واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رویترز: ایران رقیب قدرتمند آمریکا در صادرات نفت تهران - ایرنا - خبرگزاری رویترز نوشت: همزمان با خواست آمریکا برای صادرات نفت، پس از 40 سال ممنوعیت صادرات، ایران بر بازار نفت آسیا سایه افکنده است.
به گزارش گروه اقتصادی ایرنا، خبرگزاری رویترز روز دوشنبه نوشت: آمریکا در نخستین تلاش خود ظرف 40 سال گذشته برای صادرات نفت خام با یک رقیب به نام ایران روبرو است.
ایران که اقتصادش به دلیل تحریم های غرب و نصف شدن درآمدهای نفتی دچار تزلزل شده است، اما اکنون نفت با کیفیت تر و ارزانتر به چین می فروشد و فرصت محدودی برای آمریکا باقی می گذارد تا این کشور وارد بازار بزرگ ترین مشتری نفت جهان شود.
در حالی که خریداران در ژاپن و کره جنوبی تمایل پیدا کرده اند، نفت بسیار سبک آمریکا که به میعانات مشهور است را امتحان کنند، چین قبلا قراردادهای سالانه با تهران بسته است و انتظار نمی رود در کوتاه مدت از آمریکا نفت بخرد.
در حالی که تولید کنندگان نفت در آمریکا منتظر باز شدن مسیر تجارت هستند تا مازاد میعانات خود به دنبال تولید انبوه نفت در این کشور را بفروشند، نگرانی ها در مورد کیفیت و مسایل قانونی موجب شک و تردیدهایی در مورد این شده است که بقیه کشورهای آسیایی به جز چین، چه مقدار از این میعانات را می توانند جذب کنند.
یک بازرگان مستقر در سنگاپور که با یک شرکت بازرگانی اروپایی معامله می کند گفت: چین میعانات خود را از ایران تامین می کند، که بسیار ارزانتر از میعانات آمریکا است.
میعانات گازی در ماه ژوئن(خرداد ماه 93) مجوز صادرات مقامات آمریکایی را دریافت کرد و ممنوعیتی که دهه ها در مورد صادرات نفت به خارج از کشور وجود داشت، کاهش یافت.
نفت سبک می تواند در یک کارخانه فرآوری که یک شکاف دهنده نامیده می شود، شکسته شود تا به محصولات نفتی و پتروشیمی تبدیل شود یا با نفت سنگین تر مخلوط شده و در پالایشگاه ها مورد استفاده قرار گیرد.
کره جنوبی و ژاپن نخستین میعانات گازی آمریکا را خریداری کرده اند. شرکت میتسو از شرکت پروداکت پارتنرز یک محموله خریداری کرد که در ماه جاری بارگیری می شود. پالایشگاه جی.اس گالتکس کره جنوبی نیز میعانات خریداری کرده است.
منابع خبری گفتند: پالایشگاه کوسمو اویل ژاپن نیز یک محموله میعانات از آمریکا خریداری کرده است که در اواخر اوت (اواسط شهریور) بارگیری خواهد.
ژاپن و کره جنوبی که روی هم تنها کمی بیش از نصف ظرفیت روزانه 1.1 میلیون بشکه ای آسیا در میعانات را تشکیل می دهند، به نظر می رسد برای تلاش آمریکا به عنوان یک عرضه کننده جانشین فضای بازتری داشته باشند.
شرکت های آمریکایی همچنین یک قرارداد کوتاه مدت با یک شرکت ژاپنی دیگر به نام میتسوبیشی امضا کرده اند که نخستین بارگیری آن احتمالا در سپتامبر (شهریور ماه 93) خواهد بود.
** رقابت ایران
خریداران آسیایی منتظرند تا ببینند آیا نفت آمریکا مناسب است و آیا صادرکنندگان می توانند قیمت آن را رقابتی تر کنند با توجه به اینکه نفت آمریکا باید مسیر طولانی تری نسبت به نفت عرضه کنندگان معمول مانند قطر و استرالیا طی کند.
ریچارد گوری مدیر عامل شرکت مشاوره انرژی جی.بی.سی آسیا گفت: خریداران آسیایی نفت آمریکا را آزمایش می کنند، بنابراین ما نمی توانیم انتظار فروش عظیم نفت در سال جاری را داشته باشیم.
با نشان دادن رقابتی که صادرات نفت آمریکا با آن روبرو است، ایران در حدود 55 درصد تولید روزانه 250 هزار بشکه ای خود از میعانات پارس جنوبی را در چارچوب قراردادهای سالانه به دو خریدار چینی می فروشد آن هم با تخفیف قابل توجه.
به دلیل کاهش تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا در اواخر سال گذشته در قبال محدود شدن فعالیت های هسته ای این کشور، صادرات تهران در حدود 30 درصد افزایش یافته و به 1.25 الی 1.3 میلیون بشکه در روز رسیده است که بیشتر آن شامل محموله های پارس جنوبی است که به چین صادر می شود.
برخی از میعانات ایران می تواند به کمتر از پنج دلار در هر بشکه یعنی زیر قیمت دوبی یا در حدود هشت دلار در هر بشکه یعنی ارزان تر از میعانات قطر فروخته شود.
بازرگانان معتقدند، میعانات آمریکا احتمالا باید کمتر از مشابه قطری آن قیمت گذاری شود تا برای خریداران جذاب باشد.
قطر بزرگترین عرضه کننده میعانات گازی به آسیا، در حدود 450 هزار بشکه در روز به کشورهای این قاره میعانات صادر می کند و پس از آن ایران قرار دارد.
به گفته منابع تجاری، استرالیا و شرق تیمور در حدود 170 هزار بشکه در روز میعانات تولید می کنند که بیشتر آن راهی بازارهای آسیا می شود.
همچنین بنا به گفته منابع خبری در پالایشگاه های هند، هزینه های بالاتر صادرات میعانات آمریکا و نیز مسافت کوتاه تر هند از خاورمیانه در مقایسه با آمریکا، این کشور را نیز از خرید میعانات گازی آمریکا باز خواهد داشت.
اقتصام(6)1063**1594
06/05/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]