واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فیسبوک تویتر Google+ Cloob صنایع دستی عشایر شیروان، اسیر دست دلالان شیروان - ایرنا - تولیدات صنایع دستی عشایر شیروان که عمدتا از سوی زنان به منظور کمک به اقتصاد خانواده صورت می گیرد، به علت وضعیت نامناسب بازار، اسیر دست دلالان شده است.
به گزارش ایرنا، زنان عشایری شیروان در زمینه بافت انواع قالی، قالیچه و گلیم و نیز شال گردن، کلاه، جوراب و دستکش پشمی و کرکی فعالیت دارند و عمدتا آنرا راهی برای کمک به معیشت خانواده می دانند.
بیش از نیمی از محصولات صنایع دستی تولیدی در شهرستان شیروان توسط زنان عشایر تولید و به بازار عرضه می شود.
عشایر کوچرو از دیرباز به دلیل ارتباط مستقیم با طبیعت و دام و در دسترس داشتن مصالح اولیه بافت صنایع دستی، به هنرهایی چون قالیبافی، گلیم بافی، جاجیم بافی و چادر شب بافی روی آورده و از این طریق سهمی در اقتصاد خانواده خود جست و جو می کرده اند.
از سویی شهرستان شیروان به دلیل قرار گرفتن در مسیر عبور زایران بارگاه قدسی ثامن الحجج (ع) و گردشگران استانهای شمالی کشور، همواره بازار بالقوه ای برای عرضه و فروش محصولات صنایع دستی محسوب می شده است.
همین امر موجب شده تا بافت برخی گونه های صنایع دستی مانند قالی، قالیچه، خرسک، گلیم (پلاس) و جاجیم که در این شهرستان رونق بگیرد، اما امسال وضعیت نامناسب بازار موجب بروز مشکلاتی برای تولید کنندگان و فعالان این بخش شده است.
اکنون بخش زیادی از تولیدات صنایع دستی زنان عشایر شیروان، بدون مشتری در بازار، روی دست آنان مانده و آنان حتی قادر به جبران هزینه های اولیه تامین مصالح و تولید خود نیستند.
این وضعیت میدان را برای جولان واسطه ها و دلالان باز کرده است تا حاصل دسترنج زنان عشایر را بدون در نظر گرفتن مصالح گران و صرف وقت طولانی برای بافت، با قیمتی اندک از چنگ آنان درآورده و با فروش آن در دیگر استانها و یاصدور به خارج از کشور سود هنگفتی ببرند.
مدیرعامل شرکت تعاونی صنایع دستی زنان عشایر شیروان می گوید: به خاطر تورم و وجود تحریم ها، متاسفانه در دو سال اخیر علی رغم تولید زیاد و با کیفیت، صنایع دستی عشایر این شهرستان فروش چندانی نداشته است.
ˈگلچهره فرزانهˈ در گفت و گو با ایرنا با شکوه از فعالیت دلالان، اظهار کرد: علی رغم بالا رفتن قیمت نخ و سایر مواد مورد استفاده برای تولید صنایع دستی، واسطه ها و دلالان صنایع دستی را زیر قیمت واقعی می خرند.
وی با بیان اینکه زنان عشایر برای کمک به معیشت خانواده در کنار سایر فعالیتهای روزمره اقدام به تولید صنایع دستی می کنند، گفت: برخی از عشایر به ناچار گلیم و سایر محصولات خود را با قیمتی ناچیز می فروشند که جز ضرر و زیان چیزی عایدشان نمی شود.
فرزانه قیمت تمام شده یک گلیم معمولی را 1.5 میلیون ریال عنوان کرد و افزود: از این میزان 300 هزار ریال هزینه نخ و ضایعات آن است که علاوه بر موارد مزبور بافت آن حداقل یک ماه زمان می برد.
مدیرعامل شرکت تعاونی صنایع دستی زنان عشایر شیروان، تولیدات صنایع دستی عشایر این شهرستان را دارای کیفیت، جذابیت و زیبایی خاص دانست و بر ضرورت حمایت از این قشر زحمتکش برای تولید و عرضه مناسب تولیدات آنان در بازار تاکید کرد.
فرزانه خواستار پرداخت وام و تسهیلات برای خوداشتغالی زنان عشایر شد و افزود: مسوولان باید به زنان، بخصوص زنان سرپرست خانوار توجه ویژه ای داشته و زمینه را برای فروش تولیدات صنایع دستی آنان با قیمتی مناسب فراهم سازند تا آنان مجبور به فروش محصولات خود زیر قیمت به دلالان و سودجویان نشوند.
رییس اداره عشایر شیروان نیز گفت: پارسال تولیدات صنایع دستی عشایر این شهرستان در مقایسه با سال 91، 20 درصد رشد داشته است.
ˈعلی ابراهیمیˈ در گفت وگو با ایرنا اظهار کرد: سالانه هزار و 200 متر مربع صنایع دستی شامل هزار تخته گلیم، 500 تخته تابلوفرش و 200 تخته قالیچه توسط زنان عشایر این شهرستان بافته می شود.
وی گفت: با توجه به کیفیت تولیدات محصولات صنایع دستی عشایر کارگاه تولیدی صنایع دستی زنان عشایر شیروان پارسال با هزینه کرد 252 میلیون ریال تجهیز و راه اندازی شد که از این طریق برای 60 خانوار عشایری اشتغالزایی شد.
ابراهیمی با بیان اینکه اکنون 50 خانوار عشایر در این کارگاه مشغول به کار هستند، افزود: هدف از راه اندازی این کارگاه، آموزش صنایع دستی از جمله بافت های داری و غیرداری، گلیم و قالیچه به زنان عشایر شهرستان است.
رییس اداره عشایر شیروان با تاکید بر توانمندسازی تشکل های عشایری گفت: امسال از محل اعتبارات رهبری 270 میلیون ریال به این امر تخصیص یافته، چرا که تولید و بافت صنایع دستی توسط زنان این قشر کمک شایانی به معیشت خانواده ها می کند.
هم اکنون هزار و 864 خانوار عشایری در شهرستان شیروان با جمعیت 9 هزار و 200 نفر در قالب 9 طایفه، 220 هزار راس دام سبک را در اختیار دارند. ک/4
7186/626
انتهای پیام /*
ارتباط با سردبير:
[email protected]
تماس بی واسطه با مسئولین
24/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]