تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 14 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):فرزندان خود را به كسب سه خصلت تربيت كنيد: دوستى پيامبرتان و دوستى خاندانش و قرائت ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837979851




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اعتدال و آزادی در اندیشه ی شهید مطهری


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

اعتدال و آزادی در اندیشه ی شهید مطهری تهران- ایرنا- میانه روی و آزادی از کانونی ترین مباحث در اندیشه و سلوک استاد شهید «مرتضی مطهری» است.


«روز معلم» یادآور استادی است که بهترین سالهای عمرش در تحقیق و پژوهش گذشت؛ مبارزی حق طلب و عدالت جویی که هنوز صدایش را در آثار و اثراتش بر جامعه ی فکری ایران می بینیم و احساس می کنیم؛ فیلسوفی که اخلاق مداری و دقت عمیقش زبانزد خاص و عام بوده است.
در زمانی که اندیشه های مارکسیستی سکه ی رایج بازار اندیشه ی ایران شده بود، استاد با تحلیل های عمیقش توانست با ارایه ی مباحثی جذاب و گیرا در «جهان بینی اسلامی»، «مارکسیسم» و نگرش «ماتریالیستی» را با چالش رو به رو کند.
شهید مطهری از شاگردان برجسته ی مکتب امام خمینی(ره) بود که نقشی بی بدیل در پیروزی انقلاب اسلامی ایفا کرد؛ سخنرانی های روشنگرایانه ی مطهری در حسینیه ی ارشاد هیچ گاه فراموش نخواهد شد.
به مناسبت سالروز شهادت این عالم وارسته و عارف به حق پیوسته، بر آن شدیم تا نگاهی هر چند مختصر بر جایگاه میانه روی و اعتدال در اندیشه ی این استاد فرزانه داشته باشیم.
رعایت اعتدال و میانه روی از بنیادی ترین اصول اسلام است. میانه روی و اعتدال با فطرت انسان ها سازگار و پاسخگوی نیازهای جامعه در زمینه های مختلف است. اسلام، مسلمانان را از هر گونه افراط و تفریط بر حذر می دارد. اعتدال و میانه روی مبتنی بر آموزه های وحیانی و نبوی و علوی است. تاکید بر میانه روی و دوری از افراط و تفریط در آثار شهید مطهری فراوان آمده است؛ بویژه در کتابهای «اسلام و مقتضیات زمان»، «سیری در نهج البلاغه» و «آزادی معنوی».
البته مطهری در آثار دیگرش نیز به این موضوع پرداخت و یکی از شاکله های اندیشه ی استاد مبحث تعادل و رابطه اش با عقلانیت و میانه روی است.
اعتدال حد وسط و مرز مطلوب تمام امور است. استاد مطهری در این باره در کتاب اسلام و مقتضیات زمان-جلد اول در بخش افراط و تفریط ها- با استناد به آیه ی «وَ کَذلِکَ جَعَلْناکُمْ أُمَّةً وَسَطاً لِتَکُونُوا شُهَداءَ عَلَی النّاسِ وَ یَکُونَ الرَّسُولُ عَلَیْکُمْ شَهِیداً» (1) چنین می گوید: یکی از خاصیتهای بزرگ دین مقدس اسلام اعتدال و میانه روی است. خودِ قرآن کریم امت اسلام را به نام «امت وسط» نامیده است.(2) این تعبیر، تعبیر بسیار عجیب و فوق العاده‏ ای است. تربیت قرآن‏ همیشه اعتدال و میانه روی را ایجاب می‏کند.
استاد با بررسی دو طرف اعتدال یعنی جریان افراط و تفریط، به تفصیل به مبانی فکری و نقش تاریخی دو جریان پرداخته است و چنین می نویسد: در مساله ی انطباق با مقتضیات زمان، دو جریان مخالف که هر دو غلط بوده است، در تاریخ اسلام همیشه وجود داشته است. یک جریان افراطی، یعنی دخل و تصرف های بی جا در دستورهای دینی، به واسطه ی یک خیالات و یک ملاحظات کوچک که ما اسم آنها را جهالت گذاشتیم، جریان دیگر توقف و جمود بی جایی است که برخلاف منظور و روح اسلام است.(3)
شهید مطهری درباره ی خطر افراط و تفریط در کتاب «نظام حقوق زن در اسلام»-در بخش جامدها و جاهلها- چنین می نویسد: دو بیماری خطرناک همواره آدمی را در این زمینه تهدید می کند؛ بیماری جمود و بیماری جهالت. نتیجه بیماری‏ اول توقف و سکون، باز ماندن از پیشروی و توسعه است و نتیجه بیماری دوم‏، سقوط و انحراف است.
