامون و درون شهر به شمار می رود.
به هر حال این آسیب ها به حدی بود که مردم نیز همسو با ایده ها و نظر کارشناسان شهری با نگاهی به این معلول های تلخ بر ضرورت بهسازی و نوسازی این مناطق که در شهرهای تاریخی نمود و استقرار بیشتری دارند اجماع و تاکید جدی دارند.
تراکم جمعیت، افزایش روز شمار مهاجرت و به دنبال آن گسترش شهر نشینی ضروت تغییر در مبلمان شهری را دو چندان کرده ولی به گفته برخی از کارشناسان امور شهری، بافت های فرسوده از عوامل اصلی برای جلوگیری از تحقق روش های مدرن مدیریت شهری در شهرسازی است.
گسترش حوزه شهری در کنار مزایا و امتیازاتی که می تواند با خود داشته باشد، آسیب ها و چالش هایی را نیز به دنبال دارد، معضلاتی که اکثرا نشات گرفته از پدیده هایی به نام حاشیه نشینی و ایجاد و گسترش بافت های غیر اصولی و فرسوده اند که به آرامی جای پای خود را در مرکز استان باز نموده و با خود سیل عظیمی از مشکلات ریز و درشت را به همراه آورده اند.
حاشیه نشینی امروزه یکی از معضلات بزرگ اجتماعی است و به عنوان بستری در جهت سقوط افراد در ورطه انحراف و بزهکاری مطرح می شود و با خود تبعات سویی را به همراه دارد، حاشیه نشینی به نوعی از زندگی اطلاق می شود که با شیوه های رایج زندگی یعنی شهری و روستایی و عشایری متفاوت است.
افراد در این مناطق با ویژگی های اجتماعی و اقتصادی مخصوص به خود که بافت فیزیکی معینی را بوجود آورده در کنار ساکنین بافت اصلی شهر زندگی می کنند. حاشیه نشینی عبارت است از وضع زندگی تمام کسانی که در جامعه شهری ساکنند ولی از نظر در آمد بهره گیری از امکانات و خدمات در شرایط نا مطلوبی به سر می برند.
افراد در این مناطق بیشتر بر اثر عواملی چون فقر و بیکاری و عوامل جاذب شهری از زادگاه خود روستا، ایل و شهر رانده شده و به شهرهای دیگری روی می آورند، از آنجایی که اکثریت این گروه ها بی سواد بوده و آمادگی لازم را در جهت جذب در بازار کار شهر ندارند به سمت حاشیه های شهر و محلات دارای بافت فرسوده رانده می شوند.
محلاتی که در کردستان این روزها جولانگاه آسیب های اجتماعی و مشکلات متعددی شده اند و نگاهی اجمالی به وضعیت آن ها به روشنی پرده از واقعیتی بر می دارد که با نگاه رویایی و آرمانگرایانه بسیاری از مسوولین و مدیران شهر فرسنگ ها فاصله دارد.
دنیایی که در آن انواع بزهکاری های مختلف، اعتیاد، فساد، سرقت، مزاحمت، درگیری های منجر به جرح و حتی مرگ و...قابل مشاهده است، ساکنان این مناطق به صورت قارچ گونه ای در حال افزایش می باشند.
طی سالیان اخیر مشاهده شده که در مواقعی نظیر انتخابات مجلس و شورای شهر، کاندیداها جهت جذب آرا به این محلات سرازیر شده و برنامه رهایی از حاشیه نشینی و رفع مشکلات این مناطق را جزو اولویت های اولیه خود ذکر می کنند ولی عملا پس از موفقیت نه تنهاحل معضلات این محلات را جدی نمی گیرند بلکه عملا این موضوع رابه بوته فراموشی می سپارند.
جوانان حاشیه نشین با فرهنگ ویژه آن روزها عازم مرکز شهر می شوند تا کاری دست و پا کنند و با توجه به فقدان تخصص و آموزش کافی، عمدتاً به کار دست فروشی، پهن کردن بساط، سیگار فروشی و ... می پردازند و به این ترتیب به صورت زائده فعالیت های شهری و مشاغل کاذب در می آیند.
قطعا خطر حاشیه نشینی و گسترش بافت های فرسوده برخی از مناطق و محله های شهر سنندج تبعات ناگواری به دنبال خواهد داشت، انتظار بر این است که مسئولین محترم مرتبط با این حوزه هرچه سریعتر با برنامه ریزی مناسب، پیگیری مجدانه و اتخاذ راهکارهای مناسب این درد عمیق و زخم چرکین بر پیکره شهر را درمان نمایند.ک/1
533
26/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]