محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843726533
تغییر کاربری اراضی، چالشی پیش روی کشاورزی گیلان
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تغییر کاربری اراضی، چالشی پیش روی کشاورزی گیلان رشت - ایرنا - آفت تغییر کاربری اراضی باغی و کشاورزی و رویش آهن و آجر به جای محصولات کشاورزی، چالش بزرگی است که منافع نسل آینده استان گیلان را تهدید می کند.
گیلان استانی کوچک از نظر وسعت اما مهم از نظر تامین محصولات کشاورزی و حفظ امنیت غذایی مردم است که برخورداری این خطه از زمین های حاصلخیز، اهمیت حفظ مزارع آن را بیش از پیش نمایان می کند.
در چنین شرایطی نمی توان به راحتی از عواقب منفی سبز شدن آهن و آجر به جای خوشه های برنج در بهترین مزارع شالیزاری که باید 40 درصد برنج مرغوب و کیفی سفره مردم ایران را تامین کند، چشم پوشی کرد.
هرچند ساخت بزرگراه، راه آهن و توسعه شبکه های راهی گیلان مزایای بسیاری برای استان دارد ولی بدون اجرای قوانین سخت گیرانه و برنامه های حمایتی از بخش کشاورزی این موارد نیز می توانند به تدریج خطر تخریب اراضی شالیزاری و سرسبزی گیلان را به صدا درآوردند.
گیلان استانی است که با محوریت کشاورزی شناخته شده و از این رو هرگونه برنامه ریزی برای توسعه استان باید با توجه به رویکرد کشاورزی تعریف و اجرایی شود.
کارشناسان صنعت کشاورزی معتقدند که رشد و توسعه گیلان و استقرار صنایع و عمران و آبادانی آن باید با حفظ کشاورزی منطقه انجام گیرد.
به اذعان مسوولان و کارشناسان، زمین در استان گیلان یک منبع اقتصادی مهم برای ساکنان آن است و هر وجب خاک آن به دلیل موقعیت جغرافیایی و باروری بالا اهمیت و ارزش زیادی دارد.
استان گیلان حدود 400 هزار هکتار اراضی باغی و زراعی دارد که از این میان، 238 هزار هکتار اراضی شالیزاری است.
از این رو استانی پر باران و محصول خیز که دانه گیاهان و درختان در آن خود به خود سبز می شوند و رشد می کنند، نباید محلی برای رشد بخش های ناهمگن با کشاورزی باشد.
با این حال مزیت سهولت رفت و آمد از پایتخت به گیلان، نعمت باران، آب و هوای معتدل و در نتیجه سرسبزی و وجود نعمت های کم نظیری مانند جنگل های انبوه و دریا، زنگ خطر تغییر اراضی مرغوب را به صدا در آورده و بر خرید و فروش مزارع استان به قشر مرفه بویژه پایتخت نشینان شتاب بخشیده است.
این نگرانی برای دوستداران طبیعت گیلان وجود دارد که مبادا با ساخت راه آهن و اتصال آن به شبکه سراسری و احداث اتوبان رشت قزوین که فاصله این استان را با پایتخت کوتاه تر می کند، گیلان به جای پرداختن به کشاورزی، به یک تفرجگاه و حیات خلوتی برای تهران نشینان تبدیل شود.
مشاهدات خبرنگار ایرنا حاکی از آن است که بلعیده شدن تدریجی اراضی مرغوب کشاورزی نظیر شالیزارها و باغ های چای در مناطق جلگه ای و گندم زارهای مناطق کوهستانی در چند سال اخیر روند افزایشی داشته است.
ضعف مالی، خرد بودن مالکیت اراضی کشاورزی به کمتر از یک دهم در هکتار برای هر فرد، مقرون به صرفه نبودن کشت برنج، از بین رفتن انگیزه فرزندان کشاورزان برای ادامه کار پدران و بالا بودن سختی کار کشاورزی از جمله عواملی هستند که آینده کشاورزی را در گیلان تهدید می کنند.
این وضعیت از دلایل اصلی غیر اقتصادی بودن کشاورزی و تمایل شالیکاران به فروش اراضی بوده است در حالی که تداوم این وضعیت تولیدکنندگان غذایی کشور را به مصرف کنندگانی وابسته تبدیل می کند که به حاشیه شهرها سوق داده می شوند.
برخی کارشناسان بخش کشاورزی می گویند، اگر وضعیت به همین روال ادامه یابد، کشاورز با فروش اراضی خود جایگاه خود را به عنوان یک تولیدکننده به سرایداری برای پولداران دیگر استان ها تغییر می دهد.
