واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
مر گ هزاران جوجه پرنده مهاجر درهامون خشکیده
مرگ هزاران جوجه پرنده مهاجر بر اثر تشنگی و گرسنگی درهامون فاجعهای را رقم زده است.
به گزارش نامه نیوز به نقل از سلامت نیوز، به دنبال جاری شدن سیلاب و افزایش آب در رودخانه هیرمند و آبگیری بخشهایی از تالاب هامون در اردیبهشت ماه سال جاری، هزاران پرنده مهاجر مجدداً به تالاب بازگشته و اقدام به لانهسازی و جوجهآوری کردند غافل از اینکه سرنوشت تلخی در کمین است.
مدتی نگذشت که با افزایش دمای هوا و کاهش حجم آب ورودی از رود هیرمند به درون تالاب، مجدداً بخشهای زیادی از تالاب خشک شد.
پرندگان مهاجری که با مشاهده آبگیریهامون داخل تالاب اقدام به لانهسازی و جوجهآوری کرده بودند پس از خشکیدگی مجدد، تالاب را ترک کرده یا تلف شدهاند و هزاران جوجهای که تازه سر از تخم درآوردهاند بدون والدین خود در معرض مرگ ناشی از گرسنگی، تشنگی و گرمای سوزان هوا قرار گرفتهاند.
از روز سهشنبه طرفداران محیطزیست و محیط بانان تعداد اندکی از جوجههای ضعیف و گرسنه را از درون لانهها برداشته و در حال خارج کردن آنها از زیر تیغ آفتاب هستند اما غذای جوجهها اکثر ماهیهای کوچک نیمه هضم شده در دستگاه گوارش والدین است و تغذیه این جوجهها بسیار مشکل خواهد بود. ضمن اینکه تعداد لانهها و جوجههای درون آنها بسیار زیاد است و امکان انتقال همه آنها میسر نیست.
در حال حاضر هزاران جوجه گرسنه و تشنه در زیر آفتاب سوزان درون لانهها در انتظار غذا هستند اما افسوس که نه آبی وجود دارد و نه مادری تا غذایی برای جوجهها ببرد.
عملیات 2 روزه برای نجات
«خسرو افسری» رئیس اداره محیطزیست استان سیستانوبلوچستان در مصاحبه اختصاصی به شوک گفت: متأسفانه سال جاری شاهد پدیده بادهای موسمی بودیم که در کنار آن عواملی همچون گرمای بیسابقه هوا و تبخیر شدن آب و اختصاص ندادن حقابه از سوی کشور افغانستان، ابتدا منجر به تلف شدن هزاران بچه ماهی و در ادامه کشته شدن دست کم جوجههای حواصیل، پرستوی دریایی و آبچیلکها شد.
وی افزود: بارندگیهای فصل بهار باعث پرشدن ظرفیت در نقاط کم آب و بیآب تالاب «هامون» شده بود، بنابراین پرندگان پس از 16 سال به زیستگاه اصلی خود بازگشته و آشیانههای زیادی در کنار تالاب برپا کرده بودند که با توجه به وزش بادهای موسمی که بین 80 تا 100 کیلومتر سرعت داشت و پخش شدن آب در مناطق کویری و از سویی گرمای بیسابقه هوا منجر به خشک شدن قسمتی از تالاب شد.
افسری گفت: چهار روز پیش در جریان خشک شدن قسمتی از هامون قرار گرفتیم و با توجه به اینکه جان بسیاری از پرندگان آنجا در خطر بود چندین تیم از محیطزیست همراه با نیروهای مردمی و اعضای چند تشکل مردمی سریع به آنجا اعزام شدند و عملیات نجات را آغاز کردند. وی خاطرنشان کرد: با توجه به پراکندگی آشیانههای پرندگان و کمبود برخی امکانات این عملیات دو روز به طول انجامید و بیش از 400 جوجه به قسمت پر آب هامون منتقل شدند و با اقدامهای صورت گرفته از مرگ حتمی نجات یافتند ولی متأسفانه جوجههای زیادی بهخاطر تشنگی و گرسنگی و پیش از رسیدن نیروها جان خود را از دست داده بودند. رئیس اداره محیطزیست سیستان و بلوچستان ادامه داد: اگر حقابه هامون از سوی کشور افغانستان اختصاص پیدا کند در 20 روز آینده این مشکل را پشت سر خواهیم گذاشت و جوجه پرندهها نیز بزرگ خواهند شد و میتوانند به منطقه دیگری کوچ کنند.
افسری گفت: حدود 20 درصد تالاب هامون در حال حاضر آب دارد و با افزایش نیروهای محیطبان، سرکشی و کنترل از تالاب سعی داریم این پرندگان دچار مشکل دیگری نشوند.
1393/4/19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]