واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: صرفه 24 ميليارد دلاري سيانجي
با مصرف ميانگين روزانه 20 ميليون متر مكعب سيانجي تا امروز، حدود 24ميليارد دلار از طريق عرضه اين فرآورده در واردات بنزين صرفهجويي شده است.
با مصرف ميانگين روزانه 20 ميليون متر مكعب سيانجي تا امروز، حدود 24ميليارد دلار از طريق عرضه اين فرآورده در واردات بنزين صرفهجويي شده است.
به گزارش «جوان»، اردشير دادرس، رئيس انجمن صنفي سيانجي كشور در نشست خبري ششمين همايش خودرو، سي ان جي و سوختهاي جايگزين با بيان اين موضوع گفت: هزينه تمام شده بنزين وارداتي حدود 80 سنت و گازوئيل 85 سنت است كه به ازاي جايگزيني سي ان جي براي اين دو سوخت، 55 سنت در واردات و توزيع فرآوردههاي نفتي صرفهجويي حاصل ميشود. وي با بيان اينكه تعداد جايگاهها با تعداد خودروها متناسب نيست، افزود: متأسفانه اين مشكل در كلانشهرها و به ويژه تهران بيش از هر شهر ديگري قابللمس است به طوري كه شعاع فاصلهاي جايگاهها نسبت به يكديگر 13 كيلومتر است كه استاندارد جهاني شاع فاصلهاي را براي جايگاههاي عرضه گاز طبيعي فشره بين 5/2 تا 3 كيلومتر ميداند.
وي افزود: گران بودن زمين در كلانشهرها، عدم همكاري اصولي نهادهاي مرتبط براي احداث جايگاهها، عدم صدور مجوز فضاي تجاري براي جايگاهها، دولتي بودن مالكيت و مديريت برخي جايگاهها و... دست به دست هم داده است تا سرمايهگذار بخش خصوصي تمايلي براي سرمايهگذاري در اين حوزه نداشته باشد.
وي با انتقاد از سيستم كارمزدي براي جايگاهداران گفت: ماهيت اين روش مربوط به 70 سال پيش است كه شركت نفت فروشندگان و عرضهكنندگان محدودي داشت و امروزه با توسعه عرضه فرآوردههاي نفتي، سيستم حقالعمل جايگزين آن شده است اما در ايران پياده نميشود. دادرس با بيان اينكه در همين افزايش نرخ كارمزد نيز كوتاهي ميشود، اظهار داشت: متأسفانه با وجود تصويب افزايش نرخ كارمزد در شوراي اقتصاد اين مصوبه به مرحله اجرا نرسيده است و مشخص نيست تكليف شوراي اقتصاد چه زماني از سوي نهادهاي مسئول براي اجرا ابلاغ ميشود.
دادرس با اشاره به اهميت تحقق اقتصاد مقاومتي برپايه بوميسازي صنايع افزود: كمپرسورها نقش مهمي در توسعه اين صنعت ايفا ميكنند و پيشبيني ميشود با افزايش سهم گاز در بخش حمل و نقل، جايگاه سيانجي افزايش يابد كه در اينباره طرحي را براي بوميسازي كمپرسورهاي مورد نياز آماده كردهايم كه اميد است نهادهاي مسئول ما را در اينباره ياري كنند.
دادرس در پايان سهم سي ان جي در سبد مصرفي حمل و نقل را 40 درصد عنوان كرد و افزود: 55 درصد ناوگان حمل و نقل عمومي و 90 درصد تاكسيها از سيانجي استفاده ميكنند و حدود 25 درصد وسايلي كه امكان استفاده از سيانجي را دارند به دليل مصائب سوختگيري در جايگاهها عطاي سيانجي را به لقايش ميبخشند كه براي برطرف كردن اين مشكل، شرايط بايد براي سرمايهگذاري تسهيل شود.
مصطفي ميرسليم، ناظر عالي موتور ملي و طراح موتور پايه گازسوز نيز در اين نشست گفت: بر اساس برنامهاي كه از پنج سال پيش به مرحله اجرايي رسيد قرار بود سهم خودروهاي پايه گازسوز در سال 1393 به يك ميليون و 500 هزار دستگاه برسد اما تا به امروز فقط 300 هزار دستگاه خودروي گاز سوز به توليد و فروش رسيد. وي اضافه كرد: بيش از 4 ميليون خودروي تبديلي در ايران تردد ميكنند كه پايه گازسوز نبوده و به همين دليل از كارايي مطلوبي برخوردار نيستند كه اگر به جاي آنها، خودروهاي پايه گازسوز عرضه شوند، مشكلات رايج امروزي برطرف خواهد شد.
اميرحسين قناتي، مدير كل صنايع خودرو و نيرو محركه وزارت صنعت نيز در پاسخ به اين درخواست گفت: تا زماني كه اقبال عمومي براي سيانجي وجود نداشته باشد و فاصله زيادي بين اين سوخت و بنزين وجود نداشته باشد، خودروساز علاقهاي به توليد خودروهاي پايه گازسوز ندارد.
مديرطرح احداث جايگاههاي سيانجي شركت ملي پخش فرآوردههاي نفتي ايران هم در اين نشست گفت: هم اكنون هزار جايگاه سيانجي در كشور كمبود داريم و در بين كشورهاي جهان رتبه ايران در تعداد جايگاه چهارم است.
منصور رياحي با اشاره به اينكه هم اكنون جايگاهداري در كشور سوددهي ندارد، خاطرنشان كرد: بايد جايگاهداري را سودده كنيم، از سوي ديگر در برخي از نقاط كشور شاهد مازاد جايگاه و در برخي از مراكز و از جمله كلانشهرها كمبود جايگاه سيانجي وجود دارد. رياحي ادامه داد: در خصوص جايگاههاي سيانجي در دنيا مقام چهارم را در اختيار داريم اما در ميزان مصرف با حجم 21 ميليون متر مكعب گاز سيانجي در روز رتبه نخست را دارا هستيم به طوري كه در تعداد جايگاه كشور پاكستان، آرژانتين و چين از ايران بالاتر هستند. وي خاطرنشان كرد: با فعاليت 10 ساله صنعت سيانجي در كشور، از ورود 26 ميليارد ليتر بنزين و گازوئيل به كشور جلوگيري شده است.
نویسنده : وحيد حاجيپور
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]