واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
چرا افلاطون به دموکراسی اعتقادی نداشت؟ فرهنگ > کتاب - کتاب «درباره دموکراسی» نوشته دکتر شهریار زرشناس، عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، از سوی دفتر نشر معارف راهی بازار نشر شد.
به گزارش خبرآنلاین، «درباره دموکراسی» در فصلهای «دموکراسی در دوره یونان و روم باستان، دموکراسی در دوره مدرن، دموکراسی مدرن و ایدئولوژیها و وضعیت بحران جهانی دموکراسی» تدوین شده است. در فصل اول عناوین «انتقاد افلاطون از دموکراسی آتن، بیان فهرستوار ویژگیهای دموکراسی کلاسیک یونانی و دموکراسی در روم باستان» مورد بررسی قرار گرفته است. نویسنده در بخش انتقاد افلاطون از دموکراسی آتن نوشته است: «افلاطون به وجود حقایق ثابت عقلانی باور داشت و معتقد بود فیلسوف چون این حقایق عقلانی را میشناسد، باید قانونگذاری و حکومت نماید. لذا او به دموکراسی آتنی که معتقد به حکومت و قانونگذاری عوام (دموس) میباشد، انتقاد میکرد و قانونگذاری را حق فیلسوفانی میدانست که حقایق ثابت عقلانی بالاتر از این عالم را بشناسد.» نویسنده در فصل دوم به «بسترسازان تئوریک اندیشه دموکراسی، ویژگیها و مبنای تئوریک دموکراسی مدرن، دموکراسیهای مدرن و سرمایهسالاری، ایرادات تئوریک وارد بر دموکراسی مدرن، دموکراسی و آزادی و چند چهره تأثیرگذار اندیشه دموکراسی مدرن» پرداخته است. در فصل سوم نیز بخش هایی چون «لیبرال دموکراسی دیرینهترین و نیرومندترین ایدئولوژی مدرنیته، سوسیال دموکراسی صورتی از لیبرال دموکراسی، لیبرالیسم عریان متجاوز نئولیبرالیسم، دموکراسی سوسیالیستی پرولتاریا مصداق دموس و دموکراسی فاشیستی سرابی برای نجات مدرنیته» درج شده است. موضوعات «نظام مردمسالاری دینی و عبور از دموکراسی اومانیستی، ویژگیهای مردمسالاری دینی و سرشت قومی جامعه ما در تقابل با غربزدگی شبه مدرن» در فصل چهارم مورد بررسی قرار گرفته است. نویسنده در بخشی از این کتاب می نویسد:
«شرایط کنونی عالم را میتوان وضعیت بحران جهانی دموکراسی نامید، کلیه نظامهای دموکراسی به ویژه لیبرال ـ دموکراسیها در وضعیت بحران انحطاطی به سر میبرند. مؤلفههای این بحران تمام عیار را میتوان اینگونه برشمرد: 1ـ سطح نازل مشارکت مردمی، عملاً دموکراسیهای موجود را از اصلیترین شاخصه وجودیشان محروم ساخته است. 2ـ فقدان چشمگیر مشارکت، دولتهای دموکراتیک مدرن را که مشروعیت خود را در گرو همین مشارکتها میدانند، با بحران ساختاری مشروعیت روبهرو ساخته است. 3ـ نفوذ بیش از پیش نخبگان رسانهای و لابیهای سرمایهداری و محافل زرسالاری، عملا همین مشارکت نازل شهروندان را نیز به امری صوری بدل کرده است. 4ـ تناقض لاینحل و ذاتی و ساختاری اندیشه دموکراسی (صورت نظری و عملی آن) که مرتبط با رقابت فشرده و حتی خصومتآمیز مابین نفس اماره خودمدار فردی از یک سو و مقتضیات و محدودیتهایی که ساختار و سازمان مظهر نفس اماره جمعی (یعنی دولت) از سوی دیگر خواهان آن است، نظرا و عملا دموکراسیهای مدرن را با وضعیتی پارادوکسیکال و متناقض روبهرو کرده است. 5ـ عملکرد اقتصادی لیبرال ـ دموکراسیها و کلیت نظام جهانی دموکراسی، مطابق آمار و اسناد، حاصلی جز گسترش روزافزون فقر و فاصله طبقاتی در درون نظامهای امپریالیستی از یک سو و تشدید فاصلهها و شکافهای عظیم اقتصادی مابین جهان گرسنه (جهان جنوب) و جهان سلطهگر امپریالیستی (جهان شمال) نداشته است.» کتاب «درباره دموکراسی» نوشته شهریار زرشناس از سوی دفتر نشر معارف در 124 صفحه و با قیمت 3500 تومان راهی بازار نشر شده است. 6060
جمعه 7 شهریور 1393 - 18:36:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]