محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842172920
آثار منفی کاهش نرخ سود بانکی
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آثار منفی کاهش نرخ سود بانکی
افزایش نرخ سود کوتاهمدت باعث شده بود در شرایط تورمی فعلی هزینه استفاده از پول برای خرید کالا و خدمات مصرفی و حتی سرمایهای کاهش یابد و همچنین روی تقاضای سرمایهگذاری که یکی از اجزای اصلی تقاضای کل در اقتصاد است، تاثیر کاهنده بگذارد و همین موضوع سبب کاهش تورم نقطه به نقطه طی چند ماهه اخیر شد.
کد خبر: ۳۹۸۳۷۳
تاریخ انتشار: ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۶:۵۳ - 06 May 2014
رضا قزیپور در یادداشت دنیای اقتصاد نوشت:
بر اساس توافق اخیر بین بانکهای دولتی و خصوصی نرخ سودبانکی کاهش يافت. بهرغم حمایت و استقبال مسوولان پولی و بانکی کشور از توافق یاد شده بین بانکهای تحت نظارت بانکمرکزی، بهنظر میرسد آثار منفی این کاهش نرخ در منافع بانکها گم شده است. این توافق از دو منظر اقتصادی و اخلاقی موردمناقشه است. شکی نیست در چند ماه اخیر بانکمرکزی و تیم اقتصادی و سیاسی دولت تمام توان خود را برای کاهش نرخ تورم افسارگسیخته بهکار بستهاند.
تفاهمنامه اخیر مذاکرات ایران و 1+5 در مورد مسائل هستهای نقش مهم و موثری در خوشبینی اقتصادی و انتظارات تورمی ایفا کرده است و امید است این نقش با تفاهمنامهای که مقرر است در پایان تیرماه 1393 حاصل شود، بسیار پررنگتر شود. حرکت بانکمرکزی نیز در 6 ماه گذشته در نوع خود طی 9 سال قبل در راستای کنترل حجم پول و اعمال سیاستهای پولی مناسب کمنظیر بوده است. بانکمرکزی از یکسو با اعمال مقررات سختگیرانه در پرداخت تسهیلات به دولت و بانکها و همچنین خرید حساب شده ارز از دولت، نقش مهمی در کنترل پایه پولی و پول پر قدرت ایفا کرده است. از سوی دیگر، بانکمرکزی، با افزایش نرخ سود اوراق مشارکت کوتاهمدت از 20 به 23 درصد نرخ بهره در بازار کوتاهمدت را افزایش داد و موجب شد تا به تبع آن نرخ سود کوتاهمدت بانکها افزایش یابد. بانکها نیز در راستای کنترل تورم و منطبق بر ساختار نرخ زمانی بهره اقدام به جمعآوری سپرده از مردم کردند؛ بهطوریکه برای اولین بار در ایران طی 36 سال گذشته نرخ سود کوتاهمدت پول تقریبا برابر و در بعضی از مواقع بیش از نرخ سود بلندمدت بوده است. افزایش نرخ سود کوتاهمدت باعث شده بود در شرایط تورمی فعلی هزینه استفاده از پول برای خرید کالا و خدمات مصرفی و حتی سرمایهای کاهش یابد و همچنین روی تقاضای سرمایهگذاری که یکی از اجزای اصلی تقاضای کل در اقتصاد است، تاثیر کاهنده بگذارد و همین موضوع سبب کاهش تورم نقطه به نقطه طی چند ماهه اخیر شد.
بهرغم تمام آثار مثبت یاد شده طی چند ماهه اخیر، بانکها بهدلیل رقابت و آزاد شدن نسبی بازار پول در جذب سپرده، فشار زیادی را در جذب سپرده تحمل کردند. خوشبختانه با وجود بانکهای خصوصی و نقش مهم آنها در بازار پول، سایه انحصار از این بازار در حال رخت بر بستن است و مطمئنا فعالیت در فضای رقابتی در بازار پول بسیار سخت است. در این دوره بانکها بهدلیل رقابت با یکدیگر نرخ سود سپردهها را افزایش دادند و برای آنکه مشتریان خوب خود را در بخش اعتبارات از دست ندهند، نرخ سود تسهیلات را با کندی افزایش دادند و بسیاری از آنها حتی در بخش تسهیلات نرخها را تغییر ندادند. این موضوع موجب کاهش حاشیه سود بانکها شده است و آنها مجبورند با حاشیه سود کمتری ادامه فعالیت دهند. بر این اساس، تصمیمسازی در مورد پرداخت تسهیلات با ریسک بیشتر مواجه است و وسواس بیشتری باید در این خصوص صورت پذیرد.
پرداخت تسهیلات اشتباه بهای گزافی خواهد داشت؛ بهطوریکه سودآوری بانکها را با مخاطره مواجه میسازد. در بازار رقابتی دو راه پیش روی بانکها است 1- رقابت 2- بازگشت به انحصار. آنچه از توافق اخیر بین بانکها پیدا است آنها راه دوم را انتخاب کردهاند. یعنی قرار است سی و اندی بانک در پرداخت سود به سپردهها در نرخ هیچگونه رقابتی نکنند و در این زمینه بین بانک خصوصی الف و بانک دولتی ب هیچ تفاوتی نیست و مردم (سپردهگذاران) هیچ چارهای ندارند مگر آنکه طبق نرخهای دستوری و دیکته شده بانکها اقدام به سپردهگذاری کنند. همانطور که در ابتدای یادداشت به آن اشاره شد این تصمیم از دو منظر اقتصادی و اخلاقی مورد مناقشه است.
از نظر اقتصادی باید گفت متاسفانه نرخهای پیشنهادی بانکها دقیقا مغایر با سیاستهای اعمال شده بانکمرکزی در شرایط تورمی است.
بر اساس نرخهای پیشنهادی، نرخ سود کوتاهمدت تا حداکثر سه ماه تنها 10 درصد تعیین شده است و به جای آن، نرخ سود بلندمدت یکساله و بیشتر حداکثر 22 درصد میتواند باشد. متاسفانه این ساختار زمانی نرخ سود در شرایط تورمی تنها کمک به بدتر کردن وضع میکند و دستاوردهای ارزشمند بانکمرکزی طی چند ماهه اخیر به مخاطره خواهد افتاد. پایین آوردن نرخ سود کوتاهمدت در شرایط تورمی فعلی سپردهگذاران را تشویق میکند تا به جای سرمایهگذاری در بانکها در بازارهای موازی مانند طلا، دلار، مسکن و بورس سرمایهگذاری کنند. این تقاضا چون ناشی از تقاضای سفتهبازی است، تغییرات آن تنها موجب حباب در این بازارها میشود و تورم بهدلیل وجود قیمتهای نسبی به سایر بازارها نیز تسری پیدا میکند؛ یعنی در بهترین حالت درصورتیکه بانکمرکزی به وعدههای خود در جهت حمایت از رعایت نرخهای پیشنهادی بانکها موفق شود تصمیم بانکها تنها قیمتها و تورم را افزایش میدهد و این بها تنها بهخاطر رشد حاشیه سود بانکهای فراری از رقابت بر جامعه تحمیل میشود. البته باید گفت که در بلندمدت بانکها هم از تورم لطمه خواهند خورد و تسویه کردن وامها توسط وامگیرندگان در شرایط تورمی خارج از منطق اقتصادی است و متاسفانه مطالبات معوق بانکها با رشد مواجه میشود.
اما واقعیت آن است که اگر تصمیمی با تئوریهای اقتصادی در تضاد باشد مثل سالهای قبل که برخی از تصمیمسازیها منطبق بر تئوری نبود، محتوم به شکست است. بهنظر میرسد چون این تصمیم هم منطبق بر تصمیم اقتصادی نیست، بر پایه تئوری شکست کارتل، شکست توافق بین بانکها قابلپیشبینی است. در شرایطی که بانکمرکزی با انتشار اوراق مشارکت 23 درصد 6 ماهه اعلام میکند که نرخ بدون ریسک 6 ماهه حداقل 23 درصد است، قرار دادن نرخهای کمتر از این رقم برای سررسید کمتر از 6 ماه در بانکها تعارض مستقیمی با سیاستهای بانکمرکزی دارد؛ بنابراین بهنظر میرسد باز هم در بازار پول شاهد نرخهای رقابتی خواهیم بود که شکاف بین نرخ 10 تا 23 درصد بانکمرکزی را بپوشاند. نرخهای زیرزمینی از وضعیت واقعی اقتصاد تبعیت میکند، اما بزرگترین آسيب، آن هم بهخاطر توافق بین بانکها، از بین بردن شفافیتی است که خوشبختانه بهخاطر واقعگرایی بانکمرکزی طی چند ماهه گذشته بر بازار حاکم شده بود.
این توافق از جنبه دیگر بسیار اهمیت دارد که متاسفانه در ایران کسی به این موضوع توجهی نمیکند و آن، تضییع حقوق مصرفکنندگان است. این جنبه هم از نظر اخلاقی و هم اقتصادی بسیار بااهمیت است. در تمام ممالکی که اقتصاد آن از اقتصاد آزاد تبعیت میکند، توافق یا تبانی بین گروهها برای تعیین قیمت کالا، محصول و خدمت، مصداق بارز جرم است. قوانین ضدتراست و ضدانحصار، توافق تعدادی بنگاه اقتصادی از جمله بانکها برای عمل یکسان در مورد نرخها را جرم میشناسد و آنها را در دادگاههای صالحه محکوم به غرامت یا تعطیلی فعالیت میکشاند. درحالیکه در ایران بدون توجه به این موضوع بانکها از توافق رسمی خود در مورد عدم رقابت بر سر نرخ سود سپردهها و تحمیل نرخ غیررقابتی بر سپردهگذاران آزادانه صحبت میکنند و آن را مورد حمایت بانکمرکزی تلقی میکنند.
بهنظر میرسد بانکمرکزی در این مقطع باید به جای حمایت از توافق انحصارطلبانه بانکها براساس واقعیات اقتصاد مانند بهمنماه سال 1392با خرید و فروش اوراق مشارکت نرخ سود بدون ریسک کوتاهمدت را مشخص کند و کمک کند تا مجددا توفان تورم سال قبل به اقتصاد بازنگردد. با وجود تورم نقطه به نقطه 6/17درصدی در ماه فروردین وجود سود کوتاهمدت 10 درصدی تنها تورم در ماههای آینده را شعله ور میسازد و تلاشهای مسوولان پولی کشور را برای مهار تورم كماثر میکند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 211]
صفحات پیشنهادی
مخالفت روزنامه دنیای اقتصاد با کاهش نرخ سود بانکی
مخالفت روزنامه دنیای اقتصاد با کاهش نرخ سود بانکی اقتصاد > اقتصاد کلان - روزنامه دنیای اقتصاد در سرمقاله خود نوشت حال که تورم نرخ کاهندهای یافته است سوالی که در روزهای اخیر مطرح شده است آن است که چگونه میتوان جریان خروج از رکود اقتصادی را تسریع کرد آیااختلاف مدیران بانکی برای کاهش نرخ سود
اختلاف مدیران بانکی برای کاهش نرخ سود به این مطلب امتیاز دهید ۰۷ ۰۲ ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۵آيا كاهش نرخ سود بانكي تورمزا است؟
آيا كاهش نرخ سود بانكي تورمزا است بغضيان گفت اگر بانكها منابع ارزانتري را جذب كنند متعاقبا بايد سود تسهيلاتشان را هم كاهش دهند در غير اين صورت حاشيههاي بسياري براي بانكها ايجاد ميشود جوانآنلاين براساس اعلام بانک مرکزی از این پس نرخ سود سپردههای روز شمار 10 درصد و سپرجلسه 4 ساعته مدیران ارشد بانکی با سیف/ کاهش نرخ سود سپردهها توافق شد
اقتصادی بانک - بیمه بورس جلسه 4 ساعته مدیران ارشد بانکی با سیف کاهش نرخ سود سپردهها توافق شد مدیران ارشد نظام بانکی چهارشنبه گذشته نشستی ویژه با رئیس کل بانک مرکزی داشتند به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اقتصادایران آنلاین در این نشست که حدود 4 ساعت به طول انجامید ولیبررسی سناریوهای کاهش نرخ سود بانکی/ نظام بانکی ساماندهی میشود؟
شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۲ در پی نابسامانی ایجاد شده در نظام بانکی کشور و برخورد سلیقهای بانک ها در افزایش نرخ سود تسهیلات و سپردههای بانکی در خلاء نظارت بانک مرکزی بالاخره بانک مرکزی در جلسه ای با مدیران عامل بانکهای دولتی و خصوصی خواستار ساماندهی سیستم بانکی کشور شد و سناوزیر اقتصاد: نرخ سود و تسهيلات بانکی کاهش مییابد
وزیر اقتصاد نرخ سود و تسهيلات بانکی کاهش مییابد وزیر امور اقتصادی و دارایی از برنامهریزی شورای پول و اعتبار برای کاهش نرخ سود سپرده ها و تسهیلات بانکی خبرداد و گفت قطعا نرخ رشد سودها در آینده ادامه پیدا نخواهد کرد به گزارش مهر علی طیب نیا در مورد وضعیت آتی بازار پول و نظام باثربخشی کاهش نرخ سود بانکی در گرو تقویت بازار سرمایه است
نرخ های جدید سود سپرده های بانکی از امروز اعمال می شود اثربخشی کاهش نرخ سود بانکی در گرو تقویت بازار سرمایه است تهران-ایرنا-کارشناسان معتقدند کاهش نرخ سود بانکی در صورتی می تواند پیامدهای مثبتی بر اقتصاد داشته باشد که همزمان بازار سرمایه نیز تقویت شود تا با هدایت نقدینگی در مسیرکاهش نرخ سود بانکی شاخص را بالا برد.
در اولین روزاردیبهشت ماه کاهش نرخ سود بانکی شاخص را بالا برد اعلام خبر کاهش نرخ سود بانکی باعث شد تا شاخص بورس پس از مدت ها افت روند صعودی طی کند به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران امروز نيز بازار بورس تهران در ادامه جو مثبت بوجود آمده از روز قبل شاهد شروعي مثبت بودبرنامه جدید شورای پول و اعتبار/ نرخ سود سپرده و تسهيلات بانکی کاهش مییابد
اقتصادی بانک - بیمه بورس وزیر اقتصاد خبر داد برنامه جدید شورای پول و اعتبار نرخ سود سپرده و تسهيلات بانکی کاهش مییابد وزیر امور اقتصادی و دارایی از برنامهریزی شورای پول و اعتبار برای کاهش نرخ سود سپرده ها و تسهیلات بانکی خبرداد و گفت قطعا نرخ رشد سودها در آینده ادامه پیداکاهش نرخ سود سپردههای بانکی موجب تغییر طبقهبندی در نوع حسابها میشود
در گفتگو با باشگاه خبرنگاران مطرح شد کاهش نرخ سود سپردههای بانکی موجب تغییر طبقهبندی در نوع حسابها میشود یک کارشناس مسائل بانکی گفت تغییر طبقهبندی در نوع حسابها در بانکها به این معنی است که حسابها از نوع بلندمدت و جاری به کوتاهمدت تغییر جایگاه میدهند سیدبهاءالدین هاشیک کارشناس بانکی در گفتوگو با فارس: نرخ سود سپرده بانکها تا سررسید قرارداد تغییر نمیکند/ کاهش سودهای روزش
یک کارشناس بانکی در گفتوگو با فارس نرخ سود سپرده بانکها تا سررسید قرارداد تغییر نمیکند کاهش سودهای روزشماریک کارشناس بانکی با اشاره به اینکه نرخ سود سپردههای موجود در بانکها تا سررسید قرار دادهایشان تغییر نخواهد کرد گفت با ابلاغ نرخهای جدید نرخ سود سپردههای روز شمار تگزارش فارس از جلسه رئیس کل بانک مرکزی با مدیران بانکی افزایش یا کاهش نرخ سود بانکی مطرح نشد/ تأکید سیف بر نظام
گزارش فارس از جلسه رئیس کل بانک مرکزی با مدیران بانکیافزایش یا کاهش نرخ سود بانکی مطرح نشد تأکید سیف بر نظامبخشی و ساماندهی نرخهادر جلسه رئیس کل بانک مرکزی با مدیران بانکی ولیالله سیف بدون اشاره بر کاهش یا افزایش نرخ سود بانکی بر ضرورت نظامبخشی و ساماندهی این نرخ در سیستم بپیامد های کاهش نرخ سود بانکی
دانستنی ها پیامد های کاهش نرخ سود بانکی با کاهش نرخ سود بانکی انتظار های مختلفی از سوی کارشناسان مطرح می شود موافقان بر این عقیده اند که کاهش نرخ سود ها سرمایه های جامعه را متمرکز کرده و راهی بازار سرمایه می نماید این درحالیست که مخالفان معتقدند این کاهش سبب سرازیر شدن پول بکاهش نرخ سود سپردههای بانکی در دستور کار بانک مرکزی
گزارش کاهش نرخ سود سپردههای بانکی در دستور کار بانک مرکزی نرخ سود سپردههای بانکی که در اسفند ماه سال گذشته بدون دریافت مجوز از بانک مرکزی توسط بانکها برای جذب سپردههای مردمی آغاز شده بود با دستور بانک مرکزی متوقف و طی جلسهای که در چند شب گذشته بانک مرکزی با مدیرعامل بانکفرمان وزير براي كاهش نرخ سود بانكي
فرمان وزير براي كاهش نرخ سود بانكي چند ماهي ميشود كه حال و روز تالار شيشهاي رو به وخامت گذاشته و روزگارش تيرهوتار شده است اميدهايي كه مسئولان بورسي و اقتصادي دادند نيز به دليل نداشتن پشتوانه عملي عقيم مانده است چند ماهي ميشود كه حال و روز تالار شيشهاي رو به وخامت گذاشته ووزیر امور اقتصادی و دارایی: نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی کاهش مییابد
وزیر امور اقتصادی و دارایی نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی کاهش مییابدوزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه براساس برنامهریزی شورای پول و اعتبار نرخ سود تسهیلات و سپردهها کاهش مییابد گفت روند نرخ سود در آینده با آنچه در گذشته اتفاق افتاد متفاوت خواهد بود به گزارش خبرگزنرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی کاهش مییابد
نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی کاهش مییابدتاریخ انتشار يکشنبه ۳۱ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۴ ۳۹ وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه براساس برنامهریزی شورای پول و اعتبار نرخ سود تسهیلات و سپردهها کاهش مییابد گفت روند نرخ سود در آینده با آنچه در گذشته اتف-
اقتصادی
پربازدیدترینها