محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830745995
سازوکارهای قانونی مبارزه با گرانفروشی
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
سازوکارهای قانونی مبارزه با گرانفروشی
گرانفروشی زمانی مفهوم پیدا میکند که برای کالایی که به مشتری عرضه میشود از طرف مراجع رسمی قیمتی تعیین شده باشد و عرضهکننده کالا را زیادتر از قیمت مقرر به مشتری بفروشد.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،ماده 2 قانون تعزیرات حکومتی مصوب 23/12/1367 گرانفروشی را به «عرضه کالا یا خدمات به بهای بیش از نرخهای تعیین شده توسط مراجع رسمی بهطور علیالحساب یا قطعی و عدم اجرای مقررات و ضوابط قیمتگذاری و انجام هر نوع اقدامات دیگر که منجر به افزایش بهای کالا یا خدمات برای خریدار گردد» تعریف کرده است. گرانفروشی زمانی مفهوم پیدا میکند که برای کالایی که به مشتری عرضه میشود از طرف مراجع رسمی قیمتی تعیین شده باشد و عرضهکننده کالا را زیادتر از قیمت مقرر به مشتری بفروشد. اما مشکل این است که برای همه کالاهایی که در بازار فروخته میشود از طرف مراجع رسمی قیمتی معین نشده است.
در این باره به گفتوگو با دکتر «منصور رحمدل» عضو هیات علمی دانشگاه و وکیل دادگستری پرداختهایم که میخوانید. رحمدل در این باره مثالی میزند و به «حمایت» میگوید: مثلا در مورد محصولات لبنی یا روغن از طرف کارخانه تولیدکننده قیمت محصول نوعا روی خود محصول حک میشود اما در مورد کالاهای دیگر مانند کفش یا لباس، قیمتی از طرف دولت تعیین نمیشود و ممکن است حتی کارخانه خارجی تولیدکننده قیمتی را برای جنسی که در ایران عرضه میشود تعیین نکرده باشد در نتیجه قیمت بر اساس تشخیص و با لحاظ سود و زیان از طرف عرضهکننده تعیین میشود.
علت گرانفروشي و جرایم آن
وی علت اصلی گرانفروشی را در نفعطلبی و زیادهخواهی میداند و ادامه میدهد: حس طمعکاری انسان وی را به تحصیل سود بیشتر هدایت میکند و همین حس نفعطلبی و طمعکاری است که انسان را به طرف ارتکاب جرایم مالی سوق میدهد.
به گفته این استاد دانشگاه، به همین دلیل میتوان گرانفروشی را در ردیف جرایم مالی قرار داد. در جرایم مالی موضوع جرم مستقیما مال است اما درباره گرانفروشی باید گفت به اعتبار اینکه منتهی به تحصیل مال از مشتری میشود، میتوان آن را در ردیف جرایم مالی به حساب آورد.
وی ادامه میدهد: دلیل دوم گرانفروشی را میتوان فقدان نظارت بر بازار توسط مراجع نظارتی دانست. در صورتی که نظارتی بر قیمت تعیینشده از طرف دولت وجود نداشته باشد گرانفروش با خیال راحت کالا را به قیمت دلخواه خود به مشتری عرضه میکند.
دلیل سوم را هم در کمبود کالا در جامعه باید جستوجو کرد. وقتی کالایی در جامعه کمیاب یا نایاب شود و مشتری نیز نیاز شدیدی به خرید کالا داشته باشد زمینه برای گرانفروشی فراهم میشود و مشتری به راحتی به خواسته گرانفروش تن میدهد و حتی ممکن است عرضهکننده را به عرضه کالا به قیمتی فراتر از قیمت مصوب یا متعارف ترغیب کند.
رحمدل اضافه میکند: دلیل چهارم را میتوان به فساد برخی ماموران ناظر بر قیمتها دانست.
با این توضیح که اگر مأموران ناظر بر قیمتها به جای نظارت بر قیمتها به نفع مصرفکننده، با عرضهکنندگان وارد معامله شوند یا به هر دلیلی در انجام وظیفه خود مماشات کنند و عرضهکننده ترسی از کشف قضیه و تعقیب آن در مراجع مربوطه نداشته باشد طبیعی است که فلسفه وجودی نظارت از بین خواهد رفت. شاید بتوان دلیل پنجم را به عدم تناسب ضمانت اجرای گرانفروشی با تخلف صورت گرفته دانست. با این توضیح که هدف از گرانفروشی تحصیل مال بیشتر است و ضمانت اجرای آن باید به نوعی تعیین شود که انگیزه مزبور را در فروشنده از بین ببرد.
چند ماده قانونی
وی با بیان اینکه قانوگذار در کنار گرانفروشی در ماده 2 قانون تعزیرات به کمفروشی و تقلب در ماده 3 و احتکار در ماده 4 هم اشاره کرده است ادامه میدهد: طبق ماده 3، «کمفروشی و تقلب عبارت است از عرضه کالا یا خدمات کمتر از میزان و مقادیر خریداری شده از نظر کمی و کیفی که مبنای تعیین نرخ مراجع رسمی قرار گرفته است تعزیرات کمفروشی و تقلب با توجه بـــه میزان و مراتب آن عیناً مطابق تعزیرات گرانفروشی میباشد.» و طبق ماده ۴ قانون مزبور: «احتکار عبارت است از نگهداری کالا بهصورت عمده با تشخیص مرجع ذیصلاح و امتناع از عرضه آن به قصد گرانفروشی یا اضرار به جامعه پس از اعلام ضرورت عرضه توسط دولت».
به گفته این استاد دانشگاه، مجازات گرانفروشی در ماده 2 قانون مورد اشاره قرار گرفته است و بر حسب میزان گرانفروشی تعیین میشود و به نظر میرسد مجازات تعیینشده کافی است. مثلا قانون برای گرانفروشی تا مبلغ بیست هزار ریال، در مرتبه اول تذکر کتبی و تشکیل پرونده؛ در مرتبه دوم اخطار شدید و اخذ تعهد کتبی مبنی بر عدم تخلف و ممهور کردن پروانه واحد به مهر؛ در مرتبه سوم جریمه از پنج هزار ریال تا پنج برابر میزان گرانفروشی و ممهور کردن پروانه واحد به مهر؛ در مرتبه چهارم جریمه از ده هزار ریال تا ده برابر میزان گرانفروشی و قطع تمام یا برخی خدمـــات دولتی از یــک تا شش مـــاه و ممــهور کردن پروانه واحـد بــه مهــر در مرتبه پنجم علاوه بر اخذ جریمه طبق مرتبه چهارم تعطیل موقت از یک تا شش ماه و نصب پارچه بهعنوان گرانفروش و در مرتبه ششم نیز تعطیل و لغو پروانه واحد پیش بینی شده است.
وی ادامه میدهد: قانون برای گرانفروشی از مبلغ بیش از بیستهزار ریال تا مبلغ دویستهزار ریال و گرانفروشی از مبلغ بیش ازدویستهزار ریال تا یک میلیون ریال و گرانفروشی بیش از مبلغ یک میلیون ریال نیز در قانون مجازاتهایی را پیشبینی شده است.
راهکارهایی برای پیشگیری از گرانفروشی
رحمدل راهکارهایی نیز برای پیشگیری از گرانفروشی دارد و میگوید: با توجه به دلایلی که برای گرانفروشی بر شمردیم میتوان تقویت مراجع نظارتی و نیز تعیین قیمت برای کالاهایی که برای آنها قیمتی تعیین نشده و فروشنده خود را مجاز به عرضه آن به تشخیص خود میداند را از جمله راهکارهای مربوط به پیشگیری از گرانفروشی تلقی کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که کدام نهادها در مبارزه با گرافروشی نقش دارد و عملکرد نهادهای ذیربط در پیشگیری از وقوع گرانفروشی و مقابله با این پدیده، پس از وقوع چگونه است؟ توضیح میدهد: مسئوليت پيگيري و رسيدگي به شكايات مربوط به گرانفروشی بر عهده سازمان بازرسي و نظارت بر قيمت كالا و خدمات وابسته به وزارت بازرگاني است و قانون، سازمان تعزیرات حکومتی را ضمانت اجراهای مقرر در ماده 2 بر اساس گزارش مرجع مزبور یا شکایت مستقیم مردم تعیین کرده است. غیر از این سازمانها میتوان سازمان حمایت از مصرفکنندگان، سازمان نظارت بر مواد غذایی و دارویی را مراجع نظارتی بر این امر محسوب کرد.
بررسی عملکرد نهادهای نظارتی
این استاد دانشگاه در ارزیابی نهادهای نظارتی نیز اظهار میکند: ارزیابی عملکرد این نهادها مستلزم دسترسی به آمارهایی است که سازمانهای مزبور در مورد نحوه فعالیت خود منتشر میکنند.
وی ادامه میدهد: اما به طور کلی بهلحاظ عدم پیگیری موارد عدیده گرانفروشی توسط مردم به لحاظ مقرون به صرفه نبودن آن و نتیجتا عدم انجام مطلوب وظیفه نظارتی به طور مستمر توسط مراجع نظارتی نمیتوان عملکرد آنان را مورد ارزیابی دقیق قرار داد.
رحمدل درباره اینکه آیا دستگاه قضایی، میتواند قبل از ورود پرونده به دادگاه نظارتهایی بر وضعیت گرانی قیمت داشته باشد یا راسا بر اساس اطلاعات مردمی گرانفروشان را به دادگاه بکشاند، میگوید: به نظر میرسد قانونگذار گرانفروشی را جرم به معنی خاص کلمه تلقی نکرده و آن را تخلف نامیده است. به این اعتبار سازمان تعزیرات حکومتی که تحت نظر وزارت دادگستری فعالیت دارد جزو نهادهای شبهقضایی تلقی میشود و ابلاغ قضات آن نیز توسط رییس قوهقضاییه صادر نمیشود بلکه توسط وزیر دادگستری صادر میشود.
به این اعتبار باید به این سوال پاسخ منفی داد. وی در پایان به نهادهای مسئول برای رعایت هرچه بهتر قوانین در این حوزه توصیه میکند: نظارت مستمر بر رعایت قیمتها از طریق بازرسیهای مکرر و عدم مسامحه در انجام وظایف خود میتواند اهرم اجرایی موثری برای الزام عرضهکنندگان به رعایت قیمتهای مصوب و خودداری از گرانفروشی باشد.
تاریخ انتشار: ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
سازوکارهای قانونی نظارت بر استاندارد کالا
بسته حقوقی سازوکارهای قانونی نظارت بر استاندارد کالا اولين قدمي كه در مورد استاندار در ايران برداشته شد در سال ۱۳۰۴ بود که قانون اوزان و مقیاسها به تصویب رسید به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران در ابتدا موسسهاي به صورت یک اداره آزمایشگاهی زیر نظر اداره بازرگانی تاسیس و در زسازوکارهای مبارزه با فساد اداری
بسته حقوقی سازوکارهای مبارزه با فساد اداری معضل فساد بویژه فساد اداری امروزه به یک مسأله و دغدغه جهانی تبدیل شده است و همگان بر این دیدگاه اتفاق نظر دارند که فساد موجب بروز آسیبهای بسیاری در جامعه سیستم و ساختار کشورها میشود به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران فساد اتقویت اعتقادات دینی بهترین راه مبارزه با اعتیاد است
سنندج تقویت اعتقادات دینی بهترین راه مبارزه با اعتیاد است نماینده ستاد شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گفت تقویت و تکیه بر اعتقادات دینی بهترین راه مبارزه با اعتیاد و درمان آن است به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران سنندج حاجیلو گفت برگزاری نخستین همایش بهبود یافتگان اعتیادسرزمین ما مادر ماست/شکارچی غیرقانونی باید مجازات شود
بازیگرسریال پایتخت سرزمین ما مادر ماست شکارچی غیرقانونی باید مجازات شود کرج- ایرنا- بازیگر نقش محیط بان سریال تلویزیونی پایتخت با بیان اینکه سرزمین ما مادر ماست و باید از آن حفاظت کنیم گفت شکارچی غیر قانونی و متجاوز به عرصه حیات وحش کشور باید مجازات شود به گزارش ایرنا دانشگانمایندگان چهارمحال و بختیاری، برپایی تجمع غیرقانونی درباره آب را محکوم کردند
نمایندگان چهارمحال و بختیاری برپایی تجمع غیرقانونی درباره آب را محکوم کردند شهرکرد - مجمع نمایندگان مردم چهارمحال و بختیاری در مجلس شورای اسلامی در بیانیه ای هرگونه تحرک شعار تنش زا و برگزاری تجمع غیرقانونی درخصوص مسائل آب را محکوم کردند در این بیانیه که روز دوشنبه در اختیار ااولیویرا: این مبارزه ناعادلانه است
اولیویرا این مبارزه ناعادلانه است کد خبر ۳۹۴۷۸۸ تاریخ انتشار ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۶ ۱۰ - 21 April 2014 سرمربی تراکتورسازی تبریز گفت ما هیچ بازیکن خارجی نداشتیم و فکر میکنم این مبارزه مبارزه ناعادلانهای است به گزارش ایسنا تونی اولیویرا در کنفراس خبری قبل از بازی با تیم لخوبسیج در مبارزه با نگاه ابزاری به زن پیشتاز است
مسوول بسیج جامعه زنان سپاه قم بسیج در مبارزه با نگاه ابزاری به زن پیشتاز است قم- ایرنا- مسوول بسیج جامعه زنان سپاه امام علی بن ابی طالب ع گفت بسیج با اجرای برنامه های فرهنگی و تربیتی در مبارزه با فرهنگ نگاه ابزاری غرب به زن پیشتاز است به گزارش ایرنا لیلا حیدری روز دوشنبهمصوبات شورای مبارزه با مواد مخدر ضمانت اجرایی ندارند
استانها شمال آذربایجان غربی خدادوست مصوبات شورای مبارزه با مواد مخدر ضمانت اجرایی ندارند ارومیه – خبرگزاری مهر مدیرکل بهزیستی آذربایجان غربی يكي از ضعف هاي مطرح در حوزه مبارزه با موادمخدر را نداشتن ضمانت اجرايي مطلوب برخي از بندهاي سند جامع و نيز مصوبات شوراي مبارزه با مواداطلاع رساني موثر از جمله ابزارهاي مبارزه با قاچاق كالا و ارز است
استانها غرب لرستان خجسته پور اطلاع رساني موثر از جمله ابزارهاي مبارزه با قاچاق كالا و ارز است خرم آباد - خبرگزاری مهر فرماندار مرکز لرستان گفت اطلاع رساني موثر از جمله ابزارهاي مبارزه با قاچاق كالا و ارز است به گزارش خبرنگار مهر حبيب اله خجسته پور ظهر دوشنبه در جلسه كميسآمار ستاد مبارزه با مواد مخدر از اعتیاد دانش آموزان: 5.1 درصد دانش آموزان شیشه را تجربه کرده اند
آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر از اعتیاد دانش آموزان 5 1 درصد دانش آموزان شیشه را تجربه کرده اند قائممقام دبیرکل ستاد مبارزه بامواد مخدر در نشست خبری خود گفت سال گذشته ۷۶۰ هزار نفر به دلیل سوء مصرف موادمخدر در 5952 مرکز تحت درمان قرار گرفتند پارسال ۱۷۳۷ عملیات و درگیری در رابطافزایش 4 درصدی معاینات در پزشکی قانونی استان ایلام
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۲ ۴۱ مدیرکل پزشکی قانونی ایلام از افزایش بیش از چهار درصدی معاینات انجام شده در پزشکی قانونی استان طی سال گذشته خبر داد دکتر ساسان روندی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری ادانشجویان ایران ایسنا منطقهی ایلام اظهار کرد پارسال تعداد معاینات انجام شده دبیانیه نمایندگان پس از تجمع مردم شهرکرد: تونل گلاب2 در زاینده رود غیرقانونی وفاقد مجوز محیط زیست است
بیانیه نمایندگان پس از تجمع مردم شهرکرد تونل گلاب2 در زاینده رود غیرقانونی وفاقد مجوز محیط زیست است جامعه > محیط زیست - خانه ملت نوشت مجمع نمایندگان استان چهارمحال و بختیاری طی بیانیه ای اعلام کرد حفر تونل گلاب 2 غیرقانونی فاقد مجوز 215 مجوز زیست محیطی و بقیه مجفرماندار رودبار: برای مبارزه با آفت مگس میوه خوار زیتون عزم جدی داریم
فرماندار رودبار برای مبارزه با آفت مگس میوه خوار زیتون عزم جدی داریم رشت - ایرنا - فرماندار شهرستان رودبار گفت برای مبارزه با آفت مگس میوه خوار زیتون عزم جدی داریم سید محمد احمدی روز دوشنبه در حاشیه بازدید از باغات زیتون منجیل در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد در تماسفرماندارچالوس خواستاربرخورد قانونی با عوامل آلاینده رودخانه سردابرودشد
فرماندارچالوس خواستاربرخورد قانونی با عوامل آلاینده رودخانه سردابرودشد نوشهر- ایرنا - فرماندار چالوس خواستار برخورد قانونی مسوولان نهادهای ذیربط با عوامل آلاینده آب رودخانه حفاظت شده سردآبرود این شهرستان شد محمدناصر زندی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا فعالیت غیر40 تانکر سمپاش مبارزه با آفت سن در اراضی کشاورزی بروجرد را انجام می دهند
استانها غرب لرستان غضنفری 40 تانکر سمپاش مبارزه با آفت سن در اراضی کشاورزی بروجرد را انجام می دهند بروجرد - خبرگزاری مهر رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان از به کارگیری 40 تانکر سمپاش به منظور مبارزه با آفت سن در اراضی کشاورزی شهرستان بروجرد خبر داد مهرداد غضنفری در گفلزوم به كارگيري ظرفيت هاي اجتماعي آذربایجان غربی در مبارزه با موادمخدر
استانها شمال آذربایجان غربی لزوم به كارگيري ظرفيت هاي اجتماعي آذربایجان غربی در مبارزه با موادمخدر ارومیه – خبرگزاری مهر فرمانده انتظامي آذربايجان غربي خواستار به کارگیری تمام ظرفیت های اجتماعی استان در راستای مبارزه با پدیده شوم مواد مخدر شد به گزارش خبرنگار مهر سردار یحیوکیل خانواده شهید خلیلی:نظر پزشکی قانونی هنوز به صورت کتبی اعلام نشده است
وکیل خانواده شهید خلیلی نظر پزشکی قانونی هنوز به صورت کتبی اعلام نشده است تهران - ایرنا - وکیل مدافع خانواده شهید علی خلیلی طلبه ناهی از منکر گفت نظر پزشکی قانونی درباره پرونده ضارب شهید خلیلی هنوز به صورت کتبی به بازپرس پرونده اعلام نشده است احسان اسکندری روز دوشنبه در گفت-
گوناگون
پربازدیدترینها