واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ مرداد ۱۳۹۳ (۹:۱۹ق.ظ)
جهان صنعت: لزوم حمايت از ملتهاي مظلوم در جنبش عدم تعهد
به گزارش خبرگزاري موج، روزنامه جهان صنعت چنين نوشت:
دولتهاي موسس جنبش عدم تعهد، هند، اندونزي، مصر و يوگوسلاوي دوران طولاني تحت استعمار بودهاند و براي استقلال، عدم وابستگي و عدم تعهد سخت مبارزه کردهاند. اين دولتها در آن زمان به چرايي لزوم تشکيل جنبش به روشني آگاه بوده و مسلما يکي از اهداف والاي ملت و دولت سختيکشيده، حمايت از ملتهاي مظلوم جهان است. اين مساله در بسياري از بيانيههاي گذشته جنبش صراحتا ذکر شده و هميشه از دغدغههاي اصلي اعضاي آن بوده است. به عنوان مثال ميتوان گفت مساله فلسطين هميشه در بيانيههاي اجلاسهاي متعدد جنبش بوده است با وجودي که دولتهاي غربي سعي دارند مساله حمايت جنبش از ملتهاي مظلوم را تنها در حد ابراز نگراني از سرنوشت آنان و محکوم کردن اقدامات دولتهاي سلطهگر در بيانيهها جلوه دهند اما به نظر ميرسد با برگزاري نشست کميته فلسطين در تهران با حضور وزراي امورخارجه دولتهاي عضو جنبش به رياست جناب آقاي دکتر روحاني، رياست محترم جمهوري اسلامي ايران و سخنراني مهم ايشان در جلسه و بيانيه صادره در اين نشست، جمهوري اسلامي ايران بار ديگر توانست در دوران رياست خود بر جنبش، کارآمدي و برتري خود را به اثبات رسانيده و جنبش عدم تعهد را در رسانههاي جهان خبرساز کند.
در اجلاس اخير جنبش عدم تعهد (شهريورماه 1391) در تهران نيز راهکارهايي جهت حمايت جنبش از ملتهاي مظلوم توسط شوراي امنيت مطرح شد و در بخش ديگري موضوع فلسطين و لزوم احقاق حقوق مردم اين دولت مورد تاکيد قرار گرفت. مساله فلسطين از ابتداي جنبش در صدر فعاليتها قرار داشته و اين روند ادامه خواهد داشت تا بتوان به راهحل همهجانبهاي دست يافت که اين ملت حقوق قانوني خود را به دست آورند. بايد بتوان حق ملت فلسطين را در تعيين سرنوشت خود به دست آورد و دولت مستقل در سرزمين آنها تشکيل شود.
دولتهاي عضو جنبش عدم تعهد با تاکيد بر اينکه حمايت و پشتيباني سياسي از ملت فلسطين بايد تا حصول نتيجه ادامه يابد معتقدند دولت مستقل فلسطين بايد در سازمان ملل متحد به عنوان يک عضو دايم به رسميت شناخته شود تا بتوان خواستههاي فلسطينيان از جمله آزادي زندانيان فلسطيني که در زندانها به سر ميبرند را فراهم کرد و بر اساس قوانين بينالمللي و حقوق بشر با آنان رفتار کرد چرا که حق آزادي انسانها در سرزمين خود بدون هيچ قيد و بندي مورد تاکيد حقوق بينالملل است. دولتهاي عضو جنبش از هرگونه حرکتي به نفع فلسطينيان در شوراي امنيت و عضويت آن در سازمان ملل متحد پشتيباني ميکنند.
با وجود اينکه جنبش در خصوص مساله فلسطين داراي موضعي روشن به نفع فلسطينيهاست اما برخي اعضاي جنبش چنين موضعي را هنگام رايگيري در مورد قطعنامههاي مربوط به فلسطين در مجمع عمومي سازمان ملل متحد رعايت نکرده و به نفع فلسطين راي ندادهاند. حتي گفته ميشود که برخي اعضاي جنبش که عضو شوراي امنيت نيز هستند، سال قبل در رايگيري غير رسمي در شورا براي عضويت فلسطين در سازمان ملل متحد به نفع فلسطين راي ندادهاند بهطوري که کسب 9 راي از 15 راي در شورا براي تصويب عضويت فلسطين مقدور نبوده است (خبرگزاري بينالمللي جنبش عدم تعهد، 1391). اما با رياست ايران بر جنبش در دوران باقيمانده ميتوان اميد هماهنگي و همصدايي بيشتري ميان اعضاي جنبش در صحنههاي بينالمللي داشت.
در سطح بينالمللي نيز دولتهاي غربي نگاه جدي و بيمناکي به اجلاسها، بيانيهها و اجتماع سران جنبش عدم تعهد دارند به عنوان مثال خبرگزاري فرانسه در گزارش خود از اجلاس نم در تهران به نقش ايران در بهبود بدنه جنبش عدم تعهد پرداخت و آورد « ايران نم را احيا ميکند و وزن آن را افزايش ميدهد». ايران در اجلاس شانزدهم جنبش عدم تعهد را احيا کرد و جنبش عدم تعهد اين بار يک موازنهگر قدرت در برابر قدرتهاي سلطهجو، يعني اعضاي دايم شوراي امنيت سازمان ملل متحد به ويژه آمريکاست. در اجلاس شانزدهم جنبش عدم تعهد در تهران حتي روابط ديپلماتيک ميان ايران و فلسطين مورد توجه رسانهها قرار گرفت و به مساله دفاع ايران از فلسطين و نيز دعوت ايران از محمود عباس به عنوان نماينده فلسطين براي حضور در اجلاس نم پرداخته شده است (ديپلماسي ايراني، 1391).
همچنين که در بيانيه شانزدهمين اجلاس سران دولتهاي عضو جنبش عدم تعهد در تهران نيز آمده است (خبرگزاري بينالمللي جنبش عدم تعهد، 1391): اشغال سرزمين فلسطين و جنايات مستمر رژيم صهيونيستي بر اراضي اشغالي همواره علت اصلي وضعيت بحراني در خاورميانه بوده است. هر راهحلي براي اين بحران مستلزم پايان بخشيدن به اشغال، اعاده حق لاينفک مردم فلسطين در خصوص حق تعيين سرنوشت آنها و ايجاد دولتي پايدار و مستقل در فلسطين با پايتختي قدس شريف است. اعاده حقوق ملي مردم فلسطين، تنها راه برقراري صلح پايدار و منصفانه در منطقه است.
نشست وزيران امورخارجه کشورهاي عضو کميته فلسطين جنبش عدم تعهد نيز که به منظور بررسي وضعيت بحراني مردم فلسطين به ويژه غزه برگزار شده و در آن نقض گسترده حقوق بشر توسط اسراييل محکوم شد اقدام هوشمندانه و به موقع ديگري از سوي جمهوري اسلامي ايران بهعنوان رياست جنبش عدم تعهد است که بار ديگر توجه دنيا و رسانهها را به خود جلب کرده است.
موفقيتهاي جنبش به تلاشهاي فردي هيچ دولتي بازنميگردد بلکه برخواسته از همکاري همه اعضا و پشتيباني آنها براي مقابله با بحرانهاي بينالمللي و منطقهاي بوده است. دفتر هماهنگي جنبش عدم تعهد در نيويورک و گروههاي کاري آن هماهنگي لازم را با بخشهاي مختلف اين جنبش داشتند که سبب شد جنبش بتواند يکصدا و فعال نسبت به تحولات منطقهاي و بينالمللي حرکت کند. خلع سلاح، امنيت بينالملل، حفاظت از صلح و ثبات در جهان به رسميت شناختن حقوق ملتها در تعيين سرنوشت و به ويژه حق ملت فلسطين و استقرار صلح همهجانبه در خاورميانه از مهمترين خواستههاي جنبش است.
نويسنده:مرجان بستانبان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]