واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: قيام جهاني تحريم عليه تلآويو با 50 روز مقاومت
جنبش تحریم رژیم صهیونیستی، اولویت فشار اقتصادی بر این رژیم را در سطح مردمی به عهده گرفته است و بخش هائی نیز از جوامع مدنی در حال توسعه اقدامات قضائی در این خصوص هستند.
جوانآنلاين: جنایات 50 روزه صهیونیست ها در غزه، موجی عظیم از اعتراضات جهانی را پدید آورد که با وجود خاتمه مخاصمات، هنوز هم طنین مخالفت های ملل جهان نه تنها ادامه دارد بلکه به شدت رو به گسترش است. یکی از نتایج اقدامات مدنی جهانی، ایجاد یک جنبش موسوم به «انزوا، عدم سرمایهگذاری و تحریم رژیم صهیونیستی» است. این جنبش، یک ائتلاف مردمی با اهرمهای اقتصادی برای کمک به پایان اشغال سرزمینهای فلسطین است. در کنار اقداماتی که برخی از گروههای مدنی برای اقدام قضائی علیه صهیونیست ها به عمل آورده اند، در سطح رسمی نیز فشارها بر این رژیم به سطح تحریم علمی و انرژی کشیده شده است. بنابراین، در خصوص آخرین تحولات مربوط به تحریم رژیم صهیونیستی که عمدتاً به دلیل عملکرد و سیاست های این رژیم طی جنگ 50 روزه غزه تشدید شده است، می توان به سه موارد زیر در سطح مدنی و رسمی اشاره کرد: 1. دیپلماسی علمی در تحریم رژیم صهیونیستی دانشگاه ژوهانسبورگ افریقای جنوبی یکی از مجموعه های علمی است که متاثر از جنبش جهانی تحریم رژیم صهیونیستی، تصمیم گرفته است از پذیرش دانشجویان و اساتید دانشگاه های رژیم صهیونیستی در این دانشگاه خودداری نماید. این دانشگاه 3 سال گذشته نیز پیشرو در ایجاد ائتلاف دانشگاهی علیه رژیم صهیوینستی بود. بر اساس تصمیم شورای دانشگاه مذکور هر گونه همکاری با اساتید تبعه این رژیم جهت تدریس در این دانشگاه و یا پذیرش دانشجویان این رژِیم در دانشکده های مختلف آن ممنوع است مگر اینکه اساتید و دانشجویان مذکور تعهدنامه ای مبنی بر عدم همکاری با موسسات امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی امضا کنند. به واقع، حضور اتباع این رژیم در دانشگاه مذکور منوط به اعلام برائت از سیاست های جنایتکارانه این رژیم شده است. دانشگاه ژوهانسبورگ همچنین پذیرش هر دانشجویی در این دانشگاه را به اعلام بیزاری از سیاست های رژیم صهیونیستی و تجاوز به اراضی فلسطینی اعم از شهرک سازی، مصادره اراضی و یا آزادی های عمومی و بازداشت فلسطینیان و یا نادیده گرفتن حقوق تاریخی آنها مشروط کرده است. گفتنی است که الگوی مذکور در خصوص تحریم علمی صهیونیست ها، باید در سایر دانشگاهها و مراکز علمی جهان نیز مطرح و پیگیری شود. در این زمینه، ایجاد ائتلاف مجامع علمی جهانی می تواند بیشترین فشار ممکن را بر این رژیم به منظور تغییر سیاست های خود علیه حقوق اساسی ملت فلسطین وارد نماید.
2. کارکردهای تحریمی دیپلماسی انرژی یکی دیگر از ابعاد تحریم رژیم صهیونیستی، منع ارتباط و مناسبات در عرصه انرژی است. اخیراً طرح در مجلس اردن برای منع انعقاد واردات گاز از این رژیم تقدیم پارلمان شده است. در ترکیه نیز وزیر انرژی این کشور تاکید کرده است که به دلیل تنش و اختلاف سیاسی بر سر تجاوز رژیم رژیم صهیونیستی به نوار غزه، بعید است که ترکیه هر گونه قرارداد انرژی برای احداث خط لوله انتقال گاز این رژیم به ترکیه را امضا کند. گفتنی است که از مذاکرات ترکیه و رژیم صهیونیستی متمرکز بر احداث خط لوله انتقال گاز با ظرفیت 10 میلیارد متر مکعب و با هزینه 2.2 میلیارد دلار، یکسال گذشته اما به دلایل مختلف هیچ پیشرفتی نداشته است. دولت ترکیه از جمله به دلیل سابقه ارتکاب جنایات این رژیم علیه اتباع ترکیه در کاروان کمک رسانی به غزه، شدیدترین واکنش را نسبت به خط مشی منتهی به جنایات گسترده این رژیم در غزه اتخاذ کرده و رجب طیب اردوغان، اقدامات رژیم صهیونیستی در نوار غزه را با رفتارهای هیتلر مقایسه کرده است. 3. گسترش اعتراض به سیاست ضدفلسطینی رژیم صهیونیستی در اروپا اعتراضات به این رژیم حتی به دولتهای اروپائی که پیش از این روابط اقتصادی و نظامی به این رژیم داشته اند نیز کشیده شده است. در آخرین تحولات مربوطه که همراستا با رای موفق یا ممتنع اغلب اعضای اتحادیه اروپا به قطعنامه تحقیقات بین المللی از جنایات رژیم صهیونیستی در جنگ غزه می باشد، نمایندگان پنج کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا و آلمان) اعتراض رسمی مشترکی را به اقدام اخیر رژیم صهیونیستی در مصادره بخش هایی از کرانه باختری برای شهرک سازی اعلام کرده اند. روز دوشنبه (8 سپتامبر) در نشستی که سفرای این کشورها در دفتر نخست وزیر رژیم صهیونیستی برگزار کردند، اعتراض مکتوب خود را در خصوص مصادره بخش هایی از کرانه باختری برای شهرک سازی به "یوسی کوهن" مشاور امنیت ملی رژیم صهیونیستی اعلام کردند و آن را موجب خشم اتحادیه اروپا شمردند. در واقع، دولتهای اروپائی نیز سیاست های ریم اشغالگر قدس در گسترش اشغال و استمرار آن را از مهمترین موجبات بی ثباتی در منطقه دانسته اند که بر منافع این کشورها نیز سایه انداخته است.
جمع بندی به تدریج، نه تنها حامیان رژیم صهیونیستی در حال فاصله گرفتن از این رژیم در صحنه های مختلف بین المللی هستند بلکه به عکس، بر عمق مقاومت مردم فلسطین و طرفداران آن افزوده می شود. در حال حاضر، جنبش تحریم رژیم صهیونیستی، اولویت فشار اقتصادی بر این رژیم را در سطح مردمی به عهده گرفته است و بخش هائی نیز از جوامع مدنی در حال توسعه اقدامات قضائی در این خصوص هستند. در سطح دولتی نیز اغلب دولتها نسبت به ادامه و نوع روابط اقتصادی، نظامی و سیاسی با این رژیم تجدیدنظر کرده اند. از طرف دیگر، در سطح جهانی نیز کمیته تحقیق به ریاست پروفسور شاباس هر گونه تاثیرپذیری از فشارهای رژیم صهیونیستی دائر بر استعفا از ریاست این کمیته را رد کرده و بر فعالیت سریع این کمیته تاکید کرده است. البته در مقابل، لابی های صهیونیستی در کشورهائی نظیر امریکا تلاش می کنند با تصویب قوانین در کنگره، از پیوستن شرکت های امریکائی به این جنبش تحریم جلوگیری کنند. اما هنوز این تلاش ها نتیجه نداده و بعید به نظر می رسد که حتی در صورت تصویب نیز بتواند موج تنفر و ضدیت افکار عمومی با رژیم صهیونیستی را کنترل و مدیریت نماید. بنابراین، زوایای متعدد و چندگانه ای از فشار سیاسی، حقوقی، قضائی و اقتصادی علیه این رژیم در سطح جهان پدید آمده و هم افزا شده اند که این رژیم را در بالاترین شرایط و محدویت های جهانی طی شش دهه اخیر قرار داده اند. با این حال، هنوز اقدامات هماهنگ، موثر و برجسته ای در سطح جهان اسلام به ویژه دولتهای کلیدی اسلامی در این زمینه به عمل نیامده و الزامات اساسی راهبردی، دینی، اخلاقی و حقوقی برای ایفای نقشی که در اساسنامه سازمان همکاریهای اسلامی تاکید شده است، کماکان باقیست.
منبع : جوان آنلاين
تاریخ انتشار: ۲۲ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]