واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
سیستم های آبیاری نوین، مهمترین ضرورت کشاورزی لرستان خرم آباد - ایرنا - رشد و بخش کشاورزی به عنوان بستری برای کسب اهداف توسعه در کشورهای در حال توسعه امری ضروری قلمداد می شود چراکه بهبود و تقویت رشد اقتصادی و کاهش فقر، بهبود امنیت غذایی و حفظ منابع طبیعی از جمله اثرات مثبت رشد کشاورزی است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، از دیرباز تاکنون لرستان به عنوان استانی سرشار از قابلیت های کشاورزی و دامپروری محسوب می شد به نحوی که مجتمع کشت و صنعت لرستان به عنوان یکی از عظیم ترین مجتمع های خاور میانه در زمین فرآوری و تولید محصولات جانبی کشاورزی و دامپروری محسوب می شد.
مردم لرستان از دیر باز زحمت زمین کشاورزی کشیدند و نان حلال خاک پاک را بر سر سفره های خود داشته اند و این ارتباط تنگاتنگ میان مردم لرستان ، کشاورزی و اقتصاد همواره چرخه ای از حیات و رزق و روزی حلال را هدایت می کرده اند.
لرستان با داشتن بیش از 800 هزار هکتار زمین کشاورزی از قطب های تولید محصولات کشاورزی است که به رغم دارا بودن حجم عظیمی از روان آبهای کشور و عنوان سومی پرباران ترین استان سهم ناچیزی از بهره برداری منابع آبی دارد.
هم اکنون متوسط اراضی آبی کشور حدود 45 درصد اعلام می شود که این میزان با 200 هزار هکتار در لرستان معادل حدود 25 درصد برآورد شده است.
محصول گندم تولیدی لرستان از نظر کمی و کیفی همواره از محصولات برتر و نمونه به شمار می رود که برداشت سالانه حدود 400 هزار تن از این محصول، معادل و برابر واردات گندم کشور از برخی کشورها است.
خاک حاصلخیز، آب و هوای معتدل و نیروی انسانی ماهر و توانمند همه و همه از فقدانی رنج می برد که که وجود آن امکان بهره برداری بهینه و حداکثری از توان کشاورزی را از دست لرستان بیرون کشیده است.
امروز صرفه جویی در تمامی زمینه ها یکی از عوامل و الزامات موفقیت بوده که این مهم در خصوص کشاورزیارزش دو چندانی داشته و به طور قطع بهره برداری بهینه از منابع موجود به ویژه منابع آبی موجب رونق چشمگیر کشاورزی اقتصادی خواهد شد.
اجرای سیستم های آبیاری تحت فشار بارانی و قطره ای و اجرای کانال های آبرسان مدرن به جای سنتی در راستای جلوگیری از هدرفت آب و افزایش راندمان امری حیاتی است.
با توجه به اینکه میزان مصرف آب در بخش کشاورزی لرستان یک میلیارد و 850 میلیون مترمکعب، در بخش شرب و بهداشتی 165 میلیون مترمکعب و در بخش صنعت 45 میلیون مترمکعب بوده ضرورت توجه به استفاده از سیتم های نوین آبیاری در این استان به وضوح احساس می شود.
مدیر سازمان جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه هم اکنون پرت آب در بخش کشاورزی لرستان 70 درصد است گفت: 200 هزار هکتار از اراضی استان آبی بوده که از این میزان تنها 30 هزار هکتار مجهز به سیستم های آبیاری تحت فشار است که 700 همتار از این میزان در دولت یازدهم مجهز شده است.
مهرداد غضنفری با اشاره به سهم 29 درصدی کشاورزی در اشتغال استان تصریح کرد: در حال حاضر 10 هزار هکتار طرح آبیاری طرح فشار در استان آماده اجرا است که برای این مهم 400 میلیارد ریال اعتبار برآورد شده و در صورت استقبال کشاورزان و پرداخت سهم 15 درصدی توسط این قشر، کار اجرای این سیستمها آغاز خواهد شد.
وی همچنین در خصوص کانالهای آبرسان کشاورزی نیز گفت: 2400 کیلومتر از این کانال ها در استان وجود دارد که از این میزان تنها 400 کیلومتر بهسازی شده است.
وی ادامه داد: برای بهسازی این کانالها و پیشگیری از هدررفت 70 درصدی آب دو هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی همچنین افزایش ضریب مکانیزاسیون را از دیگر رویدادهای ارتقا بهره وری کشاورزی عنوان کرد و گفت: همچنین یک خط ویژه اعتباری 250 میلیارد ریالی به منظور ارتقا ضریب مکانیزاسیون اراضی کشاورزی استان تخصیص داده شد که تاکنون با اشتفاده از این اعتبارات، 470 دستگاه تراکتور، شش کمباین و 900 دنباله بند خریداری و ضروبی مکانیزاسیون استان 12 صدم در صد افزایش یافته است.
به هر حال انتظار می رود با توجه به سهم بالای اشتغال کشاورزی در استان، وجود زمین ها و منابع طبیعی بالا و با ظرفیت، نیروی انسانی ماهر و مشتاق و هدر رفت منابع آبی، دولت توجه ویژه ای نسبت به اختصاص اعتبار در راستای تجهیز اراضی به سیستم های آبیاری مدرن ، کاهش پرت آب و همچنین مهار روان آبها در لرستان داشته باشد.
7269/630
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
27/03/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]