تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  حضرت فاطمه زهرا (ع):خداوند ايمان را براى پاكى از شرك... و عدل و داد را براى آرامش دل‏ها واجب نمود. ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833021133




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تلاش برای برقراری دادرسی عادلانه، دغدغه شهید بهشتی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

در نشست بزرگداشت سالگرد شهید بهشتی مطرح شد/ تلاش برای برقراری دادرسی عادلانه، دغدغه شهید بهشتی تهران-ایرنا- نشست بزرگداشت سالگرد شهادت شهید بهشتی با مروری بر دغدغه های آن شهید در حیطه دادرسی عادلانه توسط کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران برگزار شد که حقوقدانان حاضر در نشست تلاش ایشان برای برقراری دادرسی عادلانه تاکید کردند.


به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا‏، سید محمد هاشمی استاد حقوق اساسی وعمومی تاکید کرد که اصرار شهید بهشتی بر منع مطلق شکنجه نکته بسیار ارزنده و مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه شهید بهشتی طالب عدالت بود و از جوانی تا شهادت با اندیشه اسلامی وارد سیاست شد، ادامه داد: شهید بهشتی از یک سو دانشمند، فقیه، قرآن شناس و شخصیتی روشنفکر و از سوی دیگر دارای اندیشه های فراوانی بود.
این استاد حقوق اساسی با اشاره به مفهوم نگرش بر روحانیت از دیدگاه شهید بهشتی افزود:از دیدگاه آن مرحوم، هیچ تمایز طبقاتی برای اقشارمختلف وجود ندارد.
وی به منطق قضایی شهید بهشتی و نقش راهبرانه ایشان بر مشروح مذاکرات قانون اساسی در مجلس اشاره کرد.
این استاد دانشگاه به استقلال دستگاه قضایی از دیدگاه شهید بهشتی اشاره کرد و افزود: طبق اصل 156 قانون اساسی، قوه قضاییه مستقل است و شهید بهشتی نیز بر این عقیده بود که دستگاه قضایی باید مستقل باشد.
هاشمی با اشاره به آسیب شناسی نظام قضایی، ادامه داد: نمی توانیم ارتباط دستگاه قضایی را با قوای دیگر نادیده بگیریم و یکی از لوازم دست یابی به قضاوت عادلانه این است که امور اداری دستگاه قضایی باید مستقل باشد تا قوه قضاییه بتواند اقدامات خود را انجام دهد.
این حقوقدان افزود:نظارت قضایی بر تمام نهادهای حکومتی بسیار مهم است و مسوولیت قوه قضاییه این است که اگر تخلفی صورت گرفت، مقامات و مسوولان کشور را مورد مواخذه قرار دهد.
وی با اشاره به استقلال رفتاری قاضی، گفت: استقلال رفتاری قاضی زمانی است که قضات به فشارهای درونی، سیاسی و ... توجه نکرده و این مسایل باعث صدور حکم از سوی آنها نشود و بی طرف باشند.
** تاکید شهید بهشتی بر حفظ استقلال رفتاری قضات
در ادامه این نشست حسین مهرپور رییس دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه تردیدی در عظمت و بزرگی مقام شهید بهشتی نیست گفت: شهید بهشتی حدود یکسال و چهار ماه مسوولیت قوه قضاییه را بر عهده داشت و اول اسفندماه سال 1358 حکم ریاست دیوان عالی کشور از سوی امام در خصوص وی صادر شد و سرانجام در 7 تیرماه سال 1360 به شهادت رسید.
این استاد دانشگاه تاکید کرد:شهید بهشتی از لحاظ اشراف بر مسایل قضایی، فقیه بود و در زمان ریاست ایشان در دیوان عالی کشور و ریاست هیات عمومی این دیوان به خاطر دارم بیش از سه جلسه نگذشت که مرحوم بهشتی بر امور مسلط شد.
رییس دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی درباره مساله استقلال قوه قضاییه به خصوص استقلال قاضی، گفت:استقلال قاضی به معنای این است که قاضی اطمینان خاطری در تمامی مراحل دادرسی اعم از بررسی پرونده و تفسیر قانون داشته باشد بدون اینکه تحت تاثیرعامل دیگری قرار گیرد.
وی افزود: قاضی نباید نگران این موضوع باشد که اگر حکمی صادر کرد و مورد نظر مقام بالاتر نبود، شغلش را از دست می دهد.
مهرپور با اشاره به اصل 164 قانون اساسی در رابطه با استقلال قضات گفت: پس از تصویب این اصل، شهید بهشتی اظهار امیدواری کرد که بازپرس، دادیار و دادستان ها که تاکنون از تزلزل موقعیت خود نگران بودند از این به بعد با عدالت خواهی و قاطعیت بتوانند وظایف شان را انجام دهند چرا که شهید بهشتی عنایت کاملی داشت تا این استقلال حفظ شود.
مهرپور با بیان این که از لحاظ شکلی و ماهوی مرحوم شهید بهشتی عنایت وافری داشت تا دادرسی عادلانه صادر و حق مردم داده شود، گفت: شهید بهشتی تلاش داشت دادگستری سالمی داشته باشیم و به نحو شایسته دادرسی عادلانه برقرار شود.

** شهید بهشتی معتقد بود جرم سیاسی امری دیکتاتور ستیز است
حجت الاسلام رحیم نوبهارعضو هیات علمی دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی نیز در این نشست گفت:مکتب فقهی مرحوم شهید بهشتی دارای ویژگی هایی است و وی یک فقه رحمانی، انسان مدار و حق مدار داشت و عنصر رحمت در سراسر این فقه موج می زد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مرحوم شهید بهشتی در فقه خود به تجربیات بشری اهمیت می داد افزود:استدلال مرحوم بهشتی این بود که جرم سیاسی امری دیکتاتورستیز واستبداد ستیز است و باید به رسمیت شناخته شود.
حجت الاسلام نوبهار گفت: شهید بهشتی فقهی بسیار نظام مند داشت که صدر و ذیل آن با هم تطبیق می کرد و گزاره های مطلق درآن معنا دارد.
وی حق دانستن علت دستگیری، حق دسترسی به وکیل، حق طرح پرونده در یک دادگاه صالح، اصل ممنوعیت شکنجه و هر گونه رفتار غیرانسانی در خلال بازداشت و ممنوعیت بازداشت انفرادی را از جمله اصول پیش از دادرسی منصفانه عنوان کرد.
حجت الاسلام نوبهار با اشاره به تاکید شهید بهشتی از پرهیز در مداخلات خودسرانه در امر قضا، گفت:این اصل، اصل اولیه محاکمه عادلانه است.
وی به موضوع کانون وکلای دادگستری مستقل از دیدگاه شهید بهشتی اشاره کرد و افزود: مرحوم شهید بهشتی از وجود کانون وکلای مستقل حمایت می کرد و گفته بود که بنا دارد برای این موضوع لایحه بنویسد.
حجت الاسلام نوبهار با تاکید بر این که کانون های وکلای مستقل، اشتباهات قضایی را پایین می آورد، گفت: تلاش برای یکپارچه سازی نظام عدالت دادگستری و عدم وجود دادگاه های ویژه از جمله تلاش های ارزنده شهید بهشتی بود.
این استاد دانشگاه پرهیز از افراط در حفظ نظام دادگستری پیشین را دیگر تلاش های شهید بهشتی خواند و گفت: شهید بهشتی می خواست آهنگ جدیدی به نظام بدهد و همه دادگاه ها اعم از نظامی، ویژه و... در قالب یک نهاد یکپارچه پاسخگو باشند.
** شهید بهشتی در زندگی فردی و فعالیت های مبارزاتی صادق بود
محمدرضا بهشتی فرزند شهید بهشتی و استاد فلسفه دانشگاه تهران نیز در نشست مروری بر دغدغه های شهید بهشتی در حیطه دادرسی عادلانه گفت:آنچه را که در باب حقوق و فقه از مرحوم شهید بهشتی در اندیشه و عمل سراغ داریم، بازگشت اش به مبانی نظری است و این مبانی نظری فراتر از رشته حقوق و فقه است.
این استاد فلسفه دانشگاه تهران اضافه کرد:اگراین مساله را به درستی درنیابیم شاید تعجب کنیم که چطور وقتی اندیشه ای وارد ساحت فقه یا حقوق می شود، نگرش متفاوتی به موضوعات پیدا کرده و از افق دیگری به مسایل نگاه می کند.
فرزند شهید بهشتی به کتاب حق و باطل اشاره کرد و گفت: این کتاب ماحصل گفتارهای مرحوم شهید بهشتی در سال های دهه 50 در جمع انجمن اسلامی پزشکان و مهندسین در زمینه تلقی و فهم نظری و دینی از حق و باطل است.
وی ادامه داد: مرحوم شهید بهشتی به رغم اینکه یک عالم دینی است و قدم در عرصه علوم دینی بر می دارد اما وقتی می خواهد وارد این مباحث شود و حتی به آیات و روایات از این باب نگاه کند ابتدا طرح مبنایی نظری در باب حق و باطل را دارد و عجیب تر اینکه به شیوه سقراطی وارد بحث می شود و از جمع سئوال می کند و تلاش دارد در پرسش از جمع و گفت و گوی جمعی، خود را به یک فهم قابل اتکا در باب حق و باطل برساند.
این استاد فلسفه دانشگاه تهران به تاریخچه شکل گیری فلسفه و نظر اشاره کرد و افزود: فلسفه و نظر، زمانی در یونان باستان پا گرفت که زمان استیلای تفکر سوفیستی بود و در تفکر سوفیستی مهم ترین مساله نظریه پردازی درباره وضعیت فکری و اوضاع زمانه است که در آن تزلزل ارزش ها دیده می شود.
فرزند شهید بهشتی با بیان اینکه نظر ورزی فلسفی مسبوق به یک دوره شک و تردید بویژه تردید در ارزش هاست گفت:ارزش ها تعیین کننده جهت گیری ما در زندگی عملی هستند بنابراین دغدغه سعادت مندی زندگی، موتوری است که افراد را به اندیشه ورزی نظری وا می دارد.
وی با طرح این پرسش که آیا اساسا استقرا در عرصه تجربه کارآمد است یا خیر ؟ و می توان در عرصه تجربه از طریق استقرا خود را به امور کلی تر رساند یا خیر؟ گفت: برای من جالب این بود که مرحوم شهید بهشتی به عنوان یک پرسشگر به شیوه سقراطی تلاش می کند وارد این عرصه شود و به عنوان کسی که در حوزه دین می اندیشد ببیند سخن دین در این عرصه چیست؟.
فرزند شهید بهشتی یکی از ویژگی های ان شهید را سوق از خرد نگری به سمت کلان نگری در عرصه های مختلف خواند و افزود: در اندیشه مرحوم شهید بهشتی چند خصوصیت دیده می شود که یکی از این ویژگی ها این است که ایشان پا را از عرصه نگرش خرد و خرد نگری به سمت کلان نگری بر می دارد.
وی با بیان اینکه شهید بهشتی در عرصه های مختلف از جمله جنگ و اقتصاد، از نگرش خرد، پای خود را به سمت نگرش کلان بر می دارد، گفت:اگر در عرصه حقوق سخن می گوییم باید بدانیم با انسانی رو به رو هستیم که یکی از عرصه هایی که در آن زندگی می کند، عرصه حقوق است و تاثیر آنچه که در حقوق می گوییم بر عرصه اخلاق فردی و اجتماعی، اقتصاد و سیاست بسیار مهم است.
این استاد فلسفه دانشگاه تهران اظهار داشت:نگاه ما به هر شاخه یا رشته ای فقط نباید محدود به یک چارچوب خاص باشد زیرا وقتی موضوعی را مورد بررسی قرار می دهیم باید توجه داشته باشیم که این موضوع با سایر حوزه ها پیوستگی دارد و اگر به این مساله توجه نشود، دچار محدود نگری می شویم و در یک عرصه یا حوزه به داوری هایی می رسیم که ما را از واقعیت ها دور می کند.
وی، ضمن خرد نگری در مقابل کلان نگری، چند جانبه نگری و آینده نگری را از دیگر ویژگی های اندیشه مرحوم شهید بهشتی خواند و گفت: در اندیشه های شهید بهشتی، پیش بینی های بسیار قابل توجهی در دهه های پیش از انقلاب حتی دوران قبل از اقامت چند ساله در مغرب زمین و بعد از آن را می بینیم که بسیار جالب است.
بهشتی گفت: شنیده ام بعضی ها گفته اند مرحوم شهید بهشتی کسی بود که تحت تاثیر سفر فرنگ قرار گرفت و بعد نیز با ذهنیت فرنگی وارد عرصه موضوعات دینی شد و سخن گفت.
این استاد فلسفه دانشگاه تهران ادامه داد: این در حالیست که اگر توجه کنیم متوجه می شویم بسیاری از آثار شهید بهشتی بسیار قبل تر از سفر به فرنگ است.
فرزند شهید بهشتی گفت: البته شهید بهشتی نزدیک به 20 کشور را دیده و به برخی از اینها سفر کرده و سعی داشته آشنا شود و فقط یک رفت و شد ساده نبوده است.
این استاد فلسفه دانشگاه تهران به برخی ویژگی های حکومت حضرت علی (ع) اشاره کرد و گفت: معمولا افراد قبل از اینکه در مصادیق اجرا و قدرت قرار بگیرند، مطالبات زیادی را در ارتباط با حقوق اشخاص و جامعه مطرح می کنند اما یکی از موارد جالب در حکومت حضرت امیر (ع) این است که ایشان در دوره ای که زمامدار می شود بر حقوق افراد، نسبت آنها با حکومت و وظیفه زمامداران در قبال حقوق افراد تاکید می کند و توقع و مطالبه را از خود بالا می برد.
فرزند شهید بهشتی گفت: اگر انبوه سخنانی که از حضرت علی (ع) در اختیار داریم بررسی کنیم متوجه می شویم ایشان این سخنان را متوجه حکومت و حاکمیت خود می کند و کمتر سیاست مدار و فرد میدان سیاستی وجود دارد که خود را در معرض و آماج توقعات و انتظارات اضافه قرار دهد.
وی گفت:به تاسی از حضرت علی (ع)، شمه ای از این خصوصیت در نزد مرحوم شهید بهشتی نیز وجود داشت که سخنان صریح تر، قاطع تر و مطالبات در باب حقوق مردم و وظایف حکومت در قبال مردم از جمله این خصوصیت است.
فرزند شهید بهشتی با بیان اینکه رد پای این اندیشه باید در سازوکارهای موجود دیده شود افزود: زمانی آقای هاشمی شاهرودی به من می گفت بجاست جمعی را در دادگستری قرار دهیم و نکاتی که مرحوم شهید بهشتی ذیل برخی از احکام که گاهی وقت ها یک جمله یا تعبیر است استخراج کنیم و خوب است این کار انجام شود که این کار نه قبل و نه بعد انجام شد زیرا این احکام در اختیار قوه قضاییه است و از جنبه بیرونی شاید ممکن نباشد.
این استاد فلسفه دانشگاه تهران همچنین به توجه شهید بهشتی به ضابطین قضایی و پلیس قضایی اشاره کرد و گفت : بنا به گفته آقای رازینی، یادداشت هایی از مرحوم شهید بهشتی وجود دارد که نخستین قدم ها در ضرورت تاسیس پلیس قضایی است و اینکه چه سازوکاری را می توان پیش بینی کرد تا در ضمن عدم تداخل با قوه مجریه، دستگاه قضایی وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهد.
وی با بیان اینکه اعتقاد شهید بهشتی به قانون، قانونمندی، حق و حق مداری فقط در عرصه نظر نیست افزود: به عنوان کسی که 23 سال با شهید بهشتی معاصر شدم، ایشان را فردی دیدم که با فکر، اندیشه و باور خود زندگی می کرد و اینطور نبود که ساعتی بیاندیشد و در وضعیت دیگری زندگی کند.
فرزند شهید بهشتی با بیان اینکه آن شهید با خودش صاف و رو راست بود گفت: من شهید بهشتی را در زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی و در میدان های پر فراز و نشیب فعالیت های مبارزاتی، صادق دیدم.
اجتمام(3)**9140**1580

انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




08/04/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن