واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: افزون بر20 هزار تن محصول خرمای خاش برداشت شد خاش، زاهدان- ایرنا- مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خاش گفت: کار برداشت افزون بر 20 هزار تن محصول با کیفیت خرمای این شهرستان در حال اتمام است.
امان الله طوقی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا سطح زیر کشت نخیلات این شهرستان را بیش از هفت هزار و 600 هکتار ذکر کرد.
وی اظهار داشت: چهار هزار و 200 هکتار از این سطح زیر کشت را نخیلات بارور و سه هزار و 400 هکتار را غیر بارور تشکیل می دهد.
مدیر جهاد کشاورزی خاش افزود: شش هزار هکتار از مجموع نخیلات این شهرستان در منطقه مرزی روتک وجود دارد که بیشتر آن نیز به صورت دیم کشت و تولید می شود.
وی ادامه داد: شرایط آب و هوایی منطقه روتک خاش موجب افزایش کیفیت خرمای تولیدی برای نگهداری و بسته بندی می شود که علاوه بر مصرف داخلی به پاکستان، افغانستان و کشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر می شود.
طوقی تاکید کرد: فصل برداشت خرما (هامین) از اواخر تیرماه ابتدا در منطقه روتک آغاز می شود و در سایر مناطق از جمله ایرندگان و کارواندر تا پایان شهریور ادامه دارد.
به گزارش ایرنا، استان سیستان و بلوچستان به عنوان دیار نخلستان های انبوه با داشتن 36 هزار هکتار سطح زیر کشت و سالانه حدود 190 هزار تن خرما، دومین تولید کننده این محصول پس از خوزستان در ایران است که به علت نبود سرمایه گذاری مناسب با نام دیگر استان ها بسته بندی و به بازارهای مصرف داخلی و خارجی صادر می شود.
وضعیت نامناسب حاکم بر صادرات خرمای تولید سیستان و بلوچستان موجب شده است، تولیدکنندگان واقعی این محصول ناشناخته بمانند و ارزش افزوده حاصل از زحمت آنان در جیب دیگران سرازیر شود.
خرمای تولیدی سیستان و بلوچستان قسمت قابل توجهی از نیازهای تغذیه ای روستاها و شهرهای مناطق زیر کشت را تامین می کند.
براساس مستندات موجود کشت خرما در استان سیستان و بلوچستان از سابقه دو هزار ساله برخوردار است، به طوری که نخستین درختان خرمایی که در تاریخ بلوچستان از آن نام برده شده است، 327 سال قبل از میلاد مسیح توسط سپاه اسکندر مقدونی به این منطقه وارد شده است.
پرورش و تولید خرما در استان با توجه به قابلیت رشد و مقاومت آن در برابر کم آبی، شوری، گرما و همچنین کشت توام با مرکبات، سبزیجات و سایر محصولات کشاورزی در بین نخلستان ها، نقش اساسی را در اقتصاد کشاورزان و ساکنان منطقه بر عهده دارد.
76 رقم خرما از جمله "دسکی، هلیله، سنگ شکن، شکری، کلگی، کروچ، مضافتی و ربی" بیشترین میزان را در مقایسه با انواع دیگر خرما در این استان به خود اختصاص داده اند.
میزان تولید سالانه خرمای مضافتی در استان 85 هزار تن و ربی 45 هزار تن است ، به عبارت دیگر بیش از 50% از نخل های خرمای بلوچستان از رقم مضافتی و 30% از ارقام ربی و هلیله ای هستند که خرمای ربی به سبب بافت شکلاتی و نیمه خشک، قابلیت نگهداری و شستشو، رنگ سیاه و روشن و شکل کشیده با هسته کوچک از بازار پسندی خارجی مناسبی بویژه در اروپا برخوردار بوده و در نوع خود بی نظیر است.
***بسته بندی و فرآوری خرما در استان سیستان و بلوچستان
متاسفانه به علت نبود سرمایه گذاری مناسب و مشارکت کمرنگ بخش خصوصی، استان هایی با رتبه پنجم و ششم تولید خرما، از لحاظ بسته بندی و فرآوری وضعیت مناسب تری در مقایسه با سیستان و بلوچستان دارند.
گفته می شود: تاکنون 69 واحد بسته بندی و سردخانه در استان مجوز تاسیس دریافت کرده که 11 واحد آن با ظرفیت 21 هزار تن در سال راه اندازی شده اند.
خاش در 185 کیلومتری جنوب زاهدان مرکز استان سیستان وبلوچستان واقع شده است. ک/4
7312 / 653
18/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]