محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832807970
تک فرزندی، فرصت یا تهدید
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تک فرزندی، فرصت یا تهدید کاشان - ایرنا- رواج تک فرزندی در بین خانواده های ایرانی طی سالهای اخیر زنگ خطری است که حرکت جامعه به سمت پیری و کاهش جمعیت جوان را به دنبال دارد.
تصمیم خانواده ها برای داشتن فقط یک فرزند، مساله ای است که امروزه مورد توجه کارشناسان جمعیتی قرار گرفته است، از این رو صاحب نظران علوم اجتماعی، سیاسی و دینی را بر آن داشته تا در جستجوی راهکار برآِیند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، کشور که در سالهای قبل تر با برنامه کنترل زاد و ولد روبرو بود، با افزایش سریع موالید و رشد جمعیت مواجه شد و بین دو سرشماری 1355 تا 1365، جمعیت ایران افزایش تقریبا 46 درصدی را تجربه کرد و به 5/49 میلیون نفر رسید.
پس از آن تغییراتی در شرایط اجتماعی و اقتصادی کشور پدید آمد و در پی آن میزان موالید با کاهش سریع مواجه شد، اصطلاح «فرزند کمتر زندگی بهتر» عبارت رایج این سالها شد که نگرانی مضاعفی بر زوج هایی وارد کرد که در شرف بچه دار شدن بودند.
تغییر سیاست و دید و نگرش خانواده ها موجب شد تا جمعیت بین سرشماری 1365 تا 1375 تنها 21 درصد رشد داشته باشد و به 60 میلیون نفر برسد، اما در یک دهه بعد یعنی 1375 تا 1385 نگاه خانوارها به تولد فرزند حتی محتاطانه تر از دوره های قبل شد و جمعیت کشور تنها 10 میلیون نفر افزایش یافت.
در ابتدای دهه 60 هر زن ایرانی در طول بازه سنی باروری خود، به طور متوسط شش فرزند به دنیا آورده، درحالی که این رقم برای سال 1388 تنها 8/1 شد و این روند کاهشی ادامه یافت و در سرشماری 1390، نرخ باروری در کشور به حدود 7/1 درصد رسید.
بدین ترتیب تک فرزندی پدیده ای شد که در سال های اخیر بویژه در میان خانواده های شهری رایج شد، این پدیده که منجر به کاهش نرخ رشد جمعیت شده بارها هشدار جمعیت شناسان را در پی داشته است.
کاهش نرخ رشد جمعیت و حرکت به سمت پیری و کهنسالی جمعیت کشور نگرانی مسوولان را برانگیخت تا به عوارض و آسیب های کاهش جمعیت و نرخ باروری بپردازند.
ضمن اینکه تکثیر نسل از دیدگاه دینی نیز امری پسندیده است و در میان آموزه های اسلامی نه تنها به تک فرزندی توصیه نشده بلکه با آن مخالفت و با رعایت شرایطی دعوت به ازدیاد نسل شده ، بگونه ای که در قرآن کریم تکثیر نسل به عنوان یکی از مهم ترین اهداف ازدواج معرفی شده است.
برخی از فقها هرگونه کنترل و تحدید نسل را مخالف فلسفه اسلام و روح ایمان دانسته و با آن مخالفت کرده اند و دخالت دولت ها در این عرصه نیز به عقیده آنان دخالتی نابجا و مخالف موازین شرع است.
برخی دیگر از فقها نیز به دلیل تنگناهای اقتصادی و رفاهی، با تنظیم خانواده موافقند و معتقدند که حکومت ها باید در این زمینه برنامه ریزی داشته باشند.
بالارفتن سن ازدواج، اشتغال زنان و درگیری های شغلی، نابسامانی های اقتصادی و وضع معیشتی خانواده ها در سایه تورم، سخت گیری موجر برای مستاجران چند فرزندی و عدم توان روحی و روانی برای پرورش چند کودک از جمله دلایلی هستند که در قصد تک فرزندی برای یک زوج در شرف ازدواج موثر است.
