واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تپه باستانی فرودگاه خرم آباد گنجینه ای از ظرفیت های خفته در خاک خرم آباد - ایرنا - کشف یک تپه باستانی در محوطه فرودگاه خرم آباد گنجینه دیگری از ظرفیت های خفته در خاک استان لرستان را نمایان کرد.
به گزارش ایرنا، تپه باستانی فرودگاه خرم آباد با چهار دوره فرهنگی تاریخی یکی از آثار باستانی مهم لرستان است که در طرح توسعه فرودگاه این شهر به عنوان یک اثر باستانی مهم شناسایی و مورد توجه مسوولان کشوری و استانی قرار گرفته است.
این تپه به عنوان یک سایت باستانی مهم با ظرفیت های منحصر به فرد گردشگری در جنوب خرم آباد و در محوطه فرودگاه این شهر قرار دارد.
بر اساس کاووش های انجام شده، تپه باستانی فرودگاه خرم آباد علاوه بر داشتن نیایشگاهی در زیر خاک، دارای سکویی است که آثار باستانی متعددی در آن وجود دارد.
این مکان باستانی با ظرفیت عظیم گردشگری در لرستان به لحاظ معماری و اشیا کشف شده دارای موقعیت غنی است.
سرپرست هیات کاوش باستان شناسی تپه فرودگاه خرم آباد در این رابطه می گوید: این تپه دارای چهار دوره فرهنگی تاریخی است.
علی سجادی افزود: دره خرم آباد یکی از کهن ترین زیست بوم های جهان است چرا که حیات بشر در این دره به پیش از تاریخ و دوره پارینه سنگی کهن می رسد و تا زمان حاضر به صورت مستمر ادامه دارد.
وی اظهار کرد: دوره فوقانی این تپه به دوره اسلامی و لایه های زیرین به دوره های تاریخی متعلق است و به علت برداشتن سطح تپه، آثار باستانی از دوره اشکانی در آن کشف شده است.
وی بیان کرد: مهمترین دوره تپه متعلق به پیش از تاریخ است که حدود سه مرحله تاریخی در این مقطع در سطح تپه وجود دارد.
سجادی گفت: یافته های تپه فرودگاه خرم آباد مربوط به یک سری دیواره های عظیم خشتی و معماری سازه های آن با لاشه سنگ و قلوه سنگ است.
وی افزود: یکی از یافته های بسیار مهم در این تپه باستانی وجود یک فضای معماری است که به احتمال زیاد متعلق به یک نیایشگاه قدیمی با سکوی نذورات و تعدادی پیکره حیوانی است.
وی با اشاره به اینکه اسکلت کشف شده در این تپه متعلق به دوره اسلامی است، اظهار کرد: قبرستانی در این سایت باستانی وجود دارد که به هزاره اول برمی گردد.
سجادی افزود: در این تپه باستانی ظروف مفرغی مربوط به دوره سوم به صورت جام یافت شده است.
مدیر کل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان نیز گفت: تپه باستانی فرودگاه خرم آباد موقعیت مناسبی برای ایجاد موزه روباز و گردشگر در لرستان است که به زودی برای ایجاد آن تامین اعتبار خواهد شد.
عبدالرضا مهاجری نژاد با تاکید بر موقعیت خاص جغرافیایی این تپه در نزدیکی پاویون فرودگاه خرم آباد، افزود: این سایت مهم باستانی از دوره آهن شروع و تا دوره مس و سنگ ادامه دارد.
وی بیان کرد: این سایت بهترین فرصت برای بازدید مسافران داخلی و خارجی از این محوطه باستانی است که به زودی طرح مرمت آن آغاز و به موزه روباز تبدیل می شود.
مهاجری نژاد با تاکید بر اهمیت این تپه باستانی به عنوان ظرفیتی برای توسعه گردشگری در استان گفت: نزدیکی این محوطه به فرودگاه به گونه ای است که مسافران منتظر در سالن فرودگاه می توانند از نزدیک نسبت به بازدید از این سایت تاریخی اقدام کنند.
وی اظهار کرد: در سفر اخیر معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به استان لرستان قرار شد این سایت تاریخی به عنوان موزه روباز مورد استفاده قرار گیرد.
مهاجری نژاد درباره مطالعات انجام شده در این سایت باستانی گفت: نخستین فصل مطالعات باستانشناسی تپه فرودگاه در اوایل مرداد ماه امسال با هدف بازخوانی و مطالعه توالی دورههای فرهنگی محقق شد.
وی بیان کرد: لایه اول را قبرستانی متعلق به دوره اسلامی(سده اخیر) تشکیل میدهد و لایه دوم را آثاری از دوره تاریخی و لایه سوم که مهمترین و پابرجاترین آثار را به خود اختصاص داده است شامل بقایای دیوارهای عظیم خشتی و ساختارهای معماری با مصالح قلوه سنگ و ملات گل است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: این سازههای عظیم خشتی در راستای محور طولی شمالی جنوبی ساخته شدهاند که متناسب با وضعیت زیستمحیطی منطقه بوده است.
وی ادامه داد: بخش عمدهای از دیوارها حرارت دیده و در بخش شمالی تپه و در ترانشه لایهنگاری، سازه معماری با ویژگیهای خاص پدیدار شده است.
مهاجری نژاد اظهار کرد: این فضا به صورت اطاقی با ساختار قلوه سنگ و سنگ لاشه بوده که در قسمت انتهایی آن سکویی به ارتفاع نیم متر از کف ایجاد شده است.
وی افزود: مواد فرهنگی به دست آمده از این فضا را تعدادی پیکرک حیوان به شکل قوچ، گاو نر و یک نمونه نادر با سر روباه تشکیل میدهد که با توجه به ویژگیهای معماری و مواد فرهنگی، میتوان وجود نیایشگاه کوچکی را در این بخش از تپه متصور شد.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: وجود این محوطه تاریخی در نزدیکی فرودگاه خرم آباد فرصتی برای توسعه صنعت توریسم است که با همکاری همه دستگاه های اجرایی استان تحقق می یابد.
591/7274/630
18/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]