واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نگاهی به جلوه های رمضان، ماه عبودیت و بندگی در قصرشیرین قصرشیرین - ایرنا - رمضان ماه عبودیت و بندگی، ماه ضیافت الهی و نشستن بر خوان گسترده کرم خداوند، در میان ایرانیان رنگ و بوی خاصی دارد، جلوه های این ماه بزرگ در شهرستان مرزی قصرشیرین نیز با آداب و رسوم خاصی همراه است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، مرزنشینان قصرشیرین از نیمه دوم ماه شعبان پس از برگزاری جشن بزرگ میلاد منجی عالم بشریت حضرت مهدی (عج) خود را برای استقبال از ماه رمضان آماده می کنند؛ مردم این منطقه برای پذیرایی از رمضان نظافت و خانه تکانی را در اولویت کارهایشان قرار می دهند و چند روز مانده به آغاز این ماه پربرکت با گرفتن روزه مستحبی به پیشواز رمضان می روند که در زبان محلی به آن ˈپیشبازˈ می گویند.
در این ایام اقشار مختلف مردم بویژه جوانان و نوجوانان همراه با روحانیان و اعضای هیات امنای مساجد با همکاری هم نسبت به نظافت و غبارروبی مساجد محله های خود اقدام می کنند تا خانه های خدا بر روی زمین را برای ورود به ماه میهمانی آماده کنند.
مردم مرزنشین قصرشیرین اعتقاد دارند نخستین وعده سحری ماه رمضان هر کس باید در منزل خودش صرف شود چون بر این باورند که پهن کردن سفره سحری در منزل برکت و معنویت را در فضای خانه جاری می کند.
اعضای خانواده از بزرگ و کوچک حتی کسانیکه روزه گرفتن برای آنها هنوز واجب نیست در سحرگاه نخستین روز از ماه مبارک رمضان، دور سفره می نشینند و با یکدیگر از غذای سحری تناول کرده و به دعا، نیایش و شکرگذاری به درگاه خداوند متعال می پردازند.
رسم دیگری که در میان مردمان این منطقه دیده می شود، این است که در سحرگاه نخستین شب ماه مبارک رمضان، روزه اولی ها از سوی بزرگتر خانواده هدیه ای که بطور معمول چادر نماز، سجاده و قرآن جیبی برای دختران، و انگشتر نقره و سجاده نماز برای پسران است، می گیرند تا حضور در نخستین ضیافت الهی برایشان ماندگار باشد.
در ماه مبارک رمضان سنت افطاری دادن و پختن و پخش غذای نذری در میان خانواده های این دیار سنتی پسندیده و قدیمی است؛ در هنگام افطار بازار بردن کاسه آش، حلیم، شله زرد و غذاهای محلی به در منزل همسایگان، دوستان و آشنایان و همچنین اطعام فقرا و نیازمندان داغ است چون همه می خواهند سهم بیشتری از فضایل این ماه برده و از قافله رمضان عقب نمانند.
ماه مبارک رمضان برای مردم قصرشیرین یعنی حال و هوای دور هم بودن در هنگام سحر، شوق و انتظار کشیدن در کنار سفره افطار، شنیدن طنین دعای زیبای ربنا و خواندن نماز جماعت در مساجد و آرزوی قبولی طاعات و عبادات به درگاه خداوند برای یکدیگر کردن و چه زیباست لحظه لحظه های ماه بندگی.
در روزهای ماه رمضان، میهمانی های شبانه بویژه هنگام افطار انجام می شود؛ پس از تناول افطاری، همسایگان، فامیل، اقوام، دوستان و آشنایان در منازل یکدیگر جمع شده و برخی تا هنگام سحر کنار هم می نشینند و صله رحم را بجا می آورند.
آش، حلیم، سوپ، نان و پنیر و سبزی، خرما با شیر و چای کمرنگ و حلوا از غذاهایی است که بیشتر در سفره های افطاری روزه داران این دیار همچون دیگر مردمان ایران اسلامی خودنمایی می کند.
از خوراکی هایی که در این ماه بعنوان تنقلات و در میهمانی شبانه پس از افطار تناول می شود می توان به حلوا، باسلق، بژی و گرده (شیرینی محلی)، خرما، برگ زردآلو، زولبیا و بامیه، انواع شربت ها و چای کمرنگ اشاره کرد.
برگزاری محافل انس با قرآن کریم در مساجد و منازل، ختم و جز خوانی قرآن کریم از دیگر آیین هایی است که در این ماه در این منطقه مرزی رنگ و بوی خاص و جلوه ای زیبا از عبودیت را به نمایش می گذارد.
از دیگر آداب ماه مبارک رمضان در این دیار که از دیرباز رسمی ماندگار و سنتی نیکو بوده و همچنان بسیاری از مردم بر انجام آن اصرار دارند توزیع جیره خشک ˈمواد غذاییˈ در میان نیازمندان و تهی دستان است، آیینی که به یادگار از مولای متقیان علی (ع) بجای مانده و شیفتگان آن حضرت در شب های ماه ضیافت الهی همچنان آن را با افتخار بجای می آورند.
شهرستان مرزی قصرشیرین در غرب استان کرمانشاه بیش از 25 هزار نفر جمعیت دارد.ک/4
/640/707/567/712
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
08/04/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]