تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 22 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس يك روز ماه رمضان را (بدون عذر)، بخورد - روح ايمان از او جدا مى‏شود
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852213899




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فارس گزارش می‌دهد عامل توسعه اقتصادی ازبکستان در سال‌های اخیر


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش می‌دهد
عامل توسعه اقتصادی ازبکستان در سال‌های اخیر
دولت ازبکستان برای مقابله با مشکلات اقتصادی و دستیابی به اقتصاد پویا در سالیان اخیر برنامه‌های اقتصادی کلانی را همزمان با تغییرات در حوزه فکری و سیاسی تدوین کرده است.

خبرگزاری فارس: عامل توسعه اقتصادی ازبکستان در سال‌های اخیر



به گزارش خبرنگار دفتر منطقه‌ای فارس در بیشکک، اوضاع اقتصادی در ازبکستان در سال 1991 و با اعلام استقلال این کشور از شوروی نه تنها وارث مشکلات مشترک باقیمانده برای تمام جمهوری‌های مشترک‌المنافع از قبیل افت تولید، نزول کیفیت محصولات، رشد تورم و غیره شد بلکه با مشکلات خاص اقتصادی از جمله اقتصاد تک‌محصولی و سطح پایین زندگی با وابستگی شدید به واردات محصولات نفتی و مشکلاتی از این قبیل روبرو گردید. این مسئله در حالی بود که دولت برای مقابله با مشکلات و دستیابی به اقتصاد بازار برنامه‌های اقتصادی کلانی را تدوین کرده است که حکایت از تغییر در سیاست‌های فکری ازبکستان نسبت به سال‌های اولیه استقلال دارد.

اهداف راهبردی در انجام اصلاحات بنیادی اقتصادی در ازبکستان به شرح ذیر است: *برقراری نظام اقتصادی جهت ارتقاء زندگی مردم و رشد مستمر؛ *ایجاد اقتصاد چند لایه؛ *ایجاد برنامه‌های گسترده و آزاد اقتصادی برای کارخانه‌ها و شهروندان؛ *همگرایی با اقتصاد جهانی؛ *تثبیت اوضاع اقتصادی و وضعیت مالی؛ *بازسازی بخش‌های اقتصادی و به کار بردن فن‌آوری‌های روز؛ *انجام اصلاحات کشاورزی در سطح وسیع؛ *تأمین مایحتاج اساسی مردم و رشد سرعت ظرفیت صادرات کشور و بالاخره انجام مرحله به مرحله سیاست درهای باز نسبت به سرمایه‌گذاری‌های خارجی. در نتیجه خصوصی‌سازی املاک دولتی در این کشور، یک طبقه متوسط مالکان زمین به وجود آمد که برای پشتیبانی کارفرمایان و کارآفرینان توسط دولت توجه زیادی را به خود جلب کرد. در مدت سال‌های 2000-2010 نیز شش‌ هزار و 660  واحد کارخانه و تأسیسات مربوط به املاک دولتی به بخش خصوصی فروخته شد و در سال 2010 تقریباً 80 درصد محصولات تولیدی داخلی در کل کشور و‌ بیش از 85 درصد محصولات صنایع که تقریبا شامل تمام محصولات کشاورزی و گردش تجارت خرده‌فروشی می‌شد، به بخش خصوصی متعلق بود. در نتیجه انجام این فعالیت‌ها، در مدت 22 سال گذشته اقتصاد این کشور 25 درصد رشد کرده است در حالیکه جمعیت ازبکستان در این مدت 10 میلیون و 700 هزار نفر افزایش یافته و امروزه این رقم به 30 میلیون و 492 هزار و 800 نفر رسیده است.

در سال 2013 نیز درآمد ناخالص ملی ازبکستان هشت و یک‌دهم درصد افزایش داشت که تولیدات صنعتی 9/4 درصد، کشاورزی 6/8 درصد، مبادلات خرده‌فروشی 14/7 درصد، خدمات 12/4 درصد و کالاهای مربوط به مصارف عمومی 15/9 درصد افزایش یافته است. در سال‌های پس از استقلال در بخش کشاورزی ازبکستان نیز اصلاحات بنیادی نظیر یک هزار و 137 واحد «ساوخوز» و «کالخوزها» به شکل دارایی‌های دیگر یعنی به 530 واحد اجتماعی، 350 واحد تعاونی و بیش از 100 واحد اجاره‌ای تبدیل شد و واحدهای شرکتی و کشاورزی تأسیس شد.

علاوه براین، یک هزار و 516 واحد دامپروری از طریق فروش در اختیار کشاورزان قرار گرفت. در بخش غیردولتی نیز برای رشد تولید واحدهای کشاورزی در روستاها در سال 2013 برای حدود 97 درصد کل محصولات تا حد زیادی مساعدت صورت گرفت. در سال 2012 در واحدهای کشاورزی ازبکستان بیش از یک میلیون نفر فعالیت داشته که 66 درصد مواد خام پنبه و بیش از 55 درصد غله توسط آنها تولید شد. محصول اصلی ازبکستان از ناحیه برداشت مزارع پنبه بوده که هر ساله 3 میلیون 500 هزار تن محصول خام و بیش از یک میلیون و 200 هزار تن الیاف پنبه در این کشور تولید می‌شود.

در ضمن، 95 درصد تمام پنبه تولید شده ازبکستان را انواع الیاف به طول 32-33 میلی‌متر و بقیه الیاف به طول 36-39 میلی‌متر، تشکیل می‌دهند. در این رابطه «شوکت میرضیایف» نخست‌وزیر ازبکستان در سال 2013 در نهمین نمایشگاه بین‌المللی پنبه عنوان کرد که ازبکستان در آینده نزدیک 70 درصد پنبه خود را در داخل کشور تبدیل خواهد کرد.

به گفته وی، این کشور در سالیان اخیر با انجام اصلاحات کلیدی در زمینه کشت و تولید پنبه به یکی از کشورهای صادرکننده اصلی پنبه به بازارهای جهان تبدیل شده است. امروزه در ازبکستان 23 واحد ترمینال اختصاصی پنبه از جمله شش واحد انبار خالی فعال با ظرفیت نگهداری همزمان بیش از 400 هزار تن وجود دارد ضمن آنکه ازبکستان از لحاظ صادرات پنبه در مقام سوم و از لحاظ تولید الیاف مربوطه در مقام ششم جهانی قرار دارد. ایران همزمان با کشورهای چین، اندونزی، ترکیه، پاکستان، کره جنوبی، مالزی و روسیه از خریداران اصلی پنبه ازبکستان است که در مدت چند سال اخیر به طور مستمر از ازبکستان پنبه خریداری می‌کنند. در ازبکستان برای دستیابی به خودکفایی در زمینه تولید غلات نیز تلاش زیادی صورت می‌گیرد به طوریکه مزارع زیر کشت پنبه از 2 میلیون هکتار به یک میلیون و 500 هزار هکتار کاهش یافته و در مقابل مزارع غلات یک میلیون و 200 هزار هکتار افزایش یافته ضمن اینکه تولید غلات نیز بیش از 2 برابر افزایش داشته و به حدود چهار میلیون و 15 هزار تن رسیده است. ازبکستان از سال 1996 واردات فراورده‌های نفتی از خارج را متوقف و در سال 1997 خود به یک کشور صادرکننده فراورده‌های نفت تبدیل شد. همچنین در سال 1997 در «بخارا» یک پالایشگاه به مرحله بهره‌برداری رسید که صادرات نفت از 270 هزار تن در سال 1992 به 912 هزار تن در سال 1998 افزایش یافت. در نتیجه افزایش میزان صادرات نفت، فراورده‌ها ساخته شده صنایع سبک و دیگر کالاها در سال 2000 در ترکیب صادرات سهم الیاف پنبه 27/5 درصد بوده است و در سال 2005 این  شاخص 19 درصد را تشکیل داده است. در نتیجه دست‌آوردهای به دست آمده در زمینه اصلاحات انجام شده در ازبکستان و مدرنیزه کردن اقتصاد، میزان صادرات کالا در این کشور هر ساله افزایش یافته و در سال 2010 حدود 15.5 درصد رشد کرده است. در سال‌های 2000-2010  ترکیب واردات نیز تغییر داشته و 44 درصد کالاهای کلی وارداتی را فن‌آوری‌ها و دستگاه‌های صنعتی تشکیل داده است. ازبکستان جزء کشورهای صادرکننده گاز طبیعی بود و مقام دوم را در بین کشورهای مشترک‌المنافع دارد و یکی از 10 کشور استخراج‌کننده گاز طبیعی در جهان محسوب می‌شود که سالانه نزدیک به 70 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی تولید می‌کند.  چین و روسیه خریداران اصلی گاز ازبکستان هستند که سالانه 10 میلیارد متر مکعب گاز را چین و روسیه نیز بیش از 15 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی را خریداری می‌کند.

