واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
با بررسی ویژگی های زمین شناسی بی بی حکیمه، اجرای بزرگترین پروژه لرزه نگاری سه بعدی کشور برای اکتشاف مخازن نفتی تهران - ایرنا - بزرگترین پروژه لرزه نگاری سه بعدی کشور برای بررسی وضعیت مخازن هیدروکربوری در بی بی حکیمه اجرا می شود.
به گزارش ایرنا، رئیس هیات مدیره گروه انرژی دانا، اظهار داشت: هدف اصلی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران از اجرای پروژه لرزه نگاری، بررسی هندسه زیرسطحی و ابعاد تاقدیس ها و تشخیص ویژگی های زمین شناسی و ژئوفیزیکی سنگ های مخازن واجد هیدروکربور است.
محمد ایروانی همچنین از پیشرفت بیش از 90 درصدی پروژه لرزه نگاری دو بعدی بهار خبر داد و گفت: در این پروژه تاقدیس های فراشبند، رشتانو، بهار، امیر، کوه کلاغ، قیر، چنگال، پلنگ، کرباسی، نورا، فیروزآباد، دشت پلنگ، سیم، نره، کوه سورمه و لار فارس از نظر وجود هیدروکربور مورد بررسی قرار می گیرد.
پیش از این، هرمز قلاوند مدیر امور شرکت ملی اکتشاف اظهار داشته بود: پس از خاتمه پروژه لرزه نگاری دو بعدی بهار، اطلاعات و داده ها از سوی کارشناسان مدیریت اکتشاف مورد پردازش و تفسیر قرار می گیرد و در صورت مناسب بودن هندسه افق های مخزنی، احتمال وجود هیدروکربور و محاسبه حجم مخزن، منطقه مناسب برای انجام حفاری اکتشافی تعیین می شود.
هدف از فعالیت های ژئوفیزیکی و انجام عملیات لرزه نگاری دو و سه بعدی، دستیابی به اهداف اکتشافی و توسعه ای، حفاری تاقدیس های جدید و اثبات وجود نفت و گاز در محل مورد بررسی است.
میدان نفتی بی بی حکیمه با طول ۷۰ کیلومتر و عرض ۵ کیلومتر در جنوب فرو افتادگی دزفول در ناحیه جنوب غرب ایران قرار دارد.
لرزه نگاری مهمترین ابزار برای اکتشاف نفت و گاز است. لرزه نگاری بر مطالعه شکل امواج صوتی یا ارتعاشی استوار است که توسط منبع به داخل زمین فرستاده شده، از لایه های متفاوت عبور کرده و قسمتی از آن به سمت منبع یا نقطه ای مشخص انعکاس می یابد.
امواج در اثر اختلاف چگالی و سرعت صوت در لایه های ژئوفیزیکی انعکاس های گوناگون دارند و توسط ژئوفونها (در خشکی) و هیدروفون ها (در دریا) جذب می شوند.
تفاوت در انعکاس امواج از تشکل های مختلف به زمین شناس امکان می دهد که محدوده و عمق سنگ های متخلخل را که احتمالاً حاوی نفت و گاز هستند تخمین بزند.
ابتدا ناحیه از نظر زمین شناسی سطحی بررسی می شود. در صورت مناسب بودن شرایط روش مغناطیس سنجی و ثقل سنجی انجام می گیرد و در صورت موفق بودن روشهای مذکور، لرزه نگاری برای شناسایی ساختارهای مناسب در تجمع هیدروکربن ها استفاده می شود.
لرزه نگاری سه بعدی با مشخص کردن موقعیت چاه ها و کاهش حفاری های بی ثمربه خصوص در مناطقی که ساختارهای زیرسطحی پیچیده دارند، به میزان قابل توجهی از هزینه های حفاری می کاهد.
اقتصام(2)2022**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
15/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]