واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
معاون امور بین الملل وزیر نفت: برگزاری دور دوم دیوان داوری شکایت گازی ایران و ترکیه/ آنکارا افزایش واردات گاز از ایران را پذیرفت تهران - ایرنا - معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت گفت: دیوان داوری ادعاهای مطرح شده توسط ایران و ترکیه در پرونده شکایت گازی آنکارا از تهران را کافی ندانست و به همین خاطر دور دوم داوری برای شنیدن ادعاهای دو طرف 24 تا 26 تیر ماه جاری برگزار می شود.
علی ماجدی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا در خصوص آخرین وضعیت شکایت گازی ترکیه از ایران گفت: پرونده ایران در دیوان داوری در سوییس بررسی و ادعاهای دو طرف مطرح شده است.
وی با بیان اینکه ادعاهای مطرح شده توسط دو کشور در دیوان داوری کافی نبوده است، اظهار داشت: دور دوم داوری بین 24 تا 26 تیر ماه جاری برگزار و مجددا طرفین مدارک و مستندات خود را ارایه می کنند.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت ادامه داد: پس از استماع دلایل دو طرف، دیوان داوری برای صدور رای وارد شور می شود که ممکن است چندین ماه طول بکشد.
وی در خصوص تشکیل هیاتی مشترک بین تهران و آنکارا برای افزایش صادرات و کاهش قیمت گاز صادراتی به ترکیه نیز اظهار داشت: این هیات تشکیل و مذاکراتی انجام شده و نامه هایی نیز مبادله شده است.
ماجدی با بیان این که، مذاکرات ادامه دارد و احتمال اینکه قبل از داوری، مذاکره حضوری برگزار شود گفت: افزایش صادرات گاز ایران را ترکیه به صورت کلی پذیرفته است، اما میزان آن مشخص نشده است.
وی با بیان اینکه مساله اصلی، قیمت گاز صادراتی ایران است، اظهار داشت: ما به ترکیه اعلام کرده ایم که قیمت گاز صادراتی به ترکیه متناسب با میزان گاز صادراتی است یعنی کشوری که گاز بیشتری صادر می کند قیمت پایین تری نیز ارایه می کند.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت گفت: اگر سهم ما از روسها در بازار گاز ترکیه بیشتر شود، قیمت ما نیز از روسیه پایین تر خواهد آمد.
در حال حاضر، خریدار ثابت گاز ایران، ترکیه است، به طوری که بر اساس قرارداد 25 ساله، سالانه 10 میلیارد مترمکعب گاز ایران به ترکیه صادر شود.
تهران و آنکارا در سال ١٩٩٦ میلادی و در جریان سفر نجم الدین اربکان رئیس جمهوری سابق ترکیه به تهران قرارداد گازی را امضا کردند.
در سال های اخیر به طور متوسط روزانه 25 میلیون مترمکعب گاز به این کشور صادر شده، البته در مقاطعی میزان صادرات گاز به ترکیه بین هشت میلیون مترمکعب تا 27 میلیون مترمکعب در روز در نوسان بوده است.
ترکیه در سال های اخیر نسبت به گران بودن بهای گاز وارداتی از ایران انتقاد داشته است و با اشاره به کاهش قیمت گاز روسیه، خواستار تخفیف 25 درصدی ایران در قیمت فروش گاز به این کشور شده است.
آنکارا برای تحقق درخواست خود با ادعای گران فروشی گاز توسط ایران به داوری بین المللی شکایت کرده است که البته بیژن زنگنه وزیر نفت ایران، موفقیت ترکیه در این شکایت را بعید دانسته و می گوید ایران قطعا برنده این شکایت خواهد بود.
مقامات وزارت نفت ایران که افزایش صادرات به کشورهای همسایه را دنبال می کنند، تخفیف در قیمت فروش گاز به ترکیه را به افزایش حجم صادرات گاز طبیعی به این کشور مشروط کرده اند.
خواسته ایران برای افزایش صادارت گاز به ترکیه مورد پذیرش تلویحی مقامات ترک قرار گرفته است، به طوری که رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه پس از دیدار اخیر با مقامات ایران اعلام کرده است: در صورتی که تهران و آنکارا در مورد قیمت گاز به توافق برسند، ترکیه احتمالا گاز بیشتری از ایران خریداری خواهد کرد.
اقتصام(4)**2022**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
23/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]