تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 13 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم، كليد وضو و كليد هر چيزى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804134738




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چاپ کتاب مشترک قنواتی و وکیلیان از روایت‌های شفاهی مثنوی


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


فرهنگ و ادب > کتاب توسط انتشارات سروش انجام شد؛
چاپ کتاب مشترک قنواتی و وکیلیان از روایت‌های شفاهی مثنوی
کتاب «مثنوی و مردم: روایت‌های شفاهی قصه‌های مثنوی» با گردآوری و پژوهش محمد جعفری قنوانی و سید احمد وکیلیان دو محقق فرهنگ عامه، توسط انتشارات سروش چاپ و راهی بازار نشر شد.



به گزارش خبرنگار مهر، مقایسه داستان‌های مثنوی مولوی، با ماخذ و نمونه‌های مشابه آن‌ها در دیگر متون ادبی فارسی، استفاده استادانه مولوی را از عنصر گفتگو در داستان‌پردازی بیشتر روشن می‌کند. همان‌گونه که می‌دانیم بیشتر داستان‌هایی که در مثنوی آمده‌اند از ادب صوفیه یا جوامع عربی و فارسی ماخوذ هستند اما مولوی در آن‌ها تغییراتی داده است که گاه بسیار جزئی هستند و گاهی بسیار پردامنه. کتاب «مثنوی و مردم: روایت‌های شفاهی قصه‌های مثنوی» شامل دو بخش از روایت‌های شفاهی برخی از قصه‌های مثنوی است که در میان مردم ایران رایج‌اند. ترتیب و توالی این روایت‌ها منطبق با دفترهای شش‌گانه مثنوی است. در بخش اول کتاب قصه‌هایی آمده‌اند که مولوی شرح کامل آن‌ها را بیان کرده است. بخش دوم هم شامل تمثیل‌ها و قصه‌هایی است که بن‌مایه‌شان با چند بیت در مثنوی آمده است. کتاب پیش رو، بیش از 50 قصه مولانا را در نظر گرفته است و هدف از چاپ آن، نشان دادن این نکته بود که قصه‌های مثنوی در ادبیات و فرهنگ مکتوب ما به گونه‌ای مکرر، بازروایی شده‌اند. حدود 50 درصد این روایت‌ها نتیجه کار میدانی 2 پژوهشگر مطرح فرهنگ عامه، محمد جعفر قنواتی و سید احمد وکیلیان است که برای بار اول به چاپ می‌رسند. به علاوه با استفاده از کتاب تیپ‌شناسی قصه‌های عامیانه جهان، کد بین‌المللی هر قصه تعیین شده و حسب مورد به روایت شفاهی آن در کشورهای دیگر اشاره شده است. مرد بقال و طوطی، استاد و شاگرد احول، بیان توکل نخچیران و ترک جهد گفتن نخچیران به شیر، نگریستن عزرائیل بر مردی و گریختن آن مرد در سرای سلیمان، قصه بازرگان که طوطی او را پیغام داد به طوطیان هندوستان، کبودی زدن قزوینی بر شانه گاه صورت شیر و رفتن گرگ و روباره در خدمت شیر به شکار و... برخی از زیرمجموعه‌های بخش اول کتاب هستند.

 توکل و عمل، عذر بدتر از گناه، چاه مکن بهر کسی اول خودت دویّم کسی، پالان خر را کوبیدن، حیله روباه و گرگ طمع‌کار،  و... نیز حکایات و روایات مربوط به بخش دوم کتاب را شامل می‌شود. در قسمتی از این کتاب می‌‌خوانیم: مقایسه روایت مثنوی با سایر روایت‌های مکتوب، قدرت و انسجام و نیز توجه به صناعت داستان‌پردازی را در آن آشکار می‌کند. به برخی از امتیازات روایت مثنوی نسبت به روایت‌های دیگر به صورت فشرده اشاره می‌شود: 1- راوی در ابتدای داستان می‌گوید که شیر به‌دلیل جنگ با فیل نر به‌شدت مجروح می‌شود، به‌گونه‌ای که از شکار کردن باز می‌ماند. این توصیف با پایان داستان یعنی هنگامی که شیر، خر را از پای درآورده تناسب کامل دارد. در آنجا شیر به‌دلیل ضعفی که از جنگ با فیل داشته، به‌شدت خسته می‌شود و به‌همین دلیل به چشمه می‌رود تا سرورویی تازه کند. 2- آنچه درباره گفت‌وگوپردازی و شخصیت‌پردازی در «داستان نخچیران» و «موسی و شبان» گفته شد در اینجا نیز مصداق دارد. هریک از افراد داستان یعنی شیر، خر و روباه متناسب با ما به ازای تیپ‌های انسانی خود سخن می‌‌گویند. 3- موضوع راست‌نمایی نیز که پیش از این در داستان «سه پند پرنده» اشاره شد، واجد اهمیت است. در کلیله و دمنه، روباه در بار دوم برای فریب دادن خر به او می‌گوید آن موجود از «صدق شهوت و فرط شبق» به تو دست یازید. خر نیز فریب می‌خورد و با پای خود به قتلگاه می‌آید. خر ممکن است شیر را ندیده باشد، اما نمی‌توان گفت همنوع خود را از وحوش فرق نمی‌گذارد. انتساب این مایه از «بی‌عقلی» حتی برای موجودی مثل خر نیز دور از واقع است. روایت‌های شفاهی نیز کم‌وبیش در سه مورد بالا بر روایت کلیله و پنچاکهیانه برتری دارند و مانند روایت مثنوی هستند. این کتاب با433 صفحه، شمارگان 500 نسخه و قیمت 19 هزار تومان منتشر شده است.




۱۳۹۳/۵/۳ - ۱۶:۰۷





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن