واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شمال > آذربایجان غربی مهر گزارش می دهد:
معادن طلای "تکاب" و سودی که عاید مردمش نمی کند/ محرومیت از سر تکابی ها بالا می رود
ارومیه – خبرگزاری مهر: شهرستان تکاب در حالی یکی از شهرهای معدن خیزبه ویژه معادن طلای آذربایجان غربی و ایران بشمار می رود که سالهاست درگیر فقر، محرومیت و عقب افتادگی و این معادن نه تنها سوی برای تکابی ها نداشته بلکه چیزی جز رنگ سیاه زباله های صنعتی و نشت موادآلاینده سهم اهالی این دیار نبوده است.
به گزارش خبرنگار مهر، این شهرستان علاوه بر معدن خیز و زرخیر بودن اثر جهانی تخت سلیمان را در دل خود جای داده که استفاده بهینه در جهت جذب گردشگر نیز می تواند یکی از راه های برون رفت آن از زیر بار فقر و محرومیت باشد فرش دستباف این شهرستان که ثبت جهانی شده و از شهرت بالایی برخوردار است در کنار صنایع دستی نیز تاکنون نتوانسته باری از دوش مردم محروم و فقیر این منطقه بردارد و این شهرستان همچنان با کمبود امکانات در بسیاری از بخش ها، بیکاری و... دست و پنجه نرم می کند. هم اکنون بیش از 50 معدن فعال و قابل بهره برداری در تکاب در حال تولید و استخراج هستند که روزانه بیش از یکهزار و 500 تن انواع مواد معدنی شامل سنگ، خاک و دیگر مواد معدنی از این شهر به صورت خام خارج می شود. خروج مواد معدنی که از سوی سایر استانها به خصوص اصفهان برای فراوری صورت می گیرد ریالی برای مردم این منطقه سودی ندارد این مشکل به دلیل نبود واحدهای فراوری معادن در استان است استانی که در جای جای آن معادن ارزشمندی قرار دارد. اهالی این منطقه با وجود داشتن ثروت های عظیم معادن طلا همچنان درگیر فقر و محرومیت و عقب افتادگی از روند توسعه هستند و گرد محرومیت در جای جای این شهرستان کهن و با فرهنگ غنی دیده می شود، تنها سهم تکاب از منابع و معادن غنی طلا به کارگیری چند صد نیروی کار در معادن و کارخانجات طلا است. دو معدن بزرگ طلای تکاب که به فاصله 10کیلومتر از هم، در بخش تخت سلیمان، در 45 کیلومتری این شهر واقع شده اند، ذخیره ای افزون بر یکصد تن طلای خالص دارند که از این حیث جایگاه ممتازی در کشور به خود اختصاص داده اند. علاوه بر معدن طلای آق دره که بیش از هشت سال در چرخه تولید طلای کشور فعال است و سالانه 2.2 تن طلای 24 عیار در آن استحصال می شود، معدن طلای زره شوران، بزرگترین معدن طلای خاورمیانه بوده و مهمترین و اصلی ترین ذخیره معدنی و غنی ترین نقطه طلاخیز کشور به شمار می رود.
از 50 معدن تکاب تنها یک معدن ارزش افزوده می دهد! اخذ مالیات و عوارض و برقراری قوانین مالیاتی شامل مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر در آمد و تخصیص یک در صد از درآمد معادن سنگ به امور شهری و عمران شهری و روستایی راهکاری است که اگر اجرایی شود می توان برای همیشه موانع فراوری توسعه در این شهرستان را از بین برد اما متاسفانه این قانون در تکاب تاکنون اجرایی نشده است. این در حالی است که دستگاههای اجرایی و نهاد های ذیربط باید برای اخذ چنین عوارضی از صاحبان معادن و شرکت های بهره بردار و محدود کردن آنان به بهره برداری اصولی و پرداخت عواید به شهر تمهیداتی اتخاذ کنند و علاوه بر ضابطه مند کردن بهره برداری ها، از معادن بعنوان منبع در آمد همیشگی و حتی خودکفایی در اشتغال و اقتصاد بهره بگیرند. نماینده مردم میاندوآب، تکاب و شاهین دژ در مجلس شورای اسلامی با گلایه از بی توجهی به محرومیت در تکاب می گوید: بیش از 50 معدن در تکاب وجود دارد که بهره برداری اصولی از آنها نه تنها موجب رونق اقتصاد تکاب بلکه استان و منطقه می شود. حجت الاسلام روح الله بیگی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه از این معادن تنها یک معدن آن هم چون توسط یک فرد از اهل تکاب اداره می شود ارزش افزوده می دهد افزود: هیچ یک از معادن تکاب تاکنون ارزش افزوده نداده اند. وی با انتقاد از اینکه تمامی معادن تکاب توسط افراد سایر استانها اداره می شود افزود: در کنار این موضوع جای تاسف اینکه این افراد برای فرار از مالیات معادن تکاب را در سایر استانها به ثبت رسانده اند.
معادن تکاب در سایر استانهای کشور به ثبت می رسد حجت الاسلام بیگی راه برون تکاب از محرومیت را استفاده اصولی از معادن و نعمت های خدادادی و نیز بهره مندی از ظرفیت ها بالقوه این استان برشمرد و گفت: در گام اول باید تمام معادن تکاب که در سایر استانها به ثبت رسیده اند در خود این استان به ثبت برسند. وی بهره گیری معادن تکاب با رویکرد بومی گرایی، پرداخت مالیات و ارزش افزوده از سوی معادن، توجه به راه اندازی واحدهای فراوری و جلوگیری از خروج مواد خام معدنی و فراروری آن در اصفهان، استفاده از پرسنل و کارگران تکابی در معادن را از راه های توسعه تکاب برشمرد. نماینده مردم میاندوآب، تکاب و شاهین دژ در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تکاب شهری است که روی 10ها تن طلا نشسته اما همچنان از محرومیت می نالد و این سزاوار مردم منطقه نیست اظهارداشت: با اختصاص مالیات و ارزش افزوده معادن زمینه توسعه تکاب فراهم می شود. حجت الاسلام بیگی با بیان اینکه باید از ظرفیت معادن برای توسعه پایدار و همه جانبه در تکاب بهره برداری شود، ادامه داد: این در حالی است که مردم تا کنون بهره ای از وجود معادن غنی در منطقه نبرده که امیدواریم با بهره برداری از کارخانه فرآوری طلای زره شوران بخشی از مشکلات اقتصادی منطقه رفع شود. تکاب یکی از شهرهای معدن خیز و زر خیر کشور است که متاسفانه همچنان سالهاست با محرومیت دست و پنجه نرم می کند. گزارش: سکینه اسمی
۱۳۹۳/۵/۱۴ - ۱۳:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]