واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:
دبیر شورای سیاستگذاری همایش مشروطیت:
نهضت مشروطه مقدمه پیروزی انقلاب اسلامی بود خبرگزاری رسا ـ دبیر شورای سیاستگذاری همایش مشروطیت، گفت: نهضت مشروطیت توانست بذر آگاهی و حق طلبی را در دل مردم ایران بکارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، حجت الاسلام احمد حمیدی، دبیر شورای سیاستگذاری همایش بین المللی مشروطیت در تالار وحدت دانشگاه تبریز اظهار داشت: آگاهی، شرط اساسی حیات یک جامعه است. بدون دانایی و آگاهی، هیچ ملتی نمی تواند پله های پیشرفت و کمال را طی کند. از این روست که صاحبان قدرت نامشروع و آنانی که اقتدارشان را در جهل مردم می دانند، از رشد و توسعه آگاهی های مردم، همواره در هراس بوده اند.
وی خاطرنشان کرد: اگر حاکمی بر اساس حق، بر مردم حکم براند و حاکمیت خود را بر اساس ظلم و خفقان بنا ننهاده باشد، از آگاهی و دانایی مردم هراسان نمی شود. مانند حضرت رسول(ص) که نه تنها از آگاهی مردم بیم نداشت، بلکه بیشترین توصیه و تکریم را از علم ابراز می فرمودند تا جایی که اگر اسیری به یک نفر از مسلمانان سواد خواندن و نوشتن می آموخت، آزاد می شد.
حجت الاسلام حمیدی ادامه داد: این استقبال از علم و آگاهی مبین حقانیت یک نوع اندیشه است، زیرا ریشه های استواری خود را در جهل مردم نمی بیند. نهضت مشروطیت در حقیقت، آماده سازی عمومی مردم ایران در برابر نظام آگاهی ستیز قاجار بود. نظامی که نه تنها دین را لباسی برای پوشاندن فساد درونی خویش کرده بود، بلکه خود را توانا بر تغییر صورت دین می دید و تأویل و تفسیر قوانین دین را جزء اختیارات خود می دانست.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: اگر چه جریان مشروطیت نتوانست خود را کاملا از حب و بغض های شخصی رها کند و در برخی مواقع به بیراهه رفت، اما نفس عمل، یعنی خروش و عصیان در برابر ظلم و جهل، پدیده مبارکی بود که سرانجام به انقلاب اسلامی ایران منتهی شد. در حقیقت از انقلاب مشروطیت تا انقلاب اسلامی سال57، تمامی ضعف ها و نقصان های مشروطیت که طعم تلخ حکومت رضاخان و زهر کودتای 28مرداد تجلی آن ضعف ها بود، کم کم از سوی بزرگان دینی و اجتماعی کشور رفع شد و توانست به پیروزی آگاهی بر جهل منتهی شود.
معاون فرهنگی اجتماعی شهردار تبریز گفت: نهضت مشروطیت با تمام حرف و حدیث ها و مسائلی همچون اعدام شهید شیخ فضل الله نوری که به پاشنه آشیل این انقلاب بدل و در نهایت به شکست آن منتهی شد، اما توانست بذر آگاهی و حق طلبی را در دل مردم ایران بکارد.
حجت الاسلام حمیدی با تأکید بر اینکه تجربه های تلخ تاریخی، نیاز توجه و آسیب شناسی انقلاب اسلامی را دو چندان کرده است، ادامه داد: این انقلاب نه دستاورد مبارزه از سال 42 تا 57، بلکه ثمره خیزش بزرگان اندیشه و مردم از صدر مشروطیت، اقدامات آیت الله بروجردی در مقابل رضاخان، مجاهدت های آیت الله کاشانی، فعالیت های شهید نواب صفوی، خون افشانیهای شهدای ائتلاف اسلامی و بسیاری اتفاقات دیگر است.
وی تصریح کرد: همه این اتفاقات و درصدر آن ها، نهضت مشروطیت باید مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد تا نقاط ضعف و قوت آن شناسایی شده و در ادامه راه انقلاب شکوهمند اسلامی ایران مورد استفاده قرار گیرد. تاریخ آیینه عبرت آمیز زندگی است و شناخت جریان مشروطیت باعث خواهد شد از وقوع بسیاری از اشتباهات جلوگیری شده و بر نقاط قوت این نهضت، توجه بیشتری شود.
همچنین اسماعیل جبارزاده، استاندار آذربایجان شرقی در سخنانی انقلاب اسلامی را نمونه تکامل یافته و آسیب زدایی شده نهضت مشروطه دانست و اظهار داشت: نهضت مشروطه و انقلاب اسلامی دو حماسه عظیم در تاریخ معاصر است که به گونه ناگسستنی در هم تنیده شده اند.
وی خاطرنشان کرد: نهضت مشروطه در آذربایجان، نه از محافل دین گریز و دین ستیز بلکه از آزادی خواهی مردم شکل گرفت، آزادی خواهانی که بیرق آنها ثقه الاسلام بود که هیچ گاه زیر بار ظلم نرفت. مشروطه در غربت تجددخواهی فرنگ معابانه، زخمی تیرهای خیانت شد و ستارخان را قربانی داد، اما خون سرخ غیرت دینی اش هرگز رنگ نباخت و در 29 بهمن 56 دوباره خروشید و بنیان استبداد شاهنشاهی را فرو ریخت./935/پ203/ب4
۱۳۹۳/۵/۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]