مجموعه این عوامل به اضافه جنسیت فرزند از عواملی هستند که در قصد تک فرزندی زوج های دارای یک فرزند تاثیر جدی دارد.
از جمله آثار و پیامدهای کاهش جمعیت را می توان عدم رشد و توسعه اقتصادی، پیری و بی نشاطی جمعیت، آسیب های اخلاقی و تربیتی و انقطاع نسل بشر عنوان کرد.
کارشناسان بر این باورند که پیری جمعیت از نظر نیروی کار ایران را با مشکل جدی مواجه خواهد کرد زیرا اکثر جمعیت ایران را افراد سالخورده تشکیل می دهند، بنابراین برای جلوگیری از تعطیلی کارخانه ها باید از اتباع بیگانه استفاده کرد و برای دیگر کارها و پست های مهم نیز باید از نیروهای خارجی بهره گرفت.
به موازات پیر شدن جمعیت و کاهش نرخ رشد جمعیت، تولید نیز در کشور کاهش می یابد، افزون بر این با کاهش رشد جمعیت و پیر شدن جمعیت کشور هزینه های سنگین بیمه و طرح های حمایتی دولت برای بازنشستگان کمرشکن خواهد شد.
اما از مهم ترین بعد در این زمینه یعنی بعد روانشناسی نقطه نظرهای متفاوتی در مورد عواقب منفی و مثبت تک فرزندی مطرح است، مانند اینکه مادر و پدر، وقت، توجه و امکانات بیشتری برای پرورش و تربیت بهتر کودک دارند یا بدلیل نبود خواهر و برادر، کودک لوس و خودخواه بار می آید.
به اعتقاد یک کارشناس علوم تربیتی فرزندان تک به دلیل وجود امکانات بیشتر جهت تربیت و توجه از سوی خانواده از شرایط بهتری برای مسائل آموزشی و تربیتی برخوردارند.
«صدیقه خسروانی» افزود: اما از سوی دیگر تک فرزندی می تواند کودک را از جهت ارتباط گیری و تعامل با دیگران و ارتباطات اجتماعی ضعیف بارآورده و فردی منزوی بسازد.
وی تاکید کرد: در گذشته به دلیل زندگی مشترک اقوام و خویشاوندان و ارتباط بیشتر کودکان با همسالان، کودکان تک، کمتر احساس تنهایی می کردند، اما در جوامع کنونی با ضعیف شدن ارتباطات، تنهایی برای این کودکان محسوس تر است.
این کارشناس علوم تربیتی با اشاره به بازی های کودکانه و دعواهای فرزندان در خانواده های چندفرزندی خاطرنشان کرد: کودکان در جریان این قهر و آشتی ها تجربه ها و مطالبی می آموزند که در زندگی اجتماعی مفید واقع می شود.
خسروانی حرکت به سمت خود محوری را از دیگر عوارض تک فرزندی دانست و افزود: فرزندان تک معمولا کمتر مایل به ارتباطات اجتماعی گسترده هستند.
خسروانی اظهار داشت: برای پیشگیری از عوارض تک فرزندی به والدین اینگونه کودکان توصیه می شود به فرزند خود اجازه دهند تا همانند سایر کودکان اشتباه کرده، شکست بخورد، لجبازی و نافرمانی کند.
وی افزود: این والدین باید در اطرافیان خود بویژه از 18 ماهگی به بعد به دنبال کودکان هم سن و سال فرزندشان باشند و تمام تلاش خود را به کار بندند تا این کودکان با هم رابطه نزدیک و تقریبا دائمی داشته باشند، همچنین پس از یک و نیم سالگی روزانه نیم تا یک ساعت او را به پارک و زمین بازی بچه ها ببرند و از حمایت بیش از حد کودک بپرهیزند.
یک کارشناس علوم اجتماعی نیز معتقد است: زمانی که تعداد فرزندان زیاد می شود مسوولیت هایی که بر دوش والدین قرار می گیرد زیاد می شود و به همین دلیل آن ها زمان کم تری برای سپری کردن زمان با کودکان خودشان پیدا می کنند.
