واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
داوری اردکانی: تاثیر روشنفکری در ایران هیچگاه به اندازه اروپا نبوده است تهران - ایرنا - رضا داوری اردکانی فیلسوف معاصر ایرانی تاکید کرد: تاثیری که جریان روشنفکری در اروپا گذاشت هیچگاه در ایران نداشت و البته این به معنای نادیده گرفتن کار روشنفکران ایرانی نیست.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، داوری اردکانی بعدازظهر پنجشنبه در نشست تخصصی وضعیت فلسفه معاصر ایران که همراه با رونمایی از دو اثر فلسفی وی و یک اثر فلسفی از غلامحسین ابراهیمی دینانی در محل سرای اهل قلم بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد، درباره کتاب جدید خود با عنوان ˈسیری در تاریخ روشنفکری در ایران و جهانˈ توضیحاتی ارائه کرد.
وی با بیان اینکه مساله روشنفکری در کشور ما همیشه مطرح بوده و در دهه های اخیر، صورت دیگری پیدا کرده است، به تاریخچه بروز و ظهور روشنفکری در جهان و ایران پرداخت و گفت: قرن 18 میلادی در اروپای غربی از دیدگاه فرانسوی ها به قرن روشنایی معروف شد که قدمای ما از این دوران به عنوان عصر منورالفکری تعبیر کردند و ما هم همان تعالیم نویسندگان و فیلسوفان قرن 18 را گرفتیم و راه و روش آنها را با عنوان منورالفکری ترجمه کردیم که نمونه آن در آثار سید جمال الدین اسدآبادی و میرزا رضا کرمانی مشاهده می شود.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: هرچند منورالفکری به دنبال طرح جهان آینده به صورت جهان علم، صلح و بی مرگی بود و برای تحقق رویای خود نیز تلاش هایی کرد اما مانیفست کارل مارکس در نیمه اول قرن 19، اعلام بحران در منورالفکری اروپا به شمار می آمد و هرچند، این نقد به مارکسیست محدود نشد اما این نقد، اثر عظیمی داشت.
وی خاطرنشان کرد: در اواخر قرن 19، امیل زولا و آناتول فرانس نویسندگان فرانسوی در اعتراض به محکومیت یک افسر بی گناه و اتهام وی به جاسوسی، اعلامیه ای امضا و منتشر کردند و خرد فراموش شده قرن 18 را به یاد اروپاییان آوردند که چرا از عدالت و آزادی عدول کرده اند.
عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی با بیان اینکه این حرکت و جریان اعتراضی اواخر قرن 19 میلادی در کشور ما با عنوان روشفکری ترجمه شد، گفت: روشنفکری ما سوءتفاهمی است که در ترجمه معنی و مفهوم آن به وجود آمده است و فاصله ای که میان دیدرو و آناتول فرانس است در روشنفکری ما نادیده گرفته شده است.
وی تصریح کرد ما به دنبال این جریان، اهل اعتراض شدیم درحالیکه کار روشنفکر، مبارزه عملی نیست بلکه در قلمرو زبان و نظر فعالیت می کند.
داوری اردکانی گفت که در اثر جدید خود سعی کرده است سیر ایجاد و تحول منورالفکری و روشنفکری را تشریح کند.
مراسم رونمایی از کتابهای فلسفی ˈفلسفه و آینده نگریˈ و ˈسیری در تاریخ روشنفکری در ایران و جهانˈ اثر رضا داوری اردکانی و ˈمعمای زمان و حدوث جهانˈ اثر غلامحسین ابراهیمی دینانی با حضور سید عباس صالحی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، جمعی از استادان فلسفه، دانشجویان و علاقه مندان به حوزه فلسفه برگزار شد.
بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از روز گذشته، 10 اردیبهشت ماه در محل مصلی امام خمینی (ره) گشایش یافته و تا 20 اردیبهشت ماه پذیرای حضور بازدیدکنندگان خواهد بود.
علمی (3)**1055**1588
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
11/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]