واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فیسبوک تویتر Google+ Cloob پژوهشگر مسایل جنگل ومنابع طبیعی: جنگل های ایران با قدمت 2.5 تا 10 میلیون سال در دنیا منحصر به فرد است نوشهر - ایرنا - پژوهشگر و کارشناس مسایل جنگل و منابع طبیعی با اشاره به قدمت 2.5 تا 10 میلیون ساله جنگل های ایران، آنها را در دنیا منحصر به فرد دانست و گفت: باید از طریق کانال های بین المللی برای حفاظت از جنگل های کشور اعتبار بگیریم.
ˈ مرتضی شریفی ˈ روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در نوشهر، افزود: با وجود اقدامات صورت گرفته هنوز هم دغدغه ها و نگرانی هایی در خصوص جنگل های کشور وجود دارد و روند تخریب جنگل ها ادامه دارد.
وی تصریح کرد: مقابله با فرآیند تخریب جنگل ها و منابع طبیعی نیاز به عزم جدی تر مسوولان امر دارد و دغدغه هایی که در این خصوص از سوی مقام معظم رهبری و برخی مسوولان مطرح شده، اساسی است.
این کارشناس مسایل جنگل به مصوبه اخیر دولت در خصوص حذف بهره برداری از جنگل ها اشاره کرد و گفت: این موضوع نشان از عزم دولت برای توقف فرآیند تخریب جنگل ها دارد، اما باید ابهامات موجود نظیر اینکه چه کسانی باید این مصوبه را اجرا و پیگیری کنند، روشن شود.
شریفی در ادامه استفاده از نظرات کارشناسان این حوزه و تامل و دقت نظر بیشتر در اینگونه موارد را ضروری دانست و اظهار داشت: جنگل های ایران در دنیا منحصر به فرد است و ما وظیفه داریم به خوبی از آن حفاظت کنیم.
***ضرورت حل مسایل اجتماعی و اقتصادی
این پژوهشگر مسایل جنگل در ادامه حل و فصل مسایل اجتماعی و اقتصادی در ارتباط با موضوع تخریب جنگل ها را ضروری دانست و گفت: اکنون مسایل اقتصادی روستاها با مشکلاتی مواجه است و برخی از روستاها نیز توسعه پیدا نکرده است و همین امر باعث شده تا بهره برداری روستاییان از جنگل ها بیش از پیش افزایش یابد.
وی اجرای ناقص قانون هدفمندی یارانه ها در گذشته را عامل دیگری برای تشدید تخریب جنگل ها دانست و گفت: باید برای اقتصاد روستاها فکری اندیشیده شود تا از این طریق از جنگل های کشور نیز محافظت شود.
شریفی برنامه ریزی درست در خصوص نحوه بهره برداری از جنگل ها را موضوع مهم و اساسی نام برد و اظهار داشت: با بخشنامه نمی توان بهره برداری را حذف کرد. باید طرح تحول در مدیریت جنگل ها داشته باشیم که ابعاد مختلف از جمله مسایل اجتماعی و اقتصادی نیز باید در آنها دیده شود.
وی با اشاره به اینکه قانون اصلی در این خصوص را طبیعت به ما دیکته می کند، گفت: باید با اقدامات کارشناسانه و تشکیل کارگاه های آموزشی به سمت حرکت های هدفمند در این عرصه برویم. در قوانین نیز باید مسایل فنی مورد توجه قرار گیرد.
*** جنگل های ایران یک چهارم استاندارد جهانی
این کارشناس مسایل جنگل با اشاره به اینکه باید حداقل 10 درصد پوشش جنگلی داشته باشیم، گفت: میزان جنگل های کشور تنها یک چهارم استانداردهای جهانی است، بر این اساس باید در نحوه استفاده از جنگل ها تجدیدنظر کنیم و فرآیند تخریب آنها را نیز متوقف کنیم.
شریفی تصریح کرد: برخی موضوع تبدیل جنگل ها به باغ را مطرح می کنند که البته ظاهر آن گمراه کننده است اما در مواردی دیده شده که چند سال بعد این باغ ها نیز از بین رفته و تغییر کاربری داشته است.
*** قوانین صنفی مانع حفاظت از جنگل ها
وی تصویب برخی قوانین صنفی را نیز عاملی در تخریب جنگل ها عنوان کرد و اظهار داشت: برخی سازمان ها قوانینی را مصوب می کنند که این قوانین خود مشکل زا است که یکی از این موارد قوانین مربوط به گردشگری است.
شریفی خاطرنشان کرد: بعضا بخشی از جنگل ها به این موضوع اختصاص می یابد که مشکلات را ایجاد می کند. در مجموع می توان گفت که با تضاد قوانین مواجه هستیم. هر بخش قوانینی برای خود تصویب می کند که متاسفانه این قوانین هم افزاری ندارند و بعضا مقابل هم هستند.
*** قدمت جنگل های ایران تا 10 میلیون سال
این پژوهشگر مسایل جنگل، جنگل های ایران را در دنیا بی نظیر توصیف کرد و گفت: جنگل های ایران در امتداد منطقه رویش اروپا بوده که بخش عمده ای از این جنگل ها در دوران یخ بندان از بین رفته است. قدمت جنگل های هیرکانی ایران را می توان از 2.5 تا 10 میلیون سال پیش عنوان کرد.
وی تصریح کرد: اگر در حفاظت از این جنگل ها تلاش نکنیم و روند تخریب ادامه یابد، مشابه چنین جنگل هایی در دنیا وجود ندارد. حتی باید تلاش کنیم این جنگل ها را به عنوان میراث طبیعی به ثبت برسانیم. کشور آذربایجان که تنها لکه هایی از جنگل های ما را در اختیار دارد در تلاش که جنگل های خود را ثبت کند.
*** ضرورت ثبت جهانی جنگل های ایران
شریفی با تاکید بر اینکه جنگل های ایران باید به عنوان میراث طبیعی جهانی ثبت شود، گفت: پس از ثبت این جنگل ها باید برنامه ای برای مدیریت آن داشته باشیم.
وی تصریح کرد: به طور قطع این شایسته نیست که جنگل های بی نظیر و میلیون ها ساله ایران محلی برای چرای دام ها شود.
این کارشناس مسایل جنگل با انتقاد از سهم کم ایران از اعتبارات جهانی برای حفظ جنگل ها گفت: متاسفانه تا کنون نتوانسته ایم از سهم اعتبارات جهانی برای حفاظت و صیانت از جنگل ها استفاده کنیم.
وی تحریم های ظالمانه اعمال شده را در این حوزه نیز مشکل آفرین دانست و گفت: یکی از عواملی که باعث شده سهم ایران از اعتبارات جهانی تامین نشود، وجود این تحریم ها است.
شریفی تصریح کرد: کشورهایی نظیر کانادا و برخی کشورهای دیگر اعتبار حفاظت از جنگل از سازمان های بین المللی دریافت می کنند اما به دلیل تحریم ها ایران تا کنون از این کمک های جهانی استفاده نکرده است.
*** جدیت دولت یازدهم در حراست از جنگل ها و منابع طبیعی
این پژوهشگر جنگل و منابع طبیعی با اشاره به اینکه دولت یازدهم در حفظ و حراست از میراث طبیعی پیشقدم شده است،گفت: به ویژه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این خصوص اقداماتی را آغاز کرده است.
وی افزود: قرار است امروز جلسه ای برای ثبت ملی جنگل های کشور به عنوان میراث طبیعی برگزار شود. ابتدا باید لکه هایی از این جنگل ها مانند ارسباران را در پرونده جنگل های هیرکانی ایران به ثبت ملی برسانیم و بعد کم کم به سمت ثبت آن در اتحاد جهانی حفاظت از میراث طبیعی متعلق به یونسکو پیش برویم.
شریفی خاطرنشان کرد: البته مشکلات برای ثبت آنها خواهیم داشت. زیرا باید مسایل اجتماعی و اقتصادی را نیز رعایت کنیم. باید ابتدا لکه ها و نمونه هایی از آن را مانند پارک ملی گلستان، البرز مرکزی، تالش و آستارا را ثبت کنیم و بقیه را به مرور به آن بیافزاییم. ک/4
1535/608
انتهای پیام /*
ارتباط با سردبير:
[email protected]
تماس بی واسطه با مسئولین
30/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]