«طیبه محمدی» افزود: در این شرایط کودک از کودکی می آموزد که باید بیشتر به خود متکی باشد و آستانه تحملش بالاتر می رود.
به گفته وی اما از آنجا که تمام نیازهای تک فرزندها برآورده می شود و کمتر با ناکامی روبرو می شوند، آنان نمی توانند ناامیدی ها و فشارهای روحی را تحمل کنند و چنانچه به آنها توهین شود، بی آن که قصد و غرضی در کار باشد این توهین را رفتاری عمدی و به پشتوانه نیتی خاص تفسیر می کنند.
وی افزود: کودکان تک معمولا چنانچه از مساله ای رنجیده خاطر شوند این حالت را تا مدت های مدیدی در درون خود زنده نگه می دارند.
این کارشناس علوم اجتماعی تاکید کرد: آنها فقط به برقراری روابطی علاقه مندند که دربرگیرنده منافع آنان باشد و احساساتشان را نیز جریحه دار نکند و حتی ممکن است ناراحتی های خود را برای دیگران بیان نکنند و فردی درون گرا شوند.
محمدی وابستگی شدید والدین به تک فرزندی را از جمله عوارض این شیوه عنوان و تصریح کرد: این وابستگی سبب اضطراب این فرزند شده و همیشه نگران است که اگر صدمه ای به او برسد، والدین دچار لطمه روحی شدید خواهند شد.
وی حساسیت فراوان والدین درباره رفتار و گفتار کودک،مراقبت بیش از حد والدین که استقلال آنها را به خطر می اندازد، وابستگی شدید بچه به والدین که مانع دوست یابی او در ارتباط با همسالان می شود و تاثیر منفی بر رشد کودک به جهت نبودن رقابت بازی یا درگیری با برادر یا خواهر را نیز از آسیب های تک فرزندی برای بچه ها دانست.
محمدی خاطرنشان کرد: تسلیم والدین و عدم مخالفت با کودک نیز در تک فرزندی رایج است که سبب شکنندگی و آسیب پذیری کودک در آینده می شود و نمی تواند ناامیدی ها و فشارهای روحی را تحمل کند زیرا برخورد بزرگانه با کودک جلو بچگی کردن او را می گیرد.
محمدی تاکید کرد: همچنین تمایل والدین به حمایت از تنها فرزندشان، مانع از آن می شود که فرزندشان عواقب اشتباهات خود را بیازماید و مسوولیت عمل خود را بپذیرد زیرا آنها هیچ گاه در مقام انتقاد از فرزندشان برنمی آیند، با او مخالف نمی کنند و همواره تسلیم خواسته های او می شوند تا از این طریق مانع ناراحت شدن او شوند.
7429/545/ 684
19/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]
صفحات پیشنهادی
فارس گزارش میدهد انرژیهای برق-آبی در آسیای مرکزی؛ «فرصتی» که «تهدید» میشود
فارس گزارش میدهدانرژیهای برق-آبی در آسیای مرکزی فرصتی که تهدید میشودادامه مناقشه سیاسی میان ازبکستان تاجیکستان و قرقیزستان بر سر نیروگاههای راغون و قمبرآته نشان میدهد منطقه پرآب آسیای مرکزی با ظرفیت تولید انرژیهای برق-آبی اکنون این فرصت را به تهدیدی جدی برای خودنشست «مواجهه دانش تاریخ و تاریخ فرهنگی؛ فرصتها و تهدیدها» برگزار می شود
دین و اندیشه اندیشکده ها نشست مواجهه دانش تاریخ و تاریخ فرهنگی فرصتها و تهدیدها برگزار می شود نشست مواجهه دانش تاریخ و تاریخ فرهنگی فرصتها و تهدیدها با سخنرانی دکتر محمدعلی اکبری مدیرگروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی 18 شهریورماه در محل پژوهشکده مطالعات فرهنگی روایت برگزتهدیدها و فرصتهای ژئوپلتیکی حضور داعش در منطقه بر محور مقاومت و حوزه نفوذ ایران
تهدیدها و فرصتهای ژئوپلتیکی حضور داعش در منطقه بر محور مقاومت و حوزه نفوذ ایران خبرگزاری رسا ـ داعش تشیع را یکی از اهداف مشروع برای حمله خود می داند و با توجه به نقش بارز و حیاتی که تشیع در تعریف هویت ایرانی دارد می توان گفت تهدید این جریان تروریستی برای ایران یک تهدید حیاتی بشبکههای اجتماعی فرصت یا تهدید
شبکههای اجتماعی فرصت یا تهدید وبلاگ > هاشمی سید محسن - بیشک حضور درشبکههای اجتماعی مجازی به جزئی جداییناپذیر از سبک زندگی امروز شهروندان بدل شده است سیدمحسن هاشمی این شبکهها مکانهایی مجازیاند تا آدمیان با امکان برقراری ارتباط با همفکرانفضاي حاکم بر کشور عامل تبديل تهديدات به فرصتها است
۴ شهريور ۱۳۹۳ ۱۵ ۴۵ب ظ معاون توسعه مديريت و منابع انساني استاندار قم فضاي حاکم بر کشور عامل تبديل تهديدات به فرصتها است معاون توسعه مديريت و منابع انساني استاندار قم گفت فضاي حاکم بر مديريت کشور تهديدات را به فرصت تبديل کرده است به گزارش خبرگزاري موج علياکبر مرتضايي درمدیر اجرایی رصدخانه علم و فناوری پژوهشگاه شاخصپژوه: شناسایی فرصتها و تهدیدهای علمی از اهداف ماست
مدیر اجرایی رصدخانه علم و فناوری پژوهشگاه شاخصپژوه شناسایی فرصتها و تهدیدهای علمی از اهداف ماستمدیر اجرایی رصدخانه علم و فناوری پژوهشگاه شاخصپژوه گفت شناسایی فرصتها و تهدیدهای علمی از اهداف ماست به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان الهام سهامی بعد از ظهر امروز در مراسم افتتافرصت ها و تهدیدهای شبکه های اجتماعی تلفن همراه بررسی می شود
فرصت ها و تهدیدهای شبکه های اجتماعی تلفن همراه بررسی می شود تهران - ایرنا - رادیو معارف در برنامه سایه روشن به بررسی فرصت ها و تهدیدهای شبکه های اجتماعی تلفن همراه می پردازد به گزارش روز سه شنبه رادیو معارف در برنامه سایه روشن سید عباس مرادی پژوهشگر حوزه فضای مجازی و فناوری اطلکشت تراريخته؛ يک فرصت يا يک تهديد
۱۴ شهريور ۱۳۹۳ ۰ ۵۱ق ظ در موج بررسي شد کشت تراريخته يک فرصت يا يک تهديد گروه اجتماعي به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج يکي از مسائل مهم بخش کشاورزي توليد محصولات استراتژيک با راندمان بالا و البته کاهش هزينه و خطرات احتمالي کشت تراريخته يا همان محصولات ژنتيکي است که چند سالي اسدفاع مولفه اصلي همه برنامه هاي توسعه كشور شود/ لزوم مطالعه تهديد و فرصتهاي پيش رو
استانها شمال آذربایجان غربی سردار جلالي اعلام كرد دفاع مولفه اصلي همه برنامه هاي توسعه كشور شود لزوم مطالعه تهديد و فرصتهاي پيش رو اروميه- خبرگزاري مهر رئيس سازمان پدافند غير عامل كشور بر لزوم توجه همه مسئولان نظام به توجه ويژه به بحث دفاع و پدافند غير عامل در بخشهاي مختلفمعاون استاندار قم عنوان کرد فضای حاکم بر کشور عامل تبدیل تهدیدات به فرصتها
معاون استاندار قم عنوان کردفضای حاکم بر کشور عامل تبدیل تهدیدات به فرصتهامعاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار قم گفت فضای حاکم بر مدیریت کشور تهدیدات را به فرصت تبدیل کرده است به گزارش خبرگزاری فارس از قم علی اکبر مرتضایی پیش از ظهر امروز در شورای اداری استان قم کهفرصت ها و تهدیدهای شبکه های اجتماعی تلفن همراه
فرصت ها و تهدیدهای شبکه های اجتماعی تلفن همراه رادیو معارف در برنامه سایه روشن به بررسی فرصت ها و تهدیدهای شبکه های اجتماعی تلفن همراه می پردازد به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز در برنامه سایه روشن سید عباس مرادی پژوهشگر حوزه فضای مجازی و فناوری اطلاعاتتهديد هاي منطقه فرصت هاي بسيار خوبي پيش روي ما خواهد گذاشت
۱۷ شهريور ۱۳۹۳ ۱۲ ۳۸ب ظ ذوالفقاري تهديد هاي منطقه فرصت هاي بسيار خوبي پيش روي ما خواهد گذاشت معاون امنيتي وزارت کشور گفت در حال حاضر حدود دوازده موضوع اساسي از نظر امنيتي در منطقه موجود است و نکته اساسي اين است که امروز در عين وجود تهديد هاي جدي با فرصت هاي بزرگ مواجه هستيمفرمانده سپاه شهرستان دشتستان: بسیج بزرگترین فرصت مقابل تهدیدها در تمام ابعاد است
فرمانده سپاه شهرستان دشتستان بسیج بزرگترین فرصت مقابل تهدیدها در تمام ابعاد استفرمانده سپاه شهرستان دشتستان گفت بسیج بزرگترین فرصت مقابل تهدیدها در تمام ابعاد است به گزارش خبرگزاری فارس از دشتستان نعمتالله غلامپور بعد از ظهر امروز در آیین معارفه فرمانده جدید حوزه مقاومت سعدآبلزوم تبدیل تهدیدهای خشکسالی به فرصت های گردشگری در شرق اصفهان
استانها جنوب اصفهان مصلحی مطرح کرد لزوم تبدیل تهدیدهای خشکسالی به فرصت های گردشگری در شرق اصفهان اصفهان – خبرگزاری مهر مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان گفت با ایجاد جاذبه های طبیعی و تاریخی می توان تهدیدهای محیط را به فرصت مبدل ساخت که افتتاح فاز نخسنتایج پیکان هم تهدید است، هم فرصت/ از کادرفنی حمایت میکنیم
ورزشی فوتبال - فوتسال ثنایی در گفتگو با مهر نتایج پیکان هم تهدید است هم فرصت از کادرفنی حمایت میکنیم مدیرعامل باشگاه پیکان تهران اعلام کرد با صبر و شکیبایی و تلاش بیشتر تیم فوتبال این باشگاه از وضعیت فعلی نجات میکند وی همچنین معتقد است نتایج پیکان در شش هفته نخست لیگ برتجان کری: برای مبارزه با تهدید داعش ائتلافی جهانی لازم است
شنبه ۸ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۹ وزیر امور خارجه آمریکا که قرار است طی روزهای آتی رهبری ائتلافی برای مبارزه با داعش را بهدست بگیرد گفت در یک منطقه چند قطبی و جهانی پیچیده داعش یک تهدید واحد برای طیف گستردهای از کشورها از جمله آمریکاست به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا جاامام جمعه گنبدکاووس: مسئولان قدر فرصت خدمت به مردم را بدانند
امام جمعه گنبدکاووس مسئولان قدر فرصت خدمت به مردم را بدانندامام جمعه گنبدکاووس از تلاشها و زحمات فرماندار ویژه شهرستان و همکاران وی در ادارات دولتی در یکسال گذشته سپاسگزاری کرد و آنان را به قدر دانستن فرصت خدمت به مردم توصیه کرد به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان حجتالاسلام م-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها