واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ˈمازوچالˈ قربانی اختلاف نظر منابع طبیعی مازندران نوشهر - ایرنا - اختلاف نظر ادارات منابع طبیعی تنکابن، کلاردشت و عباس آباد درباره مدیریت مرتع ˈمازوچالˈ، به ساخت و سازهای غیرمجاز در منطقه دامن زده به گونه ای که اکنون 200 نفر در آنجا ساکن هستند.
مرتع مازوچال یکی از زیباترین مراتع کشور در غرب مازندران است که عده ای بخش هایی از آن را به تصرف درآورده اند و هر روز بر جمعیت این منطقه مرتعی افزوده می شود.
در حالی که فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران از عزم جدی برای کوتاه کردن دست سودجویان از عرصه های طبیعی خبر داده و گفته بود "عرصه های مرتعی مازوچال منطقه نشتای تنکابن از متجاوزان پس گرفته می شود"، اما این امر تاکنون محقق نشده است.
سرهنگ یوسف علی ادیب تاکید دارد که "احکام قضایی برای رفع تصرف حدود پنج هکتار از عرصه های مرتعی این منطقه صادر شده و به زودی اجرا می شود."
وی می گوید: افراد صاحب نفوذ در گذشته بر اساس ماده 147 قانون ثبت بدون استعلام از منابع طبیعی برای بخشی از اراضی این منطقه سند دریافت کرده بودند اما شورای حفظ حقوق بیت المال، حکم رفع تصرف از این اراضی را صادر کرده است.
ماده 147 قانون ثبت به صدور اسناد رسمی برای ساختمان های مسکونی و زمین های کشاورزی و باغ ها اختصاص دارد که بر اساس آن متصرفانی که از این اراضی برای مدتی بهره برداری می کردند، می توانند در صورت نبود منع قانونی برای اراضی خود سند دریافت کنند.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری غرب مازندران می گوید: با توجه به گردشگرپذیر بودن منطقه اکنون عده ای سود جو و فرصت طلب بدون رعایت مسایل قانونی به تصرف و تصاحب بخشی از اراضی مرتعی این منطقه اقدام کرده اند.
البته این مقام مسوول اشاره ای به این موضوع نکرد که این افراد با استناد به چه پشت گرمی و کدام افراد با نفوذ اقدام به تصرف غیرقانونی منابع ملی و طبیعی می کنند.
محمدمعصومی فرماندار کلاردشت نیز به ایرنا گفته است: استقرار 200 نفر به عنوان جمعیت ثابت در این منطقه مرتعی که تا چندی پیش کسی در آن ساکن نبود، جای شگفتی دارد و به طور دقیق مشخص نیست که مجوز احداث بنا در این منطقه و تصرف زمین های آن از سوی چه مرجعی صادر شده است.
سرهنگ ادیب از تخریب دستکم شش واحد مسکونی در این منطقه در یک ماه گذشته خبر داد و گفت: نهادهای ذیربط تلاش می کنند تا در آینده نزدیک نسبت به تخریب تعدادی از واحدهای مسکونی در مازوچال اقدام کنند.
مجید یحیایی راد رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کلاردشت به ایرنا گفت: ساخت و سازهای صورت گرفته در مازُوچال در غرب کلاردشت بدون اخذ مجوز منابع طبیعی بوده است.
وی افزود: برخی از ادارات با اراده خود، برای اراضی ملی تصمیم گیری و مجوز صادر می کنند در حالی که وظیفه اصلی در چنین مواردی بر عهده اداره منابع طبیعی است که نماینده قانونی دولت محسوب می شود.
نکته اصلی در اظهارات رییس اداره منابع طبیعی کلاردشت در این است که عده ای به راحتی و بدون حتی مراجعه به مراجع مسوول، اقدام به تصرف منابع طبیعی می کنند که این مساله ناقص بودن فرآیند نظارت بر حفظ اراضی ملی را نشان می دهد.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کلاردشت تاکید کرد: حفظ بیت المال وظیفه تمام نهادهای دولتی است و وقتی برخی ادارات مجوزهایی صادر می کنند، دست اداره منابع طبیعی برای جلوگیری از حمل مصالح و ساخت و سازها تا حدی بسته می شود.
یحیایی با تاکید بر این که در تقسیمات کشوری منطقه مازوچال جزو شهرستان تنکابن و بخش نَشتا و دهستان کُترا است، اظهار داشت: اما این منطقه در حوزه منابع طبیعی تنکابن محسوب نمی شود بلکه در حوزه منابع طبیعی کلاردشت قرار دارد.
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری کلاردشت یادآور شد: مرز منابع طبیعی کلاردشت با حدود شهرستان کلاردشت در تقسیمات کشوری انطباق کامل ندارد و حوزه منابع طبیعی کلاردشت، کل شهرستان کلاردشت و بخشی از شهرستان چالوس و همچنین بخشی از شهرستان تنکابن را در بر می گیرد.
وی گفت: از مازوچال به تنکابن جاده مستقیم ماشین رو وجود ندارد و مسوولان شهرستان تنکابن اگر بخواهند از این منطقه از حوزه خود بازدید کنند باید به عباس آباد و سپس کلاردشت بروند و از کلاردشت راهی مازوچال شوند.
یحیایی بیان کرد: از طرف دیگر، شهرستان عباس آباد هم مدعی اداره مازوچال و مراتع اطراف است و ادارات آن در صدور برخی مجوزهای ساخت و ساز در این منطقه فعال هستند.
وی گفت: جاده کلاردشت به مازوچال جاده ای جنگلی و متعلق به منابع طبیعی است و در حدود سال 1342 ساخته شده است و از آن زمان طرح های جنگلداری "سری یک و پنج کلاردشت" و "سری یک لَنگا" در آن اجرا می شد.
یحیایی گفت: پدر بعضی از کسانی که اکنون از مدعیان مالکیت مازوچال هستند، در تاریخ 1 تیر 1347 به نمایندگی از دامداران منطقه، در دفترخانه شماره 20 عباس آباد تعهد کتبی و محضری داد که فقط دامداری کند و ادعای تصرف و مالکیت نداشته باشد و هر زمان که منابع طبیعی خواست این منطقه را تخلیه کند.
وی تصریح کرد: منابع طبیعی برای حفظ اراضی ملی از متصرفان غیرقانونی شکایت و برخی از اسناد مالکیت غیر قانونی را با صرف زمان و هزینه، ابطال کرد و اکنون دادخواست قلع و قمع و تخریب بناها را به دادگاه داده است.
مازُوچال منطقه ای جنگلی است که به دلیل رویش درخت بُلَندمازُو که نوعی بلوط است و در زبان محلی به آن مازُو می گویند به این نام مشهور شده است.
حوزه منابع طبیعی کلاردشت دارای 26 هزار هکتار جنگل و 24 هزار هکتار مرتع است و به دلیل نزدیکی به پایتخت و داشتن آب و هوای مناسب، به شدت در خطر تصرف اراضی ملی و ساخت و ساز غیر مجاز است.
7517/1535/506/ 2025
18/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]