واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: «پاداش» فيلمي كه سازندهاش هم از اكرانش بيم دارد!
حجتالله ایوبی روز گذشته اعلام کرد فیلم «پاداش» مشکلی برای اکران ندارد. این اعلام رئیس سازمان سینمایی را میتوان تفسیر به رفع توقیف فیلمی دانست که حدود پنج سال است که در توقیف به سر میبرد.
حجتالله ایوبی روز گذشته اعلام کرد فیلم «پاداش» مشکلی برای اکران ندارد. این اعلام رئیس سازمان سینمایی را میتوان تفسیر به رفع توقیف فیلمی دانست که حدود پنج سال است که در توقیف به سر میبرد.
کمال تبریزی در سال 88 فیلم پاداش را ساخت، فیلمی که از سوی شورای نظارت و ارزشیابی رد شد و سیدمحمد حسینی، وزیر وقت ارشاد با اعلام اینکه وقتی فیلمی معیارها و موازین ارزشی را رعایت نکند، قطعاً توقیف میشود، توقیف این فیلم را تأييد کرد. حسینی که پیش از آغاز جشنواره بیست و هشتم فیلم فجر سخن میگفت، درباره ممیزی فیلمها بر عدم تنگنظریهای بی مورد تأکید کرد و افزود: «این موضوع بدان معنا نیست که هنرمندان ما خطوط قرمز را نادیده بگیرند و ما هم بپذیریم که نمونه آن فیلم پاداش است.»
پس از مصاحبه حسینی، پاداش از حضور در جشنواره فیلم فجر محروم شد. اما از سوی دیگر مهدی کریمی تهیهکننده این فیلم تلاشهایی را براي رفع توقیف آن انجام داد که به جایی نرسید. کریمی در مقابل اذعان وزیر ارشاد بر نادیده گرفته شدن خطوط قرمز در فیلم پاداش، گفت كه مسئولان وزارت ارشاد دلایل توقیف فیلم را اعلام نمیکنند!
با گذار تب و تاب توقیف این فیلم، پاداش به یکی از چند فیلم توقیف شده در دوره دولت دهم تبدیل شد که هر از گاهی تنها در نقد عملکرد دولت احمدینژاد در سینما ، نامی از آن برده میشد. مسئلهای که بار دیگر این فیلم را بر سر زبانها انداخت، اکرانهای ویژهای بود که سازمان سینمایی برای اهالی رسانه و خبرنگاران حوزه سینما ترتیب داد. یکی از اولین فیلمهای این اکرانها، «پاداش» بود. با اکران این فیلم زمینه برای ارزشگذاری و نقد آن توسط اصحاب رسانه فراهم شد. اکران فیلم پاداش در اواخر دیماه و کمتر از یک ماه به آغاز جشنواره سی و دوم فیلم فجر انجام شد و بلافاصله بعد از اکران این فیلم، کمال تبریزی در مصاحبه با یکی از خبرگزاریها از اکران ناگهانی فیلمش انتقاد کرد.
نظر اهالی رسانه و سینما درباره پاداش
سازمان سینمایی در جلسات اکران فیلم، فرمهای نظرسنجی را در اختیار حضار در سالن سینمایی وزارت ارشاد قرار میداد که در آن سؤالاتی درباره فیلم مطرح شده بود. برگههای نظرسنجی درپایان هر جلسه اکران جمعآوری میشد و در نهایت مجموعه این نظرسنجیها در سایت سازمان سینمایی قرار گرفت و نظرسنجی فیلمها به صورت پروندههای جداگانه تحت عنوان «نظرسنجی خاص» منتشر شد. در فایل منتشر شده از نظرسنجی فیلم پاداش آمده است که حدود 68 درصد از حضار در سالن سینما را خبرنگاران و حدود 8 درصد را اهالی سینما تشکیل میدادند. پاسخ دهندگان به نظرسنجی سازمان سینمایی در پاسخ به اولین سؤال، پاداش را فیلمی «متوسط» اعلام کردهاند. آنها همچنین با حدود 31 درصد آرا این فیلم را از نظر ساختاری نیز فیلمی متوسط دانستهاند. پرسش سوم نیز درباره شکل و قالب هنری فیلم بود که باز هم پاسخدهندگان در این مورد نیز به فیلم نمره متوسط دادهاند. اما یکی از چالشبرانگیزترین سؤالهای مطرح شده در این پرسشنامه این است که آیا فیلم در چارچوب اصول و ارزشهای دینی و سنتی مورد قبول جامعه بود؟ در اینجا باید کمی درباره داستان فیلم توضیح دهیم. در خلاصه داستان فیلم پاداش آمده است: داستان یکی از مدیران دولتی ایران را روایت میکند که به مأموریتهای متعدد خارج از کشور میرود، تا اینکه در سفر حج با او مثل یک مدیر دولتی برخورد نمیشود و اتفاقاتی برای او رخ میدهد که باعث تغییر نگاه او میشود.
حضور در موقعیتی ناخواسته و اتفاقات ناشی از آن یکی از علايق کمال تبریزی در فیلمهایش بوده است به طوری که در آثاری چون «لیلی با من است» و «مارمولک» نیز شاهد آن هستیم. اما در پاداش کمال تبریزی پا را از شوخی با روحانیت فراتر گذاشته و به سراغ شوخی با حجاج و مراسم حج رفته است. شاید از این جهت پاسخدهندگان دچار تضارب آرا شده و فاصله میان اینکه این فیلم در چارچوبهای اصول و ارزشهای دینی جامعه است، از 26درصد برای خیلی زیاد تا حدود 25 درصد خیلی کم در نوسان است. باید متذکر شویم که دلیل اصلی توقیف این فیلم به گفته وزیر وقت ارشاد، رعایت نكردن معیارها و موازین ارزشی عنوان شده بود.
سازمان سینمایی از حضار در جلسه اکران فیلم درباره حساسیتزا بودن پاداش از نشر سیاسی سؤال کرده بود که 35 درصد از پاسخدهندگان این حساسیت را کم دانسته بودند.
سازمان سینمایی در انتهای این پرونده نظرسنجی، جمعبندی خود را از فیلم پاداش، این گونه اعلام میکند : فیلمی متوسط، اما سرگرمکننده و البته پر حاشیه.
جالب اینجا است که بهرغم این جمعبندی که در آن این فیلم پرحاشیه و متوسط عنوان شده است و بدون توجه به اینکه در دولت پیشین پاداش را به دلیل رعایت نکردن موازین ارزشی توقیف کرده بودند، رئیس سازمان سینمایی اعلام میکند که فیلم پاداش مشکلی برای نمایش عمومی ندارد!
نویسنده : محمدصادق عابديني
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]