واضح آرشیو وب فارسی:فارس: با دیباچه «سیدقاسم زمانی»
کتاب «حقوق بینالملل بشر دوستانه و شرکتهای خصوصی امنیتی _ نظامی» منتشر شد
کتاب «حقوق بینالملل بشر دوستانه و شرکتهای خصوصی امنیتی _ نظامی» تألیف «رزا یزدان نجات» با دیباچه «سیدقاسم زمانی» عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی منتشر شد.
به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، کتاب «حقوق بینالملل بشر دوستانه و شرکتهای خصوصی امنیتی _ نظامی» دارای دو بخش با عنوان «شرکتهای خصوصی امنیتی_ نظامی و تعامل آنها با حقوق بشر دوستانه» و «مسئولیت دولتها در قبال اعمال شرکتهای خصوصی امنیتی _ نظامی» است. از جمله گفتارهای این کتاب میتوان به «مسئولیت دولتها در قبال نقض تکالیف بنیادین»، «موجبات ایجاد مسئولیت در ترتیبات مواد کمیسیون حقوق بینالملل»، «اعمال کنترل و هدایت بر اشخاص خصوصی توسط دولت» و «برونسپاری»، اشاره کرد. در بخشی از دیباچه کتاب «حقوق بینالملل بشر دوستانه و شرکتهای خصوصی امنیتی _ نظامی» که توسط سیدقاسم زمانی عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی نوشته است، میخوانیم: ظهور سازمانهای بینالمللی که در قالب نظام امنیت جمعی و یا اعمال حق دفاع مشروع جمعی در مخاصمات مسلحانه درگیر شدند، تعمیم قواعد حقوق بینالملل بشر دوستانه به عملیات نظامی سازمانهای بینالمللی را گریز ناپذیر ساخت. برای مثال سازمان ملل متحد در طول حیات خویش بارها از نیروهای حافظ صلح در قبرس، کنگو، خاورمیانه و دیگر مناطق استفاده کرده است. توسعه استفاده از این نیروها به ویژه در دو دهه اخیر، تحول مأموریتهای اعطایی به این نیروها قابل ملاحظه بوده است.
این واقعیتی انکارناپذیر است که نقض حقوق بینالملل بشر توسط نیروهای حافظ صلح ملل متحد در مخاصمات چند دهه اخیر، بر اهمیت ایجاد ساز و کار قضایی جهت رسیدگی به شکایات افراد و دولتهای متبوع قربانیان افزوده است. چالش دوم به گسترش مخاصمات مسلحانه غیر بینالمللی باز میگردد، مخاصماتی که فاقد خصیصه بینالمللی هستند و در قلمرو یک کشور میان نیروهای مسلح دولت و شورشیان رخ میدهد. ماده 3 مشترک کنوانسیونهای چهارگانه 1949 ژنو و پروتکل دوم 1977 این مخاصمات را تحت پوشش قرار دادهاند. الزام نیروهای متخاصم به حرمت نهادن بر قواعد حقوق بشر دوستانه در این درگیریها، هدف مشترک حقوق بینالملل بشر دوستانه و حقوق بینالملل کیفری بوده است. اما چالش سومی که حقوق بینالملل بشر دوستانه با آن مواجه گشته است، پدیده نسبتاً نوظهور شرکتهای خصوصی نظامی – امنیتی است. شرکتهای خصوصی بنا به هدف و ماهیت نهادهایی تجاری هستند که جهت تحقق منافع مشترک به اقدامات تجاری و بازرگانی مباردت میورزند. با این حال شرکتهای خصوصی نظامی_ امنیتی، ضمن حفظ ماهیت خصوصی خویش، بر اساس قراردادهای منعقده با دولتها به انجام اقدامات نظامی و امنیتی مبادرت میورزند. در حقیقت این شرکتها متولی انجام اموری شدهاند که در گذشته منحصراً توسط دولتها انجام میپذیرفت، و اشخاص خصوصی حداکثر در قالب «مزدور» به این اعمال مبادرت میورزیدند. بر اساس این گزارش، انتشارات «خرسندی» کتاب «حقوق بینالملل بشر دوستانه و شرکتهای خصوصی امنیتی _ نظامی» را در 207 صفحه و با قیمت 20000 تومان منتشر و روانه بازار نشر کرده است. انتهای پیام/
93/05/05 - 09:32
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]