حمید غلامی از پژوهشگران عرصه های کشاورزی و منابع طبیعی می گوید: برای جلوگیری از روند تخریب فعلی باید بیش از هر چیزی تغییر کاربری اراضی کشاورزی و غیر کشاورزی و عرصه های ملی به عنوان یک جرم تلقی شود.
وی وظیفه استانداری گیلان را در این زمینه بسیار مهم می داند و بر این باور است، این نهاد باید با اجرای طرح هایی عوامل ضعف و تغییر و فروش اراضی را مشخص و مناطق بحرانی استان را شناسایی کند و برای جلوگیری از این تغییر کاربری برنامه ریزی داشته باشد.
غلامی اظهار کرد: غیر اقتصادی شدن بخش کشاورزی به خاطر هزینه های بالای کشت و نهاده های کشاورزی، سبب شده تا تغییر اراضی کشاورزی به عنوان یک چالش بزرگ در سطح استان گیلان بویژه در مناطق روستایی مطرح باشد.
وی یادآور شد: وقتی این اراضی اقتصادی نباشند، تمایل کشاورزان به فروش زمین بیشتر می شود تا آنان بتوانند درآمد حاصل از آن را برای فراهم کردن شغل دیگری حتی شغل کاذب هزینه کنند.
این کارشناس بخش کشاورزی با تاکید بر این که دولت باید با اعمال مقررات سخت گیرانه جلوی این روند را بگیرد، افزود: کشاورزان به دلیل درآمد پایین به راحتی حاضر می شوند اراضی کشاورزی خود را بفروشند در حالی که سرمایه گذاران سایر استان ها که ارزش این زمین ها را می دانند، به راحتی اقدام به خرید آن می کنند.
وی یکی از دلایل نداشتن صرفه اقتصادی اراضی شالیکاری گیلان را "خرده مالکی بودن اراضی" دانست و تصریح کرد: یکی از علت های خرد شدن اراضی کشاورزی قانون ارث است که با اصلاح این قانون در کشور می توان جلوی غیر اقتصادی شدن اراضی کشاورزی را گرفت.
غلامی افزود: در قوانین برخی از کشورهای اروپایی، با پرداخت سهم وارثین، زمین در اختیار فرزند ارشد قرار می گیرد تا از خرد شدن اراضی کشاورزی جلوگیری شود.
به عقیده وی، برای جلوگیری از خرد شدن زمین های کشاورزی در ایران و استان گیلان نیز می توان قوانین ارث را به نحوی اصلاح کرد که وراث به شیوه های دیگری از محصول زمین های کشاورزی بهره ببرند و نیازی به تقسیم اراضی نباشد.
این پژوهشگر کشاورزی همچنین گفت: مسوولان شهری نیز باید برنامه ریزی دقیقی انجام دهند تا اراضی مرغوب در حریم شهرها و ممنوعیت تغییر کاربری آنها مشخص شود.
غلامی تاکید کرد: مردم و مسوولان گیلان باید بدانند که آب، خاک و زمین امانتی هستند که بهره برداری و حفاظت از آنها یک وظایف ملی و شرعی همگانی است.
اسماعیل آرمون رییس سابق سازمان نظام مهندسی کشاورزشی گیلان در این باره گفت: روند تغییر کاربری اراضی در استان گیلان با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی مغایرت دارد و باید این رویه تغییر کند.
این کارشناس کشاورزی افزود: توسعه کشاورزی عمده ترین نیاز راهبردی مردم استان است که باید با حفظ اراضی زراعی، نسبت به افزایش تولید در واحد سطح برنامه ریزی شود.
رییس سابق سازمان نظام مهندسی کشاورزی گیلان افزود: در روند کنونی شالیزارهای استان به محلی برای ساخت و ساز اعم ، ویلا سازی، منطقه گردشگری و محلی برای تولید محصولاتی مانند پرورش ماهی سردابی تبدیل می شوند.
وی خاطرنشان کرد: ممکن است بیش از 30 درصد اراضی در حال تغییر کاربری مجوز داشته باشند اما می توان گفت 70 درصد تغییر کاربری ها در گیلان فاقد مجوز است.
آرمون با یادآوری توصیه ها و تاکیدات امام راحل و رهبر معظم انقلاب مبنی بر حفظ اراضی کشاورزی یادآور شد: برنج و گندم دو محصول راهبردی و اساسی در جهان به شمار می روند که حفظ اراضی آن ضروری است.
اکنون سازمان جهاد کشاورزی گیلان، راهبرد خود را بر حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی و ممنوع کردن هر نوع تغییر کاربری اراضی در استان قرار داده است که در این میان مزارع برنج، چای و گندم از اهمیت بیشتری برخوردارند.
اگرچه مسوولان کشاورزی گیلان، تغییر کاربری اراضی زراعی را خطری جدی در گیلان می دانند اما تاکنون واقعیت ها بیانگر روند رو به رشد تغییر کاربری اراضی مرغوب شالیکاری گیلان در گوشه و کنار شهرها و روستاهای آن است به نحوی که به نظر می رسد اراده جدی در برخورد با این روند وجود نداشته است.
بنا به آمار سازمان جهاد کشاورزی گیلان از زمان اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغات در سال 1385 تاکنون دو هزار و 255 فقره پرونده درخواست تغییر کاربری در کمیسیون مربوطه مطرح و رسیدگی شده است.
همچنین در این کمیسیون پرونده تغییر کاربری یکهزار و 631 فقره درخواست به مساحت 390 هکتار ضروری تشخیص داده شده و با 624 پرونده به مساحت 80 هکتار نیز مخالفت شده است.
به گفته مسوولان این سازمان، بیش از این مقدار درخواست به دلیل نواقص مدارک و مشکلات بارز قانونی در مراحل رسیدگی توسط دبیرخانه کمیسیون رسیدگی و از دستور کار خارج شده است.
رییس سازمان جهادکشاورزی استان گیلان کمبود نیرو و خلاء قانونی در موضوع تغییر کاربری اراضی زراعی محدوده طرحهای هادی روستایی را از مشکلات این بخش می داند و می گوید: تا زمانی که حفظ کاربری اراضی زراعی به یک فرهنگ عمومی تبدیل نشده باشد، انگیزه های سودجویه برای تغییر کاربری وجود خواهد داشت.
علیرضا شعبان نژاد افزود: ما همواره با این خطر و نگرانی مواجه هستیم و در همین راستا به جدیت تمام برای حفظ اراضی زراعی و باغی تلاش می کنیم.
وی خاطرنشان کرد: جهادکشاروزی گیلان حداکثر توان خود را در مقابله با پدیده ساخت و سازهای غیر مجاز در اراضی و شالیزاری به کار گرفته است.
شعبان نژاد یادآور شد: اقدام تنها یک سازمان کافی نیست و به مجموعه ای از اقدامات فرهنگی و قانونی توسط دستگاه های اجرایی و قضایی به همراه رسانه های عمومی و سازمان های مردم نهاد برای اثر بخشی بیشتر در این زمینه نیاز است.
رییس سازمان جهادکشاورزی گیلات تاکید کرد: شالیزارها و باغ های چای از اهمیت ویژه ای برخوردارند و امید است در بازنگری قانون حفظ کاربری به این موارد هم توجه خاص شود.
وی خاطرنشان کرد: به زودی اکیپ های گشت حفاظتی و مراقبتی اراضی در شهرستان های مورد هدف سودجویان با همکاری بخش خصوصی و به منظور کاهش تغییر کاربری و اعلام به موقع متخلفین به محاکم قضایی راه اندازی می شود.
شعبان نژاد خواستار همکاری همه دستگاه های مرتبط و رسانه های عمومی برای فرهنگ سازی و اجرای قاطع قانون شد.
محمدعلی نجفی استاندار گیلان نیز در این باره به ایرنا گفت: موضوع جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی استان حتی از دو ماه پیش از ابلاغ معاون اول رییس جمهوری مبنی بر برخورد قاطع با زمین خواری به فرمانداران ابلاغ شده است.
وی تاکید کرد: هرچند میزان تغییر کاربری اراضی کشاورزی گیلان در مقایسه با دیگر استان های شمالی وسیع نیست و به صورت خرد صورت گرفته اما مسوولان گیلان بر مقابله جدی با این پدیده تاکید دارند.
وی یادآور شد: تغییر کاربری اراضی کشاورزی بیشتر در حاشیه راه ها و روستاها دیده می شود اما که مقابله با آن در دستور کار سازمان های ذیربط قرار گرفته است.
نجفی مشکل بیکاری در استان را بر پدیده تغییر کاربری اراضی کشاورزی گیلان موثر دانست و در عین حال تاکید کرد: در آغاز به کار دولت یازدهم گیلان رتبه دوم کشور را در زمینه بیکاری داشت که اکنون به رتبه ششم بهبود یافته است.
استاندار گیلان یادآور شد: طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس گیلان در زمینه فضای کسب و کار رتبه نخست کشور را دارد و سرمایه گذاران نیز طی چند ماه گذشته برای استقرار واحدهای تولیدی خود در این استان ابراز تمایل کرده اند.
وی تاکید کرد که مقابله با زمین خواری و تغییر کاربری اراضی در دستور کار استانداران قرار دارد و عزم دولت برای مقابله با این پدیده جدی است.
619/604/ 2025
24/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
تغییر کاربری اراضی ، چالش بزرگ پیش روی کشاورزی گیلان
تغییر کاربری اراضی چالش بزرگ پیش روی کشاورزی گیلان رشت - ایرنا - آفت تغییر کاربری مزارع کشاورزی در گیلان چالش بزرگی است که منافع نسل آینده در گیلان را تهدید می کند گیلان استانی کوچک از نظر وسعت اما مهم از نظر تامین غذا و کشاورزی و حاصلخیزی خاک بشمار می رود و حفظ اراضی کشاورباید جلوی تغییر کاربری مراتع کشاورزی به باغ ویلا گرفته شود
نماینده مشهد باید جلوی تغییر کاربری مراتع کشاورزی به باغ ویلا گرفته شود مشهد-ایرنا-نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت باید جلوی تغییر کاربری مراتع کشاورزی و باغات به باغ ویلا برای حفاظت از محیط زیست و فضای سبز گرفته شود سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی روز پنجشنبه باستاندار :اجازه ادامه تغییر کاربری غیر قانونی زمین کشاورزی را درمازندران نخواهیم داد
استاندار اجازه ادامه تغییر کاربری غیر قانونی زمین کشاورزی را درمازندران نخواهیم داد ساری-ایرنا-استاندار مازندران با بیان این نکته که هر مقام در هر جایگاهی حق تخطی از قانون را ندارد گفت اجازه ادامه تغییر کاربری اراضی غیر قانونی کشاورزی را نخواهیم داد ربیع فلاح شامگاه یکشنبتوسعه فعالیت های کشاورزی مهمترین رویکرد اقتصادی گیلان است
استاندار توسعه فعالیت های کشاورزی مهمترین رویکرد اقتصادی گیلان است رشت - ایرنا - نماینده عالی دولت در گیلان توسعه فعالیت های کشاورزی با اولویت زیر بخش های زراعت دامداری باغبانی و پرورش ماهی را نخستین رویکرد اصلی اقتصادی استان عنوان کرد به گزارش خبرنگار ایرنا محمدعلی ناستاندار: اجازه ادامه تغییر کاربری زمین کشاورزی در مازندران نمی دهیم
استاندار اجازه ادامه تغییر کاربری زمین کشاورزی در مازندران نمی دهیم ساری - ایرنا - استاندار مازندران گفت اجازه ادامه تغییر کاربری غیر قانونی اراضی کشاورزی را نخواهیم داد به گزارش ایرنا ربیع فلاح شب دوشنبه در همایش متناظرین و مرتبطین افزود کم کاری در حفظ زمین های کشاورزی وچرا اراضی کشاورزی را تغییر کاربری میدهند؟
شنبه ۱۵ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۰ ۰۶ یک کارشناس کشاورزی عوامل مختلف اقتصادی اجتماعی و فرهنگی را که موجب تغییر کاربری اراضی کشاورزی و کاهش جمعیت کشاورزان میشود را تشریح کرد پیمان یوسفوند در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان اظهار کرد فاکتورهای بسیار زیادنبود برنامه سبب تغییر کاربری شالیزارها شده است
نبود برنامه سبب تغییر کاربری شالیزارها شده است نوشهر - ایرنا - عضو کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی مجلس گفت تغییر کاربری زمین های کشاورزی در شمال کشور و بی انگیزگی شالیکاران نتیجه بی برنامگی مسوولان در دوره های گذشته است شمس الله شریعت نژاد روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگارعلل و موانع پیش روی توسعه شهرستان پاوه بررسی شد
علل و موانع پیش روی توسعه شهرستان پاوه بررسی شد کرمانشاه - علل و موانع پیش روی توسعه پاوه در نشستی با حضور معاون برنامه ریزی استانداری جمعی از مدیران کل و مسوولان این شهرستان مورد بررسی قرار گرفت به گزارش خبرنگار ایرنا فرماندار پاوه در این نشست مهمترین مشکلات پیش روی این شهرسپیش بینی قیمت خودروی خارجی: توافق 1+5 با ایران، بازار را می شکند
پیش بینی قیمت خودروی خارجی توافق 1 5 با ایران بازار را می شکند اقتصاد > بازرگانی - ایسنا نوشت فعالان بازار خودرو از احتمال کاهش قیمت خودروهای وارداتی در ماههای آینده خبر میدهند حدود سه ماه آینده سال میلادی 2014 به پایان رسیده و سال 2015 آغاز میشعزم جدی مسئولان شهرستان انزلی برای حفظ کاربری اراضی کشاورزی
عزم جدی مسئولان شهرستان انزلی برای حفظ کاربری اراضی کشاورزی انزلی – ایرنا- شهرستان بندرانزلی با 275 کیلومتر مربع مساحت که 49 31 کیلومتر مربع آن به مساحت شهری اختصاص یافته از متراکم ترین شهرهای ایران و از مراکز مهم تجاری و گردشگری شمال کشور محسوب می شود ارتقای تجارت صنعت و گردیک مقام بهداشتی: مصرف بی رویه سم،محصولات کشاورزی را خطر آفرین کرده است
یک مقام بهداشتی مصرف بی رویه سم محصولات کشاورزی را خطر آفرین کرده است دزفول - ایرنا -معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی دزفول نسبت به گسترش سم در بخش کشاورزی و بروز بیمارهایی چون سرطان هشدار داد و گفت مصرف بی رویه سم محصولات کشاورزی را خطر آفرین کرده است اسداله سلمانپورسوزاندن پسماندهای کشاورزی در گیلان 90 درصد کاهش یافت
نسبت به سالهای گذشته سوزاندن پسماندهای کشاورزی در گیلان 90 درصد کاهش یافت رشت - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان از کاهش 90 درصدی سوزاندن پسماندهای کشاورزی استان در سالجاری نسبت به سالهای قبل خبر داد محمد رضا برجی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به نظاپیشروی کارشناسان بیکار در نرخ بیکاری کشور
دوشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۰۹ ۳۴ آمار نرخ بیکاری فارغالتحصیلان نشانگر مشکلات ساختاری در بازار کار کشور است و در عین حال نامتناسب بودن سامانه برنامهریزی در نظام آموزش عالی با نیازهای بازار کار را ثابت میکند چراکه به اعتقاد کارشناسان بازار کار هوشمندانه به سراغ کسانی میرود که علیاعلام جزئیات توافقات نفتی ایران و روسیه؛ بهزودی/ تغییر رویکرد دولت در واگذاریها
اقتصادی اقتصاد کلان نوبخت اعلام کرد اعلام جزئیات توافقات نفتی ایران و روسیه بهزودی تغییر رویکرد دولت در واگذاریها معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور از تغییر رویکرد دولت در واگذاریها سخن گفت و اعلام کرد جزئیات جدید قرارداد نفتی ایران و روسیه به زودی اعلام میشوفرار داعشیها از الانبار/ادامه پیشروی ارتش عراق در استان صلاحالدین/ تغییر تاکتیک داعش
دوشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۳ ۴۶ در حالی که شورای استانداری الانبار اعلام کرده است که فرار اعضای داعش از مناطق تحت کنترلشان آغاز شده است یک کارشناس امور گروههای مسلح تاکید کرده است که این گروه برای مقابله با ائتلاف علیه خود تاکتیکهای خود را تغییر میدهد در این میان ارتش عراق ومدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی خبر داد تجهیز 68 هزار هکتار اراضی شالیزاری گیلان
مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی خبر دادتجهیز 68 هزار هکتار اراضی شالیزاری گیلانمدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت تاکنون 68 هزار هکتار اراضی شالیزاری گیلان تجهیز و نوسازی شده است علیاصغر داداشپور امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در رودسر با اشاره به اینکهفرصتهای پیش روی اقتصاد ایران
یکشنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۱ ۱۴ موقعیت ژئوپلتیکی میانگین سنی جوان جذب سرمایههای سرگردان ایجاد فضای کسب و کار و اقتصاد دانشبنیان فرصتهایی است که میتواند اقتصاد ایران را به سطح اول منطقه برساند وحید شقاقی - عضو هیات علمی دانشگاه علوم اقتصادی - در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری د-
اقتصادی
پربازدیدترینها