واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
آیت الله سیدمحمد خامنهای :در نفس انسانی جنگ صحیح نیست/انسان به دنبال برقراری صلح است
رئیس بنیاد حکمت اسلامی صدرا گفت: در نفس انسانی صلح اصل است و جنگ صحیح نیست، انسان به دنبال برقراری صلح و جلوگیری از جنگ است. انسان تا درون خود صلح ایجاد نکند، نمی تواند این صلح را در دنیا ایجاد کند.
به گزارش نامه نیوز، هجدهمین همایش بزرگداشت ملاصدرا با موضوع «فلسفه و صلح جهانی» صبح امروز (پنج شنبه اول خرداد ماه) با حضور آیت الله سیدمحمد خامنه ای رئیس بنیاد حکمت اسلامی اسلامی، رضا داوری اردکانی استاد فلسفه دانشگاه تهران و رئیس فرهنگستان علوم، آیت الله سیدمصطفی محقق داماد استاد حقوق دانشگاه شهید بهشتی، کریم مجتهدی چهره ماندگار فلسفه و تعداد دیگری از اساتید حوزه فلسفه در مجتمع فرهنگی آدینه آغاز شد.
در ابتدای مراسم افتتاحیه آیت الله سیدمحمد خامنه ای درباره جنگ و صلح و مفهوم آن صحبت کرد و گفت: آیا بین جنگ و صلح رابطه ای برقرار است؟ تا جنگ نباشد صلح معنا پیدا نمی کند، البته جنگ اصالت دارد و وقوعش ممکن است.
وی با بیان اینکه انسان دارای دو بعد حیوانی و انسانی است، اما این نفس حیوانی که به دنبال جنگ و نفس انسانی به دنبال صلح است، افزود: در مغرب زمین اصالت بر جنگ است، البته خودشان هم این سؤال را دارند که آیا اصالت با جنگ است یا صلح؟
رئیس بنیاد حکمت اسلامی اسلامی اظهار داشت: با این حال غربی ها جنگ را ناگزیر می دانند و در مقابل اصالت صلح آن را مطرح کرده اند، نظیر جنگل که قانون زور در آن حاکم است و هر که زورش بیشتر باشد، حق با اوست، با این حال نفس انسان این گونه نیست.
وی با بیان اینکه بر اساس قرآن کریم سه نفس در انسان وجود دارد، ادامه داد: به اعتقاد ملاصدرا افراط و تفریط همان اعتدال و میانه روی قراردادی نیست، قدرت و سلطه ای است که بر دو نیروی دیگر وارد می شود و بین آنها آشتی برقرار می کند.
آیت الله خامنه ای بیان داشت: دو مفهوم صلح و جنگ دو نوع هستند، اگر صلح با عزت باشد صلح الهی است، اگر با ذلت باشد، الهی نخواهد بود. بنابراین هر صلحی شایسته نیست، همانطور که هر جنگی شایسته نیست و اگر برای دفاع نباشد صحیح نیست.
وی افزود: نفس عقل یکی از موضوعات فلسفی است که برای صلح جهانی مایه می گذارد، این عقل مایه اتصال صلح با فلسفه است، چون فلسفه با روش عقلانی جنگ را بررسی می کند، انسان نیز در این دنیا مکلف است چون امتیازاتی دارد که موجودات دیگر ندارند.
رئیس بنیاد حکمت صدرا با اشاره به دو مفهوم انسان (عالم صغیر) و دنیا(عالم کبیر) گفت: انسان جزئی از عالم کبیر است، بین انسان و عالم رابطه قهری وجود دارد و البته انسان یک تعامل ارادی با دنیا دارد که آن آبادسازی دنیاست، ما تقابل بین انسان و عالم نداریم و نباید باشد، چون انسان جزئی از عالم است.
وی ادامه داد: فلسفه حکم می کند تا به لحاظ لزوم تعامل میان انسان و عالم کبیر باید بین این دو تفاهم وجود داشته باشد، زیرا عالم کبیر که همان دنیاست اهداف تکاملی دارد، انسان نیز در این راستا مکلف است تا در این مسیر حرکت کند، در نبود صلح این هدف محقق نمی شود، البته باید توجه داشت که صلح تنها مقوله خارجی نیست و باید ما صلح را در درون خود نیز برقرار کنیم، انسان تا نتواند در درون خود صلح برقرار کند، نمی تواند این صلح را در دنیا ایجاد کند.
به گزارش فارس، آیت الله خامنه ای ابراز داشت: جوامع زمانی بتوانند تزها و آنتی تزهای خود را حل کنند، می توانند به صلح پایدار برسند، بنابراین فلسفه و فیلسوف در تکامل جامعه بشری مسئول است، چون فیلسوف باید به فکر صلح باشد و باید به فکر حاکمیت قوانین طبیعی و به غایت رساندن هدف عالم باشد.
1393/3/1
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]