وی در جلد اول کتاب «داستان راستان»- در داستان پانزدهم به نام امام صادق و گروهی از متصوفه- چنین می نویسد: در نص قرآن کریم ... چنین می فرماید که «متقین کسانی هستند که در مقام انفاق و بخشش نه تندروی می کنند و نه کندروی، راه اعتدال و میانه را پیش می گیرند».
وی پیرامون دشواری های پیداکردن خط اعتدال در کتاب «نهضت های اسلامی در صد ساله اخیر»- در بخش آفات نهضت- می نویسد: پرهیز از افراط و تفریط و گرایش به اعتدال در هر کاری خالی از دشواری‏ نیست. گویی همیشه راه اعتدال یک خط باریک است که اندک بی توجهی‏ موجب خروج از آن است. اینکه در آثار دینی وارد شده که «صراط» از «مو» باریکتر است اشاره به همین نکته است که رعایت اعتدال در هر کاری سخت و دشوار است».
برای پیوند میان دو مفهوم اعتدال و آزادی در اندیشه ی شهید مطهری می توان به کتاب های «آزادی معنوی» و «سیری در نهج البلاغه» مراجعه کرد. در این کتاب ها اعتدال بیش از آنکه یک رفتار بیرونی باشد، یک صفت اخلاقی است. فرد اگر در درون خویش به اعتدال رسیده باشد، در صحنه ی بیرونی نیز می تواند بر طریق اعتدال باشد. آزادی اندیشه نیز بیش از هر چیز یک آزادی اجتماعی است. اگر کسی در درون خویش توانسته باشد روح اعتدال را بر خود حاکم کند، می تواند در صحنه ی اجتماع پاسدار اندیشه باشد. مطهری بحث مهمی درباره ی تقوا دارد و تصریح می کند: آزادی اجتماعی، آزادی انسان از قید و اسارت افراد دیگر است اما آزادی معنوی، آزادی انسان است از قید و اسارت خودش. تقوا به انسان آزادی معنوی می دهد. کسی که تقوا داشته باشد، می تواند خویش را از قید و بندها رها کند. اگر تقوای درونی و آزادی درونی فرد از هواهای نفسانی وجود داشته باشد، در عرصه عمومی نیز فرد می تواند اثرگذار باشد.(4)
میانه روی و اعتدال مظهر عدل و عدالت است و عدالت خود محصول سه فضیلت حکمت، شجاعت و عفت است. در اندیشه ی شهید مطهری رابطه یی عمیق میان عدالت و میانه روی می بینیم. وی معتقد است که عدل معانی و کاربردهای مختلفی دارد که عبارتند از: اول موزون بودن؛ یعنی اینکه مجموعه ای که دارای اجزای مختلف است و هدف خاصی را دنبال می کند باید از حیث مقدار و کیفیت ارتباط اجزا با یکدیگر شرایط معینی داشته باشند و تنها در این صورت است که آن مجموعه می تواند باقی بماند و نقش موثر خود را ایفا نماید . دوم تساوی و نفی هرگونه تبعیض که معنی دوم عدل است یعنی اینکه هر کس به حسب ظرفیت و نیازش از امکانات برخوردار گردد واین خود سبب ایجاد اعتدال در جامعه می شود . سوم رعایت حقوق افراد و عطا کردن حق به صاحبان آن(5) همان گونه که خداوند همه چیز را در مکان مناسب خود قرار داده است و این ناشی از عدل اوست همچنانکه امام علی(ع) می فرماید: العدل یضع الامور مواضعها.(6)
همانگونه که گفته شد در اندیشه و سلوک شهید مطهری، میانه روی از کانونی ترین مباحث می باشد. در تفکر ایشان اعتدال و میانه روی دارای جایگاه والایی درنگاه به فرد و جامعه است؛ همان سان که جامعه مانند بدن، احتیاج به اعتدال دارد.
*گروه پژوهش های خبری
پژوهش**م.س**2054
پی نوشتها:
1- بقره، 143
2-مطهری، مرتضی (1362)، اسلام و مقتضیات زمان، تهران، انتشارات صدرا، ج 1،ص69
3- مطهری، مرتضی (1362)، اسلام و مقتضیات زمان، تهران، انتشارات صدرا، ج 1،ص69
4- حجت الاسلام محسن الویری-سخنرانی درنشست اعتدال و آزاداندیشی در تفکر شهید مرتضی مطهری، اردیبهشت ماه1393
5ـ عدل الهی – مرتضی مطهری ص59-60
6ـ نهج البلاغه ،ص734-735
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




13/02/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن