واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بیمه کودک با شیر مادر اردبیل - ایرنا - در دورانی که بیماری های مختلف سالانه جان بسیاری از انسان ها را می گیرد، تغذیه با شیر مادر می تواند جان بسیاری از کودکان را از ابتلا به بیماری ها در مراحل بعدی زندگی حفظ کند.
آثار تغذیه سالم کودک بر کسی پوشیده نیست و حتی در دین مبین اسلام نیز بر این امر تاکید شده، به عنوان مثال سوره بقره آیه 233 بر همین امر اشاره دارد؛ چرا که سلامت انسان ریشه در دوران کودکی دارد و نوزاد از روزهای آغازین حیات باید پایش شود تا در سال های پس از بلوغ از نظر جسمی، روانی و اجتماعی کامل شود.
در آغوش گرفتن و تغذیه نوزاد با شیر مادر از همان ساعت اول زندگی نقش بزرگی را در افزایش قدرت دفاعی و پیشگیری از بسیاری بیماری های عفونی در بدن کودک ایفا می کند؛ حتی اگر مادر خود به یک بیماری مبتلا باشد، تولید پادتن در بدن وی و انتقال آن از طریق شیر به بدن شیرخوار باعث ایجاد مقاومت در بدن نوزاد می شود.
سازمان جهانی بهداشت شیر مادر را به دلیل داشتن همه مواد غذایی اصلی و حتی ریزمغذی ها، ترکیبات دفاعی، آنزیم ها، هورمون ها و اسیدهای چرب غیر اشباع به عنوان کامل ترین غذا برای شیرخواران معرفی کرده است.
تغذیه با شیر مادر در شش ماهه اول پس از تولد بر اساس آمارهای جهانی سالانه جان بیش از یک میلیون کودک را از مرگ نجات می دهد و عاملی مهم برای بالا رفتن سطح سلامت کودکان محسوب می شود و از این رو کارشناسان بر این امر (تغذیه کودک از شیر مادر) تاکید می کنند و حتی یک روز را به صورت جهانی به این مهم اختصاص داده اند.
یک کارشناس تغذیه در این زمینه به خبرنگار ایرنا اظهار کرد: طی سال های گذشته گرایش پدران و مادران به استفاده از شیرخشک قابل ملاحظه بود اما در سال های اخیر تغییری در نگرش خانواده ها ایجاد شده است.
فاطمه قنادی اصل افزود: آمار دقیقی در دسترس نیست اما با تاثیر عوامل مختلفی از جمله افزایش سطح آگاهی های عمومی در جامعه، شاهد کاهش گرایش والدین به شیر خشک هستیم و امروزه مادران به تغذیه نوزادان با شیر مادر توجه بیشتری دارند.
وی با بیان اینکه فرآیند تغذیه کودک از شیر مادر نفعی دو سویه دارد، گفت: کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند در مقایسه با سایر کودکان کمتر به انواع آلرژی ها دچار می شوند؛ همچنین برخی پژوهش ها نشان داده که میزان ابتلا به چاقی در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، کمتر است.
قنادی اصل اضافه کرد: مقدار ویتامین موجود در شیر مادر نیز به مراتب بیشتر از شیر خشک است و جذب بالایی دارد و با اندکی مکیدن شیر، کودک می تواند ویتامین زیادی از جمله کلسیم را جذب کند.
صاحب نظران همچنین رشد مناسب کودک، جلوگیری از ابتلا به برخی بیماری ها، ضریب هوشی بهتر، تامین نیازهای غذایی کودک در بدو تولد و هضم آسان و سریع را از مزیت های تغذیه از شیر مادر عنوان می کنند.
همچنین پژوهش های دانشگاه ایلی نویز آمریکا نشان داده که ماده ˈگاولیگوساکاریدˈ در شیر مادر (HMO) اسیدهای چربی تولید می کند که به تغذیه و سکونت باکتری های مفید در سیستم گوارش نوزاد کمک کرده و از بیماری هایی مانند آلرژی غذایی و آسم جلوگیری می کند.
در کنار مزیت های تغذیه از شیر مادر برای نوزادان، البته دوران شیردهی برای مادران نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.
قنادی اصل در این زمینه گفت: دوران شیردهی می تواند در تنظیم میزان ترشح برخی هورمون ها و کاهش وزن مادر در دوران پس از بارداری نیز موثر باشد.
همچنین کاهش درصد احتمال ابتلا به کم خونی، سرطان پستان، تخمدان و دهانه رحم، کنترل قند خون، تاخیر در بارداری دوباره و ایجاد رابطه عاطفی مستحکم بین مادر و فزرند نیز از سوی صاحب نظران به عنوان مزیت های دوران شیردهی برای مادران عنوان شده است.
این در حالی است که تغذیه از شیر مصنوعی می تواند احتمال ابتلا به بیماری های تنفسی و گوارشی، عفونت گوش، عفونت های ادراری، مننژیت، اگزما وآسم را در بین کودکان افزایش دهد.
بنابر نظر کارشناسان چاقی و ایجاد زمینه های ابتلا به بیماری های قلبی، عروقی، مفصلی و دیابت در بزرگسالی از دیگر عارضه های ناشی از مصرف شیر مصنوعی می باشد.
سردرگمی شیرخوار و امتناع از گرفتن پستان در نتیجه کاهش و در نهایت قطع شیر مادر؛ افزایش خطر عفونت گوش میانی، تب و کولیک، اسهال و استفراغ؛ افزایش برفک دهان و پوسیدگی دندان؛ تداخل در رشد طبیعی فک و دهان و رشد دندانی نامناسب و جفت نشدن دندان ها از دیگر عوارض استفاده از شیر مصنوعی عنوان می شود.
همچنین محرومیت شیرخوار از فواید عاطفی آغوش مادر و کاهش حس امنیت روانی در دوران بلوغ نیز جزو آثار اجتماعی این دوره حساس برای کودکان است.
قنادی اصل کارشناس تغذیه معتقد است: در این میان تغذیه مادران نباید فراموش شود چرا که در دوران بارداری موثر است و حتی رژیم غذایی مناسب در دوران شیردهی می تواند نقش بسزایی در پشت سر گذاشتن این دوره حساس برای نوزادان و مادران به همراه داشته باشد و از این رو باید جدی گرفته شود.
رعایت مواردی چون رسیدگی به تغذیه کودک و مادر در عین آسانی اندکی دشوار است و یک شبه ممکن نمی شود و نیاز به حرکتی جمعی در زمینه آگاهی بخشی و اطلاع رسانی به خانواده ها و به خصوص مادران دارد.
مسایلی که عنوان شد اگر به خوبی رعایت شوند، می توانند آینده بهتری را برای خانواده ها و در نهایت جامعه رقم بزنند و مناسبت هایی مانند ˈروز جهانی شیر مادرˈ تنها تلنگری است برای یادآوری مسوولیت های نهادها دولتی و خانواده ها در زمینه پرورش مناسب نسل های آینده.
و به قول قدیمی ها: دو چیز جایگزین ندارد؛ شیر مادر و مهر مادر!
گزارش از: محمد ملاحمزه زاده
8123/530
09/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]