واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آیا تولید در مرحله دوم هدفمندی یارانه ها نفس راحت خواهد کشید؟ تهران - ایرنا - بخش تولید کشور با اجرای مرحله نخست قانون هدفمندی یارانه ها نتوانست حق خود را به طور کامل دریافت کند به گونه ای که اکثر قریب به اتفاق صنعتگران و فعالان این حوزه معتقدند: صنعت و تولید کشور با اجرای این مرحله از قانون به حالت اغما رفت.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی ایرنا، اگرچه وزیر صنعت، معدن و تجارت اعتقاد دارد هرچند در مرحله نخست هدفمندی یارانه ها حق صنعت به طور کامل پرداخت نشده اما در حال حاضر واحدهای صنعتی از محل سهم 30 و 20 درصدی تولید و اجرای این مرحله از قانون در قانون بودجه سال های 90 و 91 از دولت طلبکار هستند.
نحوه پرداخت سهم بخش صنعت بویژه تولید از محل درآمدهای هدفمندی یارانه ها در حالی در وضعیت بلاتکلیفی قرار دارد که در سال نخست اجرای قانون هدفمندی یارانه ها برای بخش صنعت و کشاورزی سهم 30 درصدی در نظر گرفته شده بود، سهمی که در سال بعد به 20 درصد رسید، اما در نهایت پولی به بخش صنعت پرداخت نشد.
کارشناسان و صاحبنظران بر این باور هستند که مکانیزم های پیش بینی شده در آن زمان مبنی بر اعطای تسهیلات با سود چهار درصد برای پرداخت قبوض حامل های انرژی و تقسیم صنایع به 25 رشته انرژی بر نیز مانع از دستیابی صنعت به یارانه پیش بینی شده، گردید. با این حال وعده های داده شده از سوی دولت یازدهم مبنی بر اولویت بخش تولید در این مرحله از قانون هدفمندی یارانه ها موجب شده تا این بخش به دریافت یارانه امیدوار باشد.
به گفته برخی از صنعتگران در صورت اجرای دقیق مرحله نخست قانون هدفمندی یارانه ها و تزریق 30 درصد از منابع حاصل از درآمد هدفمندی به بخش تولید، به طور حتم این بخش با مشکلات کمتری مواجه می شد اما تخطی دولت قبل از اجرای این قانون و تاکید بر پرداخت یارانه نقدی سبب عدم پرداخت سهم بخش تولید شد که این امر تولید را با مشکلات بسیاری مواجه کرد.
حال با آغاز اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه و افزایش 20 و 24 درصدی قیمت آب و برق در آخرین ماه سال گذشته از یکسو و اعلام نرخ جدید گاز از سوی دیگر، بخش تولید با هزینه های مازاد بیشتری مواجه شده و نیازمند حمایت بیشتری است.
** بسته های حمایت اگر بسرعت اجرایی نشود بازخورد مناسبی نخواهد داشت
رییس خانه صنعتگران ایران معتقد است: طی چهار سال اخیر بسیاری از فعالان صنعتی در تکاپوی فروش واحدهای تولیدی و دارایی های خود بوده و تلاش می کردند سرمایه هایشان را از کشور خارج کنند، اما در ماه های اخیر این روند معکوس شده و بسیاری به دنبال یافتن زمینه های مناسب برای سرمایه گذاری هستند.
سیدمحمد موسوی با اشاره به بسته های حمایتی دولت مبنی بر اختصاص مبالغی به حوزه های تولید و صنعت کشور با اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها، تصریح کرد: این موضوع مقداری در این حوزه ها آرامش ایجاد کرده اما تاکنون معجزه ای از این بسته ها مشاهده نشده است.
وی با بیان اینکه دولت تاکنون خود را متعهد به اجرای تعهدات برای حمایت از بخش صنعت و تولید با اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها کرده است، در عین حال تاکید کرد: اگر این بسته های حمایتی به سرعت اجرایی نشود، به نظر می رسد بازخوردهای غیرمناسبی به همراه خواهد داشت.
** تامین منابع مالی پایدار برای تولید ضروری است
از سوی دیگر برخی معتقدند که نخستین فاکتور برای رونق تولید و عبور از دوره رکود، ایجاد فضایی باثبات در اقتصاد کشور است.
دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت بر این باور است: با توجه به اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها، دولت تا حدی توانست رشد تورم را کنترل کند اما باید رونق بازار و بدنبال آن رونق تولید را داشته باشیم که این موضوع تامین مواد اولیه و منابع مالی پایدار و تدوین برنامه مدون در حوزه تولید را ضروری می سازد.
سیدمحمدحسین مرتضوی با اشاره به اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانه ها، گفت: به طور قطع اختصاص بسته های حمایتی و مبالغ مناسب به حوزه های تولید و صنعت می تواند بر عملکرد این بخش تاثیرگذار باشد.
وی سپس درباره آمادگی بخش صنعت و تولید کشور برای اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها، گفت: در صورت اختصاص منابع مالی لازم به این بخش، صنعت و تولید کشور برای اجرای مرحله دوم آمادگی دارند، اما اگر روش فعلی دنبال شود نمی توان انتظار تحول و رونق در این بخش را داشت.
مرتضوی تصریح کرد: جراحی اقتصاد ایران با اجرای قانون هدفمندی یارانه ها به هر حال خونریزی هایی داشت که قرار بود با ابزارهایی جلوی آن گرفته شده یا کنترل شود اما متاسفانه به این خونریزی ها توجه چندانی نشد و حتی در برخی حوزه ها عملا شاهد رها شدن صنعت و تولید بودیم.
** پرداخت سهم بخش تولید از محل هدفمندی یارانه ها در نیمه دوم امسال محقق شود
رییس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها و سهم 10هزار میلیارد تومانی تولید در قانون بودجه سال 93، گفت: در سال جاری کل بخش مولد کشور شامل صنعت، کشاورزی، خدمات و حمل و نقل در مجموع از محل افزایش قیمت حامل های انرژی 10هزار میلیارد تومان مطابق قانون بودجه سهم دارند.
احمد پورفلاح افزود: البته در پرداخت کامل این سهم هم تا اطلاعات دولت از محل متقاضیان دریافت یارانه نقدی و صرفه جویی هایی که از این محل ایجاد خواهد شد، به دست نیاید، نمی توان زیاد امیدوار بود.
وی با بیان اینکه در مجموع به نظر می رسد عملیاتی شدن پرداخت سهم بخش تولید از محل اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها در نیمه دوم سال 93 محقق شود، در خصوص بازتوزیع یارانه بخش صنعت، گفت: یک راهکار این است که همانند مرحله نخست هدفمندی یارانه ها و تعریف 25 رشته صنعتی انرژی بر عمل شود. این روش در جلسه اخیر مشاوران وزیر صنعت، معدن و تجارت مطرح شد، اما نظر من این بود که روش منصفانه ای نیست؛ چرا که وضع صنایع کوچک و متوسط در صورت تداوم این روش در مرحله دوم هدفمندی یارانه ها بدتر خواهد شد.
پورفلاح همچنین به یک پیشنهاد دیگر برای تخصیص یارانه صنعت در مرحله دوم هدفمندی یارانه ها اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر میزان مصرف انرژی در واحدهای صنعتی مشخص است و دولت می تواند یارانه های این بخش را مطابق با قبوض مصرفی آنها تقسیم بندی کند.
وی با بیان اینکه پیش بینی می شود از سهم 10 هزار میلیارد تومانی بخش تولید در فاز دوم هدفمندی یارانه ها 4 تا 5 هزار میلیارد تومان سهم بخش صنعت باشد، گفت: برای اینکه همه صنایع از یارانه تولید سهم داشته باشند، پیشنهاد کردیم سهم این بخش به صورت مستقیم براساس قبوض ماهانه آنها محاسبه و پرداخت شود. این روش باعث می شود که هر واحد صنعتی براساس ظرفیت تولید و میزان مصرف انرژی از یارانه تولید سهم داشته باشد.
اقتصام(5)1574**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
29/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]