واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شمال > مازندران مهر گزارش می دهد؛
بازیهایی محلی که در راه مدرسه جان می گیرند/ باز آمد بوی ماه مدرسه
ساری - خبرگزاری مهر: باز بوی ماه مهر و بازیهای راه مدرسه آمد و بازیهای فراموش شده بومی و محلی که در راه دبستان در برخی محلات و ییلاقات مازندران جان می گیرند.
به گزارش خبرنگار مهر، بازیهای بومی و محلی بسیاری در مازندران وجود دارد که برخی از آنان فراموش شده اند و دوران دانش آموزی و مدرسه فرصتی برای احیا این بازیهای سنتی است. هنوز برخی از بازیهای بومی و محلی در بسیاری از دهکده های مازندران به شکل سنتی اجرا می شود و این بازیها بین دانش آموزان مناطق کوهستانی همچنان متداول است.
شاه چاله کا: این بازی بصورت انفرادی یا گروهی انجام می شود که توپ پشمی یا پلاستیکی کوچک وسیله این بازی است و برای انجام آن چاله بزرگتر از توپ بازی حفر می شود و سپس دور چاله اصلی به تعداد افراد بازی کننده چاله های دیگری به فاصله چند سانتی متر کنده می شود، با گل یا پوچ انداختن سکه نفر اول را تعیین می کنند.
نفر اول بنا به قرارداد بازی از فاصله 8 تا 15 متری، درحالت چهار زانو، توپ را بطرف شاه چاله می اندازاد و در صورت موفقیت به عنوان شاه برگزیده می شود و افراد بعدی نیز همین کار می کنند و افرادی که موفق به انداختن توپ در چاله شوند به ترتیب باید به شاه سواری دهند.
شاه در حالی که سوار فرد بازنده است توپ را به طرف شاه چاله می اندازد،اگر توپ در چاله بیفتد بازنده از سواری دادن خلاص می شود و نفر بعدی باید به شاه سواری دهد.
شاه وزیر کا: قدمت این بازی به قرن ها پیش باز می گردد و در تمام مناطق مازندران بویژه در روستاها متداول است و وسایل بازی، در عضی مناطق از قوطی کبریت یا تکه چوب مستطیل و روسری یا پارچه ای که مانند طناب محکم بافته شده باشد، استفاده می شود.
ساق پشت کا : نام دیگر این بازی "انُک را اونک را "است و نوعی بازی گروهی است که معمولا در زنگ تفریح و یا در راه مدرسه بین دانش آموزان مناطق کوهپایه ای مازندران انجام می شود.
این بازی شبیه بازی اتل متل است و بازیکنان از دو نفر باید بیشتر باشند و یک نفر به عنوان استاد یا به عنوان مار، ماره ( مادر) انتخاب می شود و بازیکنان کنار هم نشسته، پاهایشان را دراز می کند و مادر شعر انک را می خواند و وی هنگام خواندن شعر با دستش روی پای بازیکنان می زند و آخرین کلمه شعر روی هر پایی که تمام شد، فرد باید پایش را جمع کند و بازنده است.
" رسی رسی کا" از دیگر بازیهای گروهی است که بین دختران و پسران مازندران در مناطق مختلف روال دارد و نیاز به وسیله خاصی ندارد و هرچه تعداد افراد گروهها بیشتر باشد، زمان بازی طولانی تر است. در بازی انفرادی دو نفر که هم وزن و هم سن هستند هر کدام یک سنگ صاف و هم وزن را برای تعیین شروع کننده بازی به جلو پرتاب می کنند، صاحب سنگی که جلوتر بیفتد آغازگر بازی است و بعد از این مرحله بازیکنان پشت به هم می ایستند و دست را از آرنج به هم قلاب می کنند، حریف بازنده در قرعه کشی پشتش را خم و طرف مقابل را بر روی کمر خود بلند می کنند و مانند لالایی او را تاب می دهد.
" رسن کشی کا": رسن کشی یا طناب کشی از بازیهای پرهیجانی است که بین قشرای مختلف از جمله دانش آموزان و بزرگسالان رواج دارد و بازیکنان به چند گروه تقسیم می شوند که ابتداء به وسط طناب پارچه یا نخ می بندد و در فاصله دو تا سه متری از هر طرف آن را با پارچه محکم می بندد تا بین دو گروه چهار تا شش متر فاصله باشد.
" خط کا" که جهنم کا از دیگر نامهای آن است بیشتر بین دختران خردسال و نوجوان انجام می شود و یک تکه سنگ صاف از جمله وسایل ای بازی گروهی است و همان بازی لی له است.
" چرخک کا، آغوزکا، بپرسه کا، بورده بورده کا، پاپلوس کا، ته هارش من هارش، چش دارکا، رخ رخ کا و ... از دیگر بازیهای بومی و محلی است که در مناطق مختلف مازندران رواج دارد.
به تاکید کارشناسان، نیاز به بازی و تفریح غرقابل انکار است و رشد روز افزون بازیهای رسمی، تولید انواع و اقسام ابزارها و تکنیک های بازیهای رایانه ای و توجه دولت ها و ملتها به ورزش به عنوان پدیده ای تاثیرگذار نشان دهنده اهمیت بازیها و ورزش هاست.
همچنین کودک شناسان به نقش ویژه ای که برای بازی کودکان قائلند که به رشد و نمو صحیح می انجامد و بازی به آنان فرصت می دهد که فعالیت های بزرگسالان را تمرین کنند، کودکان ابتدا به بازیهایی می پردازند که به رشد و تعالی و تامل مهارتهای حسی و حرکتی آنان می انجامد و بعد به بازیهایی علاقمند می شوند که روابط عمومی اجتماعی آنان را تسریع می کند.
ایام مدرسه و تحصیل فرصتی برای انجام بازیهای نشاط آور و گروهی است تا حس مشارکت و مسئولیت پذیری کودک را تقویت کند. مازندران 500 هزار دانش آموز دارد که از اول مهرماه، درس و تحصیل را در چهار هزار مدرسه آغاز خواهند کرد.
۱۳۹۳/۶/۲۳ - ۱۰:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]