واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فقر حرکتی زنان، زائیده اعتقادات نادرست - ندا جواهری فر با وجود اثبات علمی این موضوع که تندرستی و شادابی دختران و زنان در سنین مختلف وابسته به حرکات متنوع ورزشی است، اغلب زنان گاهی به دلیل برخی باورها و اعتقادات نادرست از محیط های ورزشی دور می مانند.
امروزه علم ثابت کرده است که تحرک بهترین دارو برای پیشگیری از دردها است و ورزش و حرکات منظم بدن علاوه بر سلامت جسم بر سلامت روحی، روانی و اجتماعی افراد نیز تاثیر بسیار دارد.
در گذشته مسأله ورزش به عنوان یک نیاز جامعه مطرح نبود اما ورزش در جوامع امروزی یکی از الزامات و نیازهای واقعی شهرنشینی است.
همگام با صنعتی شدن و توسعه زندگی شهری، الگوهای حرکتی روزانه زنان نیز دستخوش تغییر شد که برآیند این تغییرات خطر جدی کم تحرکی و ضعف های جسمانی است.
تحقیقات علمی بیانگر این واقعیت است که فعالیت های بدنی مداوم بسیاری از بیماریهای شایع در زنان نظیر افسردگی، پوکی استخوان، حملات قلبی و سکته های مغزی را به زانو در می آورد.
به رغم اینکه توسعه ورزش همگانی در بین بانوان یکی از مهمترین شاهراههای فرار بانوان از فقر حرکتی است، اما این مهم در کشور ما مغفول مانده و فضاهای ورزشی عمومی برای زنان محدود است.
در این میان دین مبین اسلام ورزش زنان را مورد توجه جدی قرار داده و آن را از ضروریات زندگی یک زن مسلمان می داند، اما آنچه باید مورد توجه باشد، مناسبت آن با قدر و منزلت انسانی زن و خصوصیات جسمی و روانی او است.
حدود 80 درصد زنان ایران در سنین 15 تا 64 سالگی هیچ گونه فعالیت بدنی ندارند و این مهم تهدید جدی برای سلامت جامعه محسوب می شود.
بر اساس آمار منتشره از سوی هیات پزشکی خراسان رضوی بعنوان مصداق بارز این وضعیت تنها 15 درصد جمعیت استان در عرصه های ورزشی فعال هستند.
بنابراین حدود 85 درصد از جمعیت شش میلیونی خراسان رضوی دچار فقر حرکتی هستند که نیمی از این جمعیت را جامعه زنان تشکیل می دهند.
با توجه به اینکه فقط 70 هزار نفر از جمعیت سه میلیونی زنان استان به صورت سازمان یافته به فعالیتهای ورزشی می پردازند، فقر حرکتی در خراسان رضوی از تهدیدات جدی سلامت بانوان این استان محسوب می شود.
به گفته رئیس هیات پزشکی استان، آرتروز و کاهش تراکم استخوانی شایع ترین عارضه ناشی از فقر حرکتی است که در تمام سنین به ویژه پس از 40 سالگی گریبانگیر زنان این استان می شود.
بنابراین برای پیشگیری از بیماری هایی که فقر حرکتی مسبب آن شناخته شده، مسوولان متولی باید با عزم راسخ و با ایجاد جاذبه ها و امکانات لازم، زمینه ورود بانوان به عرصه های ورزشی برای مقابله تمام عیار با این بیماریها را فراهم سازند.
در این راستا شهرداری مشهد با مساعدت شورای اسلامی شهر از شهریور 1388 احداث محل های اختصاصی برای ورزش بانوان در بوستان های بیش از پنج هکتار را در دستور کار قرار داده است و هم اکنون بوستان حجاب با 12 هکتار مساحت و بخشی از بوستان ملت به مساحت یک هکتار در اختیار بانوان مشهد قرار گرفته است.
همچنین 160 سالن ورزشی در این استان از صبح تا بعدازظهر در اختیار بانوان قرار دارد.
به رغم این اقدامات، بررسی های انجام شده در محیط های ورزشی و بوستان های استان، نشان دهنده کمبود زیرساخت ها برای انجام ورزش همگانی به ویژه در بخش بانوان است.
البته نباید از این واقعیت دور شد که برای جذب بانوان به مکانهای ورزشی علاوه بر فراهم ساختن فضاهای ورزشی، نظارت بر اماکن و باشگاههای ورزشی، استفاده از مربیان مجرب، بکارگیری تجهیزات ورزشی و امکانات استاندارد و رعایت مسائل اخلاقی نیز ضروری است.
در مجموع توسعه ورزش بانوان ابزاری اصولی و کارآمد برای سلامت جسم، پرورش روح و کلید رهایی از فقر حرکتی است، بنابراین باید برای حفظ نشاط و سلامتی بانوان در جامعه زمینه های لازم برای برخورداری هر چه بیشتر سکانداران خانواده از امکانات ورزشی را فراهم ساخت.
یادمان باشد که بیش از نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل می دهند و سلامتی و نشاط زنان و دختران در هر جامعه تضمین کننده سلامت خانواده، اجتماع و زمینه ساز رشد و تعالی فرزندان است.
خبرنگار ایرنا مرکز مشهد
20/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]