واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
استاندار استان مرکزی: بازسازی بازار تاریخی اراک تعامل چند نهاد دولتی و مردم را می طلبد اراک- ایرنا- استاندار استان مرکزی گفت: مرمت و بازسازی بازار تاریخی اراک تعامل و همکاری چند نهاد دولتی و مردم را می طلبد.
ˈمحمد حسین مقیمیˈ روز چهارشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به اینکه بازار تاریخی اراک بیش از 250 سال قدمت دارد و نماد سنتی کلانشهر اراک است، مرمت و بازسازی این مجموعه تاریخی مود توجه ویژه استانداری مرکزی قرار گرفته است.
وی ادامه داد: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، اداره کل اوقاف و امور خیریه، استانداری مرکزی و شهرداری اراک باید دست در دست یکدیگر بدهند تا بازار تاریخی این شهر مرمت و بازسازی شود.
استاندار استان مرکزی بیان کرد: همچنین کسبه بازار نیز نسبت به این مجموعه مسئول هستند و باید برای ماندگاری و پایداری بازار اراک با نهادهای دولتی همکاری کنند.
وی یادآوری کرد: سال گذشته دو میلیارد و 500 میلیون ریال اعتبار برای مرمت دو کاروانسرای اراک از محل اعتبار استان مرکزی تخصیص داده شد که پیمانکاران و کارگران هم اکنون در آن سراها مشغول به کار هستند.
مقیمی گفت: در سال جاری نیز همین مقدار اعتبار برای مرمت و بازسازی دو سرای دیگر تخصیص می یابد نا این مجموعه تاریخی حفظ و حراست شود.
استاندار استان مرکزی خاطرنشان کرد: حفظ و انتقال میراث فرهنگی برای نسل های بعدی یکی از مهمترین وظایف دولت ها در تمام نقاط جهان محسوب می شود بنابراین دولتمردان باید به این مسئله نگاه ویژه و کارشناسی داشته باشند.
مجموعه بازار تاریخی اراک در بافت قدیمی و مرکزی شهر واقع شده و اکنون نیز همچون گذشته از رونق اقتصادی خوبی برخوردار است.
بنای اصلی بازار اراک در اوایل دوره قاجار و در زمان فتحعلیشاه ، توسط محمد یوسف خان گرجی سپهدار بنیان نهاده شد و به همراه سراها و تیمچه های وابسته از معماری جالب توجهی برخوردار است.
بنای کنونی بازار مشتمل بر یک راسته اصلی شمالی – جنوبی به طول 880 متر و یک راسته شرقی – غربی به طول 600 متر است که در محل تقاطع آن ، چهارسوق زیبایی ساخته ا ند.
راسته شمالی – جنوبی بازار به صورت مستقیم از دروازه قبله در جنوب تا دروازه راهزان در شمال امتداد می یابد. عرض بازار از ابتدا تا انتها 5 متر است. راسته شمالی و جنوبی به 8 قسمت 100 متری ، هر قسمت دارای 50 باب مغازه ، تقسیم می شود،که هر یک از این قسمت ها « گذر » نامیده می شوند.
در دوره اخیر دو گذر قسمت شمالی این راسته تخریب شده و گذر جنوبی یا یکصد متر از جنوب راسته اصلی ، به صورت دو طبقه ساخته شده که ارتفاع آن به 8 متر می رسد.
در سالهای اخیر به علت بی توجهی ، قسمتی از پوشش طاق و گنبدی این گذر فرو ریخته و همچنین سردر زیبای آن به هنگام احداث ساختمان بانک ملی از میان رفته است.
در دوره اخیر همچنین تغییرات و نوسازی های ناصوابی در سایر قسمت های بازار انجام شده و قسمتی از راسته شرقی – غربی نیز به هنگام احداث خیابان از بین رفته است.
علاوه بر دو راسته اصلی در مجموعه بازار اراک حدود بیست سرا و تیمچه وجود دارد که در آنها فعالیت های مختلفی در جریان است، 18 واحد از این بناها در قسمت جنوبی بازار قرار گرفته که از مهمترین آنها سرای نوذری ، سرای کتاب فروش ها و سرای کاشانی است.
سرای نوذری که زیباترین سرای بازار اراک به شمار می آید به فرش فروشان اختصاص دارد و ساختمان آن دو طبقه است، سرای کتابفروش ها نیز از وسعت و معماری جالب توجهی برخوردار بوده و متشکل از یک تیمچه و سرای دو طبقه است.
مجموعه بازار اراک چندین بار مرمت شده و به شماره 1285 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.ک/3
7115/558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
24/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]