واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
کتاب از لطافت های زندگی لطایف و حکایت های لطایف الطوایف، نوشته فخرالدین صفی و به کوشش شهاب الدین عباسی از سوی انتشارات مروارید در 221 صفحه منتشر شده است. به گزارش میراث مکتوب، کتاب لطایف الطوایف مجموعۀ دلانگیزی از لطایف و حکایت های خواندنی است که در قرن دهم هجری قمری به قلم فخرالدین صفی به نگارش درآمد.
فخرالدین، لطایف الطوایف را در ۱۴ باب ، ۱۱۰ فصل و با ۷۰۹ حکایت لطیف فراهم آورده است. حکایات او اگرچه به معنای مصطلح «طنز» به حساب نمی آیند، اما مضامینی فرح انگیز و سرورآفرین دارند و بر چهره هر خواننده ای خصوصاً خواننده ای که در آشوب هرج و مرج های قرن دهم، گرفتار عسرت و اندوه است، لبخند می نشاند.
فخرالدین به روزگار تیموریان می زیست. به بیان بهتر در ایام پایانی سلطنت جانشینان تیمور، ایامی که تحت عنوان دوران هرج و مرج شناخته می شود. جامعه ایرانی که از کشاکش امیران و والیان و حاکمان مناطق در رنجی جانکاه بود شاید هیچ چیزی به اندازه نگارش و انتشار کتابی شادی بخش نمی توانست به دادش برسد. از این جهت، شاید بتوان فخرالدین علی صفی را از جمله «ظرفا» دانست.
صفی که صاحب آثار متعددی از جمله کتاب معروف و مهم رشحات عین الحیات است، در سال 939 پس از طی دورانی دشوار و آشوب زده، لطایف الطوایف را با نثری روان به نگارش درآورد تا با «لطایف و نکات و ظرایف و حکایات» آن اوقات خوشی برای اطرافیان و میزبانان خود فراهم آورد. او میخواست در دل شرایط بسیار سخت و طاقتفرسای زندگی اجتماعی، به مدد ادبیات زمینهای برای نشاط و شادمانی و در عین حال نقد اجتماعی فراهم کند. این کتاب حاصل تلاش اوست که افزون بر ارزشهای ادبی و درونمایۀ نشاطانگیز و سرگرمکنندۀ خود، از حیث اطلاعات تاریخی هم گفتنیهای بسیار دارد.
او لطایف الطوایف را در آخرین سال زندگی خود پس از عمری مطالعه و وعظ و تألیف و تجربه نوشت. او این اثر را با ذهنیتی منضبط و با ترتیب و طبقه بندی شایان توجه در چهارده باب و 110 فصل و در مجموع با 709 حکایت تنظیم کرده است.
در لطایف الطوایف گروههای مختلف مردم، حتی آنها که بینام و نشاناند نیز حضور دارند. به هر حال کتاب لطایف الطوایف کتابی طنز و مطایبۀ ساده نیست، بلکه در قالب حکایات و لطایف و امثال و حکم و گزینگویهها میکوشد ذهن و زبان خواننده را غنا و طراوت بخشد.
فهرست مطالب این کتاب به شرح زیر است:
در بیان بعضی از مطایبات حضرت پیامبر با وصی خود و اولاد و اصحاب
در بیان بعضی از نکات شریفه و حکایات لطیفۀ ائمۀ معصومین
در ذکر حکایات لطیفۀ ملوک و نکات ظریفۀ سلاطین
در لطایف امرا و مقربان و ظرایف وزرا و ارباب دیوان
در لطایف ادیبان و منشیان و ندیمن و سپاهیان و دلیران در مناظرۀ پادشاهان
در لطایف اعراب و نکات فصحا و بلغا و ذکر حکم و امثال ایشان
در لطایف و مواعظ مشایخ طریقت و علما و قضات و فقها و اصحاب تذکیر
در لطایف حکمای متقدمین و متأخرین و حکایات عجیبۀ معبرین و منجمین
در لطایف شعرا و بدیهه گفتن ایشان در محلها و ذکر بعضی از عجایب صنایع شعری و غرایب بدایع فکری
در لطایف ظریفان از مردان و زنان
در حکایت و لطایف بخیلان و پرخوران و طفیلیان
در لطایف طامعان و دزدان و گدایان و کوران و کران
در لطایف کودکان و غلامان و کنیزکان زیرک و تیزفهم
در لطایف و حکایات ابلهان و کذابان و مدعیان نبوت و دیوانگان.
26 مرداد 1393 ساعت 11:59
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]