واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۳ مرداد ۱۳۹۳ (۱۳:۳ب.ظ)
بررسي دلايل کندي احياي اقتصاد جهاني گروه بين الملل خبرگزاري موج
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج به نقل از "رويترز"، صندوق بين المللي پول امسال براي چهارمين سال متوالي پيش بيني خود براي سرانه توليد ناخالص داخلي (GDP) جهاني را کاهش داد. کاهش 0.7 درصدي اين پيش بيني از رقم قبلي 3.4 درصد به نظر زياد نمي آيد، اما؛ ادامه اين روند اقتصاددانان را نگران کرده است.
اقتصاددان آمريکايي، "لرنس هنري"، معروف به "لري سامرز"، براي اين مسأله در کشورهاي ثروتمند توضيحي دارد. برهان اصلي اين خزانه دار سابق آمريکايي اين است که سرمايه گذاري در اين کشورها در دو دهه اخير بسيار پايين بوده است و در کنار نرخ بالاي بهره منجر به کسر بودجه دولتي شده است. در حقيقت او اعتقاد دارد در جايي که حباب هاي مالي وجود نداشته باشند، همانند سال 2008 ميلادي، رشد اقتصادي کند خواهد شد.
وي از سياست هاي مالي و پولي انتقاد مي کند و باور دارد قبل از بحران، زماني که بانک هاي مرکزي مشغول ايجاد ثبات و از بين بردن تورم بودند، نبايد مورد حمايت و تشويق قرار مي گرفتند. "اين بدترين کاري بود که براي اقتصادهاي بزرگ مي توان انجام داد. کمبود مالي از زمان آغاز رکود در بسياري از کشورهاي توسعه يافته بيشترين سهم توليد ناخالص داخلي را نابود کرده است. اين به نظر کار عاقلانه اي نمي آيد".
توضيح مالي بهتر براي اين نااميدي جهاني از ترازهاي مالي آغاز مي شود که براي دو دهه مورد تحريف قرار گرفته اند. بسياري از خانه ها، شرکت ها و دولت ها زير فشار اقتصادي در حال خم شدن هستند. مخارج آنها بدون کاهش بدهي ها، چه از طريق نوشتن چک، بازپرداخت با استفاده از پول ايجاد شده و يا افزايش تورم، ارقام نجومي را نشان مي دهند.
در هر حال اگر "سامرز" در اين مورد حق داشته باشد يا نداشته باشد، ارقام توليد ناخالص داخلي به کندي در حال بهبود هستند.
اين ضررها بدرستي در نرخ بيکاري اندازه گيري نمي شوند، اگرچه بعد از شکست اقتصادي به سرعت افزايش يافته اند؛ براي نمونه در حوزه يورو از 6.8 درصد به 10.9 رسيده اند. همچنين افراد زيادي در مشاغلي که دوست ندارند و يا به طور نيمه وقت و با درآمد پايين است، مشغول به کار هستند. مؤسسه آمار آمريکا 5.9 درصد افراد در سن کار را به عنوان "ناراضي از کار" يا "نيمه وقت با درآمد پايين" معرفي کرده است. اگرچه رقم واقعي بايد چيزي فراتر از اين ها باشد.
اين مسائل، درآمدها و توليد ناخالص داخلي را پايين نگه داشته اند. براي يک اقتصاد که در حالت کلي شامل کار و توليد مي شود، کاهش کارگران ماهر به معني ضرر و افت در توليد ناخالص است.
نظريه "سامرز" تعريف ايجاد شغل نامناسب و نبود سرمايه گذاري مناسب است. به اين معني که با کاهش نيروي کار سرمايه گذاري در آن حوزه کاهش مي يابد، بدون توجه به نرخ بهره و درآمد.
در حقيقت، بزرگ ترين مشکل بازار کار رابطه اندکي با مسائل مالي دارد و بيشتر به شرايط ايجاد شغل در ارتباط است. حتي با وجود تکنولوژي هاي جديد، نابود کردن يا کم ارزش کردن مشاغل بسيار آسان است. در مقابل ايجاد مشاغل خوب و جديد؛ بخصوص در کشورهاي توسعه يافته بسيار دشوار به نظر مي رسد.
اين مسأله در کشورهاي مختلف براي نسل جديد يک تهديد است تا جايي که در آلمان نهايتا به مدل بازار اجتماعي دست يافته شد.
اين مدل يک هدف ساده داشت: کمک به اقتصاد براي تغيير به سمت مردم. براي رسيدن به اين هدف حقوق افراد در سطح قابل قبولي نگه داشته شد و با افزايش توليد ساعات کاري کاهش يافت. اين برنامه دولتي ايجاد شغل به تحت کنترل نگه داشتن بيکاري کمک بسياري کرد. همچنين قانون و آمارهاي اجتماعي مانند صنايع گردشگري و سلامت نيز به اين برنامه کمک کردند.
اما متأسفانه اين سيستم در دهه 1980؛ بخصوص در اروپا، منسوخ شد. شغل ها براي کارفرمايان بسيار پرهزينه و ثابت شد تا جايي که استخدام بسيار سخت و کم کردن نيروي کار به نفع شرکت و تجارت شد. بعلاوه، سياستمداران و رهبران تجاري نيز توجه کمتري به مسأله کار و بيکاري کردند.
اين بحران اقتصادي نتايج دردناک اين بي توجهي و محدوديت را نشان مي دهد. شرکت ها و دولت ها در اروپا و آمريکا به سرعت تعديل نيرو کرده و از کارگران نيمه وقت براي کاهش هزينه ها استفاده کردند. اين در حالي بود که نيروي کار نيز علاقه خود نسبت به کار را از دست مي داد.
هر چند اکنون نرخ بيکاري در حال کاهش است، مي توان کارهاي بيشتري براي افزايش سرعت آن انجام داد. موفقيت آميزترين برنامه اصلاحي آلمان مي تواند نکات مهمي را به ما آموزش دهد. اين فهرست مي تواند شامل کاهش ماليات بر نيروي کار، افزايش يارانه دولتي در بازار استخدام، برنامه هاي بزرگ زيرساختي و بازسازي ساختار مالي براي بازپرداخت بدهي باشد.
چنين برنامه هايي مي توانند رشد توليد ناخالص داخلي را سريع تر کنند، هر چند اين موضوع نبايد هدف اصلي درنظر گرفته شود. مبارزه ضد بيکاري بايد در مرکز سياست هاي اقتصادي باشد؛ زيرا از بين رفتن مشاغل خوب خطرناک تر از کاهش رشد توليد ناخالص داخلي است و در حال حاضر دولت ها در اين مبارزه شکست خورده اند.
نوشته "ادوارد هيدز"، خبرنگار بخش اقتصادي رويترز، ترجمه حامد عبداللهي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]