در ماه دسامبر سال 2011 عملیات ساخت شبکه سوم خط لوله گاز «آسیای مرکزی و چین» به ظرفیت 25 میلیارد متر مکعب گاز در سال آغاز شد که برنامه‌ریزی شده کار ساخت آن در ماه ژانویه سال 2015 به اتمام خواهد رسید. هزینه این طرح حدود 2 میلیارد و 200 میلیون دلار برآورد شده که توسط وام بانک دولتی «توسعه» چین و همچنین سرمایه‌گذاری‌های مستقیم شرکت ملی نفت و گاز چین تأمین خواهد شد. در سال‌های پس از استقلال ازبکستان میزان سرمایه‌گذاری‌هایی که در بخش اقتصاد هزینه می‌شود، بیش از 25 درصددرآمد ناخالص ملی این کشور بوده که این مقدار نه تنها شامل نوسازی تجهیز فنی و بازسازی بخش‌های اساسی اقتصادی یعنی صنایع سوختی، استخراج منابع، صنایع سبک، مواد غذایی، گوشت و لبنیات و ساخت کارخانه‌های تولیدی بوده بلکه امکان تأسیس زمینه‌های رشد اقتصادی این جمهوری از جمله صنایع خودروسازی، داروسازی و میکروب‌شناسی، بخش‌های رادیوالکتروئیک، مخابرات و غیره را در برمی‌گیرد.

در سال‌های بعد از فروپاشی شوروی بیش از 162 میلیارد دلار در اقتصاد این کشور سرمایه‌گذاری شده است که بیش از 56 میلیارد دلار آن سرمایه‌گذاری‌ خارجی می‌باشد.

این در حالی است که بانک جهانی، بانک توسعه آسیا و بانک توسعه اسلامی برای انجام اصلاحات اقتصادی در ازبکستان بیش از 3 میلیارد دلار وام اختصاص داده‌اند. شرکت‌های جمهوری اسلامی ایران نیز در سال‌های استقلال ازبکستان در رشد اقتصاد این کشور سهم قابل‌ملاحظه‌ای داشته و بر اساس گزارش وزارت روابط اقتصادی خارجی سرمایه‌گذاری و بازرگانی ازبکستان، هم اکنون در این کشور بیش از 150 شرکت ایرانی در زمینه‌های نفت و گاز، آبیاری، داروسازی، حمل‌ونقل، کاشی‌سازی و غیره فعالیت می‌کنند. در ضمن، حجم مبادلات تجاری ایران و ازبکستان در سال 2013 بیش از 350 میلیون دلار بوده که این میزان با ظرفیت‌های موجود میان 2 کشور فاصله زیادی دارد و انتظار می‌رود مقامات 2 کشور در سال‌های آینده در پرتو تقویت همکاری‌ها و ارتباط میان بخش‌های خصوصی، این رقم را افزایش دهند. ازبکستان همچنین به صف کشورهای تولیدکننده خودروهای روز پیوسته که افتتاح کارخانه خودروسازی «اسکه» وابسته به شرکت «اوز دوو اتو» در ماه ژوئن سال 1996 در این کشور در جهت قرار گرفتن ازبکستان در بین کشورهای پیشرفته اقتصادی گام بزرگی محسوب می‌شود.

این کارخانه در اوایل فقط خودروهای مدل «داماس»، «تیکو»، «نکسیا»، «لاسیتی» را تولید می‌کرد اما امروزه خودروهای مدل‌های «ایپیکا»، «کاپتیوا»، «تاکومام، «مالیبوم، «آرلاندو» و «اسپارکم را نیز تولید می‌کند. در نتیجه انجام سیاست فعال سرمایه‌گذاری برای تقویت رشد اقتصادی و مدرنیزه کردن زمینه‌های صنعتی، زیرساخت‌های حمل‌ونقلی و مخابراتی در سال 2013 همزمان با اقدامات تکمیلی در زمینه جذب سرمایه‌گذاری خارجی نسبت به سال گذشته از 12/5 درصد افزایش یافته است ضمن آنکه در سال 2013 تعداد 2 هزار و 200 واحد جدید تولیدی در قالب اجرای 60 طرح به بهره‌برداری رسیده است.

در سال 2013 در ازبکستان همچنین 833 هزار و 400 فرصت شغلی جدید ایجاد شده که بیش از 58/6 درصد آن مربوط به مشاغل روستایی بوده است.

انتهای پیام/

93/04/23 - 00:01





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن