تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 26 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مؤمن را بر مؤمن، هفت حق است. واجب ترين آنها اين است كه آدمى تنها حق را بگويد، هر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830054237




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جندی شاپور آرمان شهر تاریخ پزشکی ایران


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
"جندی شاپور" آرمان شهر تاریخ پزشکی ایران
شناخت شهرهای تاریخی که سابقه‌ی علمی و فرهنگی داشته‌اند می‌تواند نقاط تاریک تاریخ علمی و پزشکی ایران را روشن کند.


به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی باشگاه خبرنگاران؛ ساسانیان را می‌توان از بانیان بزرگ شهرها در تاریخ ایران دانست. عصر ساسانی با تاریخ پرفراز و نشیب خود بی‌تردید می تواند دوران شکوفایی و رونق شهرها در کارهای عمرانی در دوران پیش از اسلام باشد.

اغلب شهرهایی که ساخته می شد نام شاهان را برخود داشت و این سنتی است که از دوران اساطیری در فرهنگ ما جلوه کرده است.

محدود کردن شهرها به جنبه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی یا مذهبی کاری بس دشوار است. اما می توان تا حدودی به کارکرد شهرها از حیث رونق و کاربرد آنها اشاره داشت.

شهرهایی چون" دستگرد"،" اصطخر"، تیسفون، "جندی‌شپور" با اینکه از اهمیت سیاسی برخوردار بودند، اما همین شهرها از موقعیت‌های دیگر نیز بهره می‌برند. برای مثال شهر " اصطخر"  شهری‌است که سرسلسله دودمان ساسانی در آن متولی معبد آناهیتا بود. پس این شهر مرکزیت مذهبی نیز داشته است.
 
در این یادداشت نگاهی داریم به شهر " جندی شاپور "، این شهر علاوه بر آن که در زمان شاپور دوم مرکزیت سیاسی یافت به لحاظ وجود دانشگاه و بیمارستان جندی شاپور از مهمترین و برجسته‌ترین شهرهای علمی و فرهنگی دوره ساسانی و اوایل دوران اسلامی بوده است. این شهر مرکزی برای طبابت و تربیت پزشکان حاذق نیز به شمار آمده است.

در سال 241 میلادی، الریانوس قصد حمله به ایران را می‌کند و تا " کاپادوکیه " در ترکیه کنونی پیش می‌آید، اما لشکریان رومی در بین راه دچار بیماری طاعون می‌شوند و بسیاری از آنان کشته و تعداد قابل توجهی نیز اسیر می‌شدند.

شاپور با استفاده از اسیران رومی شهر جدید و با طرحی شطرنجی بنام جندی‌شاپور بنیان می‌نهد. این شهر در شرق شهر شوش و جنوب غربی دزفول و شمال غرب شوشتر قرار داشته است.

جمال‌الدین قفطی نویسنده تاریخ الحکما می‌نویسد: شاپور هر دانشمند جدیدی را که برای درس دادن به جندی‌ شاپور می‌آمده در آغاز او را به مناظره با دانشمندان دیگر فرا می‌خوانده ، اگر آن دانشمند از این آزمون پیروز بیرون می‌آمد می توانست لقب استادی بگیرد و در "جندی‌ شاپور" به تحقیق و تدریس مشغول شود. پس از شاپور دوم و در دوره خسرو انوشیروان او نیز همانند شاپور دوستدار دانش، فلسفه و اندیشه بود.

وی دستور داد نسکهای مهم پزشکی، فلسفی و علمی را گردآوری و به زبان پهلوی برگردانند و به این ترتیب به پیشرفت علمی این شهر کمک فراوانی کرد. گردآوردن دانشمندان در دربار و برگزاری جلسات مناظره و گفتگو و فرستادن برزویه پزشک به هند به دستور انوشیروان و آموختن فلسفه نزد فیلسوف سوری بنام " اورانیوس ‌" همه از جمله تلاش‌هایی بود که باعث شد جندی شاپور به بزرگترین مرکز دانشگاهی بویژه پزشکی آن دوره بدل شود.

در جندی شاپور گروهی از پزشکان ایرانی، هندی، سریانی، و یونانی آموش پزشکی سرگرم بودند. این آموزش نخست به زبان یونانی و سپس پهلوی بود، ولی زبان پزشکان جندی‌شاپور فارس بوده است. نشانه‌های زبان فارسی در بخش‌های از داروسازی بسیار روشن و نمودار است. در کتاب تریاق ابن سراپیون حبی بنام " حب حکیم " آمده است که در جندی شاپور پزشکان ایرانی در داروسازی بسیار حاذق بوده‌اند. از برترین‌های بزرگ دانشگاه جندی شاپور آن بود که این دانشگاه افزون بر آموزش علمی، حکمتی و فلسفی، علوم پزشکی در آن رواج بسیاری داشته است، و سالانه پزشکان فراوانی را آموزش داده و به نقاط مختلف می فرستادند.

از معروفترین خاندان‌هایی که در چندین نسل در دانشگاه جندی شاپور به آموزش و تدریس مشغول بودند خاندان بختیشوع بودند.

نخستین بیمارستانی که در اسلام برای بیماران ساخته شد: بیمارستان بغداد بود که در زمان هارون‌الرشید بوسیله جبرئیل فرزند بختیشوع از روی بیمارستان جندی شاپور الگو گرفته شده بود. روش کار و ساختار آن بیمارستان در بغداد همانی بود که در بیمارستان جندی شاپور سالها دنبال می شد.

نخستین نسکهای پزشکی به دست همین گروه از پزشکان که جندی شاپوریان شهرت یافته‌اند به زبان عربی برگردانده شد و مهمترین نسک‌ها در پزشکی و داروسازی است که قرن‌ها پس از آن بن‌مایه پزشکان مسلمان بود به دست همین پزشکان نوشته شده‌است. از این رو بررسی دوباره نخستین  نمادهای پزشکی دوران اسلامی و اولین کتب که در این رشته به زبان عربی برگردانده و یا نوشته شده می تواند ما را در شناخت پیشینه پزشکی دوران ساسانی و اوائل دوران اسلامی بسیار موثر است.

یکی از راهنمای شناخت ارزش‌های فرهنگی و تمدنی آشنایی با پیشینه شهرهای گوناگون و کاربری عمده آن‌ها در دوران حیات آن‌هاست. از این رو دو عنصر مطالعه متون تاریخی در کنار کاوش‌های باستان‌شناسی برای روشن شدن سابقه تاریخی شهر بسیار قابل تامل است. لذا کاوش در شهرهایی چون جندی شاپور و تحقیقات علمی میان رشته‌ی می‌تواند بسیاری نقاط تاریک تاریخ علمی و پزشکی  کشور را روشن کند.

انتهای پیام/






تاریخ انتشار: ۱۰ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۲۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن