محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843685761
تأثیر افزایش معوقات بانکی بر شاخصهای اقتصاد مقاومتی
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
تأثیر افزایش معوقات بانکی بر شاخصهای اقتصاد مقاومتی
آیندهی نظام بانکداری کشور و جلوگیری از ورشکستگی بانکها شدیداً تحت تأثیر روند مطالبات است و سیستم بانکی ایران به دلیل وجود عوامل مؤثر برونزا، نبود انگیزهی درونی و جبر فضای اقتصادی بهتنهایی قادر به حل این مشکل نیست.
به این مطلب امتیاز دهید
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، اصل نهم سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بر اصلاح و تقویت همهجانبهی نظام مالی و اصل نوزدهم سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی بر شفافسازی اقتصاد، سالمسازی آن و جلوگیری از اقدامات، فعالیتها و زمینههای فسادزا در حوزههای پولی، تجاری و ارزی تأکید مینماید. اما حجم معوقات بانکی در بعد از انقلاب اسلامی، خصوصاً در سالهای اخیر، حکایت دیگری را روایت مینماید.
معضل مطالبات معوق بهصورت زیرزمینی و بیسروصدا به روند صعودی فزایندهی خود ادامه میدهد و با توجه به نقش گستردهی بانکها در بخشهای مختلف اقتصادی و بانکمحور بودن اقتصاد رانتیر ایران، فساد این حجم گستردهی مطالبات معوق تقریباً به کل اقتصاد ایران گسترش خواهد یافت. البته تقریباً همه به خطرناک بودن این حجم مطالبات معوق واقف هستند؛ بهطوریکه در برنامهی چهارم و پنجم توسعه، به تمهیداتی بهمنظور جلوگیری از افزایش و در صورت امکان کاهش مطالبات معوق با تأکید بر نقش بانک مرکزی اشاره شده است. منظور ما از مطالبات معوق، بدون تفکیک بین انواع آن، تمام مطالبات بانکی است که بیش از دو ماه از سررسید آنها گذشته است یا بدون توجه به زمان سررسید، سوخت شدهاند و دیگر امکان وصول آنها وجود ندارد.
عوامل مؤثر بر ایجاد معوقات بانکی
عوامل متعددی بر عدم وصول تسهیلات اعطایی به کارگزاران اقتصادی توسط بانکها مؤثر هستند. اما آنچه مهم است این موضوع است که این عوامل در بانکهای دولتی بسیار پررنگتر و گستردهتر هستند. اگر عوامل مؤثر بر معوقه شدن مطالبات را به دو بخش عوامل مختص بانک (عوامل درونزا) و عوامل اقتصاد کلان (عوامل برونزا) تقسیم نماییم، شکاف آشکار بین بانکهای دولتی و خصوصی در عدم وصول مطالبات بسیار آشکارتر میگردد.
1. عوامل درونی (مختص سیستم بانکی)
ضعف نظارت و اجرای مقررات بهخصوص در تنظیم قراردادها، بیتجربه بودن و تابع رابطه بودن مدیریت و کارشناسان برخی بانکها بهخصوص بانکهای دولتی در اعتبارسنجی مشتریان، عدم کارشناسی و نظارت بر روند ارائهی تسهیلات کلان، انحراف در تسهیلات، عدم مسئولیتپذیری مدیران و کارشناسان در قبال معوقه شدن تسهیلات، میزان تمرکز و درجهی رقابتپذیری در سیستم بانکداری ایران، اطلاعات ضعیف و نامتقارن بانکها از مشتریان تسهیلات کلان، تضاد منافع در عملیات بانکداری (ارائهی تسهیلات به یک مشتری خاص به امید استفاده از فرصتهای ایجادشده توسط این مشتری در سایر بخشهای اقتصادی که هدف ارائهی تسهیلات را نادیده میگیرد و با سیاستهای کلی خود بانک و یا سیستم بانکداری در تضاد است)، انحراف سیستم بانکی از وظیفهی اصلی خود، نوع ساختار بانک (تمرکز بانکی و شعب کمتر یا برعکس شعب کوچکتر و تعداد بیشتر و گستردهتر شعب که بر ساختار مدیریتی شعب تأثیرگذار است)، جهتگیری بانکها به سمت ارائهی تسهیلات با حجم کلان، بازخرید تسهیلات مشتریان بدحساب از طریق اعطای تسهیلات جدید، نوع مالکیت بانکها (خصوصی و دولتی، تخصصی و تجاری)، توزیع جغرافیایی شعب، اندازهی بانک، وامهای بینبانکی، تسهیلات تکلیفی، عدم توجه به سیستم بانکداری اسلامی و عدم التزام عملی به عقود اسلامی در ارائهی تسهیلات و نوع عقود بانکی (مشارکتی، مبادلهای)، از مهمترین عوامل درونزا و مختص بانکی تأثیرگذار بر ایجاد و رشد مطالبات معوق در سیستم بانکداری نظام جمهوری اسلامی ایران است.
2. تأثیر شاخصهای کلان اقتصادی (عوامل برونزا) بر مطالبات معوق
عواملی همچون بالا بودن ریسک فعالیت اقتصادی و بهخصوص تولیدی در کشور، ضعف مقررات در زمینهی اعطای تسهیلات، وجود رانتهای سیاسی و اقتصادی در ارائهی تسهیلات، قدرت خلق پول بانکها، ضعف مدیریت بانک مرکزی، عدم استقلال بانک مرکزی، ناکارا بودن سیستم بانکداری ایران، اقتصاد رانتیر، نوسانات شدید نرخ ارز، نوسانات شدید و بالا بودن نرخ بهره، دستوری بودن نرخ بهره، بالا بودن تورم و تورم انتظاری که منجر به رکود فعالیتهای اقتصادی و حتی کاهش ارزش حقیقی تسهیلات بازگشتی به بانکها میگردد.
وجود رانتهای اطلاعاتی و تابع رابطه بودن ارائهی تسهیلات کلان توسط بیشتر بانکها، نرخ بالای بیکاری و رشد اقتصادی پایین (بهعنوان شاخصی از نااطمینانی نسبت به آیندهی اقتصاد)، مشکلات گستردهی بخش تولید، سیکلها و شوکهای تجاری و سیاسی، حجم نقدینگی، نبود بهرهوری در اقتصاد ملی که باعث ورشکستگی طرحهای اقتصادی میشود، از مهمترین عوامل برونزای تأثیرگذار بر ایجاد و رشد مطالبات معوق است که در مطالعات مختلفی در داخل و خارج کشور با استفاده از دادههای تجربی و مدلهای اقتصادسنجی به اثبات رسیده است.
در چهار دهه بعد از انقلاب اسلامی، حجم مطالبات معوق از هشت هزار میلیارد تومان در سال 84 به 12 هزار میلیارد تومان در سال 1385 و 17 هزار میلیارد تومان در سال 1386 و در نهایت در سالهای 1391، 92 و 93 بهترتیب به 57، 82 و 81 هزار میلیارد تومان رسیده است. 81 هزار میلیارد تومان تقریباً یارانهی نقدی 27 ماه 75 میلیون نفر است.
حجم معوقات بانکی
در چهار دهه بعد از انقلاب اسلامی، حجم مطالبات معوق از هشت هزار میلیارد تومان در سال 84 به 12 هزار میلیارد تومان در سال 1385 و 17 هزار میلیارد تومان در سال 1386 و در نهایت در سالهای 1391، 92 و 93 بهترتیب به 57، 82 و 81 هزار میلیارد تومان رسیده است. 81 هزار میلیارد تومان تقریباً یارانهی نقدی 27 ماه 75 میلیون نفر است. آیا فسادی گستردهتر از این میتواند در یک اقتصاد رخ دهد؟
نکتهی مهم دیگر این است که درصد زیادی از این مطالبات مربوط به تسهیلات کلان و دانهدرشتهاست. البته به دلیل عدم دسترسی به بانک اطلاعاتی، امکان تجزیه و تحلیل دقیق در ارتباط با وامهای کلان وجود ندارد. همچنین بانک مرکزی تا مهرماه سال 1386 هر ماه در اعلام ارقام عمدهی پولی و بانکی، خرید دین، اموال معاملات و مطالبات معوق و سررسید گذشتهی بانکها را به تفکیک اعلام میکرد، ولی از آبانماه سال 1386، بنا به دلایلی که مشخص نیست، این سه رقم پولی را در یکدیگر ادغام کرده و با عنوان «سایر» درج کرده است.
پدیدهای به نام معوقات چه آثاری بر شاخصهای اقتصاد مقاومتی میگذارد؟
یکی از شاخصهای مهم سنجش سلامت بانکی در نظام بینالمللی بانکی، نسبت حجم مطالبات معوق به کل مطالبات است که بین دو تا پنج درصد برآورد میشود. در صورتی که در سال 1392 در ایران این نسبت 6/15 درصد بوده است. بدین ترتیب، با وجود این بمب معکوسشمار، نمیتوان شرایط مناسبی را برای سیستم بانکی کشور قابل تصور بود.
· بالا بودن ریسک فعالیت بانکداری (ریسک اعتباری) و انتقال این ریسک به سایر بخشهای پولی و مالی اقتصاد.
· افزایش هزینه و پیچیده شدن فرآیند دریافت تسهیلات، تحمیل این هزینه به سایر تسهیلات و کاهش توان تأمین اعتبار.
· انحراف و عدم تحقق اهداف تسهیلات و در نهایت اختلال در سیستم پولی و بانکی کشور.
· کاهش کارایی سیستم بانکی و عدم تخصیص بهینهی منابع مالی به بخشهای مورد نیاز.
· کاهش کمیت و کیفیت تسهیلات بانکی.
· کاهش رفاه و عدالت اجتماعی در ارائهی تسهیلات.
· اختلال در گردش وجوه نقد.
· کاهش رتبهبندیهای بینالمللی بانکی جمهوری اسلامی ایران.
· تأمین هزینهی سایر فسادهای سیاسی و اقتصادی.
· نقض حقوق سپردهگذاران، بدبینی کارگزاران اقتصادی به سیستم پولی و بانکی کشور و افزایش ناامیدی نسبت به آینده.
· تضییع حقوق بانکها توسط اشخاص ذینفوذ و ممانعت از ورود این منابع به عرصههای سالم اقتصادی.
· از تأثیرات ویرانکنندهی مطالبات معوق بر سیستم اقتصادی جمهوری اسلامی ایران است که دقیقاً نقضکنندهی اصول کلی اقتصاد مقاومتی است.
مرگ یک بار شیون هم یک بار
در چهار دهه بعد از انقلابِ کوخنشینان، احتمالاً دیگر وقت آن فرارسیده است که به دلایل امنیتی و اقتصادی و حداقل به بهانهی تعارض با اصول اقتصاد مقاومتی، با این کاخنشینان یا آقازادهها، جونیورها، اختلاسگران، دانهدرشتها یا دولت در سایه یا هر عنوان و سمت دیگری، مطابق با قانون عمل شود و سیستم پولی و بانکی و فضای اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی از وجود این اخلالگران پاک گردد. این نکته در اصل 9 اصول کلی اقتصاد مقاومتی «اصلاح و تقویت همهجانبهی نظام مالی کشور با هدف پاسخگویی به نیازهای اقتصاد ملی، ایجاد ثبات در اقتصاد ملی و پیشگامی در تقویت بخش واقعی» تأکید شده است.
جمعبندی
آیندهی نظام بانکداری کشور و جلوگیری از ورشکستگی بانکها شدیداً تحت تأثیر روند مطالبات است و سیستم بانکی ایران به دلیل وجود عوامل مؤثر برونزا، نبود انگیزهی درونی و جبر فضای اقتصادی بهتنهایی قادر به حل این مشکل نیست. وجود تورمهای بالا و منفی بودن نرخ سود واقعی در ایران باعث شده است که زمان به نفع بدهکاران باشد و ارزش حقیقی طلب بانکها بهسرعت در حال کاهش باشد؛ چراکه بهترین سیاست برای ثروتمند شدن در شرایط تورمی، بدهکار بودن است.
راهحلهای عملی مانند ایجاد بانک اطلاعاتی، انتشار لیست سیاه بدهکاران بانکی، اعتبارسنجی دقیق، دادن امتیاز منفی به رؤسای شعب و سایر مسئولان ذیربط، برخورد اداری با متخلفان، کاهش دخالت مستقیم و غیرمستقیم دولت در سیستم بانکی، افزایش قدرت بانک مرکزی، همکاری و ارتباط بیشتر بانکها با یکدیگر در زمینهی وصول مطالبات و در نهایت برونسپاری مطالبات، بهمنظور برونرفت از مشکل مطالبات معوق پیشنهاد میگردد.
در نهایت باید تأکید نماییم که سیستم بانکی و پولی ایران باید از مصداق بارز این ضربالمثل معروف بانکی بودن، در هراس باشد که میگوید: «کشتی سوراخشده، کشتی غرق شده است.»/برهان/110
۱۵/۰۴/۱۳۹۳ - ۱۳:۴۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]
صفحات پیشنهادی
پیشنهاداتی سیستمی برای جلوگیری از بروز یک بحران تأثیر افزایش معوقات بانکی بر شاخصهای اقتصاد مقاومتی
پیشنهاداتی سیستمی برای جلوگیری از بروز یک بحرانتأثیر افزایش معوقات بانکی بر شاخصهای اقتصاد مقاومتیایجاد بانک اطلاعاتی انتشار لیست سیاه بدهکاران بانکی اعتبارسنجی دقیق دادن امتیاز منفی به رؤسای شعب و سایر مسئولان ذیربط کاهش دخالت دولت در سیستم بانکی و به منظور برون رمدیرکل هدایت نیروی کار وزارت کار در میزگرد اشتغال و اقتصاد مقاومتی/۳ بخش خاصی متولی افزایش بهرهوری در کشور نی
مدیرکل هدایت نیروی کار وزارت کار در میزگرد اشتغال و اقتصاد مقاومتی ۳بخش خاصی متولی افزایش بهرهوری در کشور نیست با پدیده تورم فارغالتحصیلان بیکار مواجهیممدیرکل هدایت نیروی کار و کاریابیهای وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در حال حاضر بخش خاصی متولی افزایش بهرهوریافزایش بهره وری ضرورت تحقق اقتصاد مقاومتی است
افزایش بهره وری ضرورت تحقق اقتصاد مقاومتی است گرگان - ایرنا - رییس سازمان جهادکشاورزی استان گلستان گفت در بخش کشاورزی اقتصاد مقاومتی با افزایش بهره وری در واحد سطح قابل تحقق است به گزارش خبرنگار ایرنا مختار مهاجر روز پنجشنبه در نشست معارفه اعضای چهارمین دوره شورای سازماننایب رئیس کمیسیون اقتصادی در گفتوگو با فارس تشریح کرد عوامل تاثیرگذار بر روند منفی بورس/ از تثبیت قیمتها تا
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی در گفتوگو با فارس تشریح کردعوامل تاثیرگذار بر روند منفی بورس از تثبیت قیمتها تا افزایش سود بانکی و سیاستهای دوگانهنایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس به تحلیل عوامل تاثیرگذار بر منفی شدن روند شاخص بورس پرداخت و نبود چشمانداز بلندمدت قوانین اطمینانبخشهمایش اقتصاد مقاومتی و نظام بانکی کشور برگزار میشود
4 تیر ماه همایش اقتصاد مقاومتی و نظام بانکی کشور برگزار میشود دومین نشست از سلسله همایشهای علمی و تخصصی اقتصاد مقاومتی با موضوع اقتصاد مقاومتی و نظام بانکی کشور روز چهارشنبه 4 تیرماه در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار خواهد شد به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران دردستور جهانگیری برای جلوگیری از فساد در حوزه پولی/ ارائه گزارش بانکی اقتصادمقاومتی به دولت
اقتصادی بانک - بیمه بورس سیف به مهر اعلام کرد دستور جهانگیری برای جلوگیری از فساد در حوزه پولی ارائه گزارش بانکی اقتصادمقاومتی به دولت رئیس کل بانک مرکزی با اعلام اینکه در تقسيم کار صورت گرفته توسط معاون اول رياست جمهوري در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی تدوين سياستهاي پولي و اتعیین 22 درصدی نرخ سود علی الحساب سپرده های بانکی / سردر گمی ابلاغ نرخ سود تسهیلات در شعب بانکها / انتشار شاخ
بانک در هفته ای که گذشت تعیین 22 درصدی نرخ سود علی الحساب سپرده های بانکی سردر گمی ابلاغ نرخ سود تسهیلات در شعب بانکها انتشار شاخصهای کلان اقتصادی شش ماه اول 92 نرخ سود تسهيلات عقود غيرمشارکتي مبادلهای و تسهيلات اعطايي از سوي شرکتهاي ليزينگ سیاستهای پولی و اعتباری دمشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری در میزگرد اشتغال و اقتصاد مقاومتی/۲ دغدغه اخراج شدن مانع از افزایش بهره
مشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری در میزگرد اشتغال و اقتصاد مقاومتی ۲دغدغه اخراج شدن مانع از افزایش بهرهوری کارگر میشود قانون کار به نفع کارگران اصلاح شودمشاور کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری در میزگرد اشتغال و اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه قانون کار باید به نفع تأمین معاقتصاد مقاومتی در کلام رهبری
اقتصاد مقاومتی فرصتها - تهدیدها اقتصاد مقاومتی در کلام رهبری رهبر معظم انقلاب بیست و نهم بهمن 92 سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را در 24 بند ابلاغ کردند با این که ایشان در مقدمه این سیاست ها خطوط کلی و ضرورت ابلاغ آن را تبیین کردند اما باز هم در فرصت های مختلف و چه در نشست هاینمایشگاههای اقتصاد مقاومتی در سراسر کشور راهاندازی میشود
نمایشگاههای اقتصاد مقاومتی در سراسر کشور راهاندازی میشود رئیس سازمان بسیج مستضعفین در مشهد گفت راهاندازی نمایشگاههای اقتصاد مقاومتی در سراسر کشور سبب گسترش اشتغال و رفع معضل بیکاری میشود به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز از مشهد مقدس سردار محاحد نوری اصل چه کسانی از رویکرد اقتصاد مقاومتی در ایران متضرر خواهند شد؟
احد نوری اصلچه کسانی از رویکرد اقتصاد مقاومتی در ایران متضرر خواهند شد مخالفان خارجی اقتصاد مقاومتی قدرتهای هستند که از وابستگی ایران در حوزه اقتصادی منفعت زیادی نصیب آنها می شود کشورهای اروپایی و آمریکا می دانند که این امر پادزهری برای پاشنه آشیل ایران که همان وابستگی به نفتتعاون برای گسترش پیرو سیاستهای اقتصاد مقاومتی است
رئیس هیأت مدیره اتاق تعاون مرکزی ایران تعاون برای گسترش پیرو سیاستهای اقتصاد مقاومتی است عظیمی گفت اقتصاد مقاومتی بدون حضور مردم امکان تحقق ندارد و تعاون بهترین بهانه حضور مردم در اقتصاد مقاومتی است ماشاءالله عظیمی رئیس هیئت رئیسه اتاق تعاون مرکز ایران در گفتگو با خبرنگارمعاون اقتصادی وزیر اقتصاد در گفتوگو با فارس: لایحه حمایت از تولید ملی هفته آینده نهایی میشود/ تأثیر مثبت لای
معاون اقتصادی وزیر اقتصاد در گفتوگو با فارس لایحه حمایت از تولید ملی هفته آینده نهایی میشود تأثیر مثبت لایحه بر بنگاههای تولیدی بازار سرمایهمعاون اقتصادی وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه رونق به بخش تولید با تصویب لایحه حمایت از تولید ملی بازخواهد گشت گفت این لایحه تا هفته آیوزیر اقتصاد: مطالبات معوق بانکی همان ۸۰ هزار میلیارد تومان است
وزیر اقتصاد مطالبات معوق بانکی همان ۸۰ هزار میلیارد تومان استتاریخ انتشار يکشنبه ۱ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۱ ۴۸ علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت «در اعلام مبلغ مطالبات معوق بانکی هیچ تناقضی وجود نداشته است و مبلغ همان ۸۰هزار میلیارد تومان است »به گزارش تسنعصر طلایی جمعیت؛ بزرگترین فرصت اقتصاد مقاومتی
اقتصاد مقاومتی فرصتها - تهدیدها عصر طلایی جمعیت بزرگترین فرصت اقتصاد مقاومتی کارشناسان توسعه میگویند هیچ برنامهای در کشور ما بدون زیرساخت مناسب جمعیتی قابل پیادهسازی نیست جمعیت و کیفیت آن یکی از اصلی ترین بایدهای توسعه پایدار است با این حال هر قدر این جمعیت جوان تر تحصوزیر اقتصاد: مطالبات معوق بانکی همان 80 هزار میلیارد تومان است
وزیر اقتصاد مطالبات معوق بانکی همان 80 هزار میلیارد تومان است اقتصاد > اقتصاد کلان - تسنیم نوشت علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت «در اعلام مبلغ مطالبات معوق بانکی هیچ تناقضی وجود نداشته است و مبلغ همان ۸۰هزار میلیارد تومان است » علی طیمبادلات اقتصادی با روسیه افزایش یافته است
یکشنبه ۸ تیر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۸ سفیر ایران در روسیه گفت حجم مبادلات اقتصادی با روسیه در حال افزایش است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا سنایی در مراسم آغاز مجدد صادرات محصولات گروه صنعتی ایران خودرو به روسیه اظهار کرد روابط با روسیه جایگاه ویژهای در سیاست خارجی جم-
اقتصادی
پربازدیدترینها