محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830781537
سازوکارهای قانونی نظارت بر استاندارد کالا
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: بسته حقوقی/
سازوکارهای قانونی نظارت بر استاندارد کالا
اولين قدمي كه در مورد استاندار در ايران برداشته شد در سال ۱۳۰۴ بود که قانون اوزان و مقیاسها به تصویب رسید.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،در ابتدا موسسهاي به صورت یک اداره آزمایشگاهی زیر نظر اداره بازرگانی تاسیس و در زمینه کنترل کالاهای وارداتی، صادراتی و تولیدات داخل کشور فعالیت داشت. در سال ۱۳۳۹ قانون «اجازه تاسیس موسسه استاندارد ایران» در شش ماده به تصویب مجلس وقت رسید.
در این سال ایران رسماً به عضویت سازمان بینالمللی استاندارد پذیرفته شد. موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تنها سازمانی در ایران است که طبق قانون میتواند استاندارد فراوردهها را به طور رسمی تعیین، تدوین و اجرای آنها را با کسب موافقت شورای عالی استاندارد اجباری اعلام کند. در گفتوگو با کارشناسان این حوزه به بررسی مساله استاندارد میپردازیم.
نظارت بر كالاي غير استاندارد
دكتر «علي صابري» حقوقدان در این باره به «حمایت» میگوید: نظارت بر استاندارد کالا در کشور بر عهده سازمان ملي استاندارد ايران است. وی تدوین و نشر استانداردهای ملی (رسمی) را وظايف اين سازمان بهعنوان تنها مرجع رسمی میداند و میگوید: علاوه بر این، انجام تحقیقات برای تدوین استاندارد، بالا بردن کیفیت کالاهای تولید داخلی، کمک به بهبود روشهای تولید و کارآیی صنایع، ترویج استانداردهای ملی، نظارت بر اجرای استانداردهای اجباری، کنترل کیفی کالاهای صادراتی مشمول استاندارد اجباری و جلوگیری از صدور کالاهای نامرغوب برای فراهم کردن امکانات رقابت با کالاهای مشابه خارجی و حفظ بازارهای بینالمللی از دیگر وظایف این سازمان است.
به گفته این حقوقدان، کنترل کیفیت کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری برای حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان داخلی و جلوگیری از ورود کالاهای نامرغوب، آزمایش و تطبیق نمونه کالا با استانداردهای مربوط، اعلام مشخصات، اظهارنظر مقایسهای، صدور گواهینامههای لازم و آموزش مستمر مسئولان کنترل کیفیت واحدهای تولیدی بخشی دیگر از وظایف این سازمان است.
دعاوي كالاهاي غير استاندارد
صابری درباره نحوه شکایت از تولیدات بیکیفیت و معیوب در کشور ما میگوید: در حقوق کشورهای صنعتی بر اساس نظریههای مختلف میتوان هم علیه فروشنده و هم تولیدکننده اقامه دعوا کرد.
وی ادامه میدهد: فرض بر اين است كه جنسي را خريداري ميكنيم اگرضرر وارد شده از بیاحتیاطی یا بیمبالاتی مصرف کننده باشد به طور مثال فرد بر خلاف دستورالعمل كالاي خريداريشده از آن بهره ببرد، مسلماً فروشنده یا تولیدکننده مسئولیتی نخواهند داشت؛ در غیر این حالت مصرفکننده حق دارد به شخص یا اشخاص مقصر رجوع کند.
صابری میگوید: معمولا در این گونه موارد مراجع قضایی برای تشخیص و احراز وقوع تخلف از نظر کارشناسان این امر استفاده میکنند. برای مثال اگر فروشنده یکی از محصولات خانگی مانند بخاری با وجود غیر استاندارد بودن آن، مبادرت به فروش این کالا کند مسئولیت کیفری و مدنی دارد یعنی افزون بر تحمل مجازات باید خسارت وارده را نیز جبران کند. همچنین تولیدکننده کالاهای غیر استاندارد که به قصد تقلب از برگهای آزمایش و تشخیص مشخصات فرآوردههای استاندارد یا علامت استاندارد در غیر مورد استاندارد استفاده کند نیز دارای مسئولیت است و باید خسارت وارده را جبران کند.
دعوا علیه تولید کننده
به گفته صابری، بدیهی است که دعوا علیه تولیدکننده همیشه نفع بیشتری دارد زیرا تولیدکننده توان بیشتری در پرداخت دارد و شاکی میتواند هزینه محکومیت احتمالی را در بهای تمامشده کالا برآورد و دریافت کند. به این ترتیب مسسئولیت مدنی تولیدکننده کالا به عنوان شاخهای خاص در حقوق شکل گرفته است و حقوقدانان مبانی نظری آن را فراهم کردهاند. بر اساس این مبانی به این ترتیب تولیدکننده نمیتواند به استناد اینکه قراردادی با خریدار ندارد از مسئولیت فرار کند.
وي متذكر ميشود: صرف داشتن نشان استاندارد رافع مسئولیت نیست. استفاده از علامت استاندارد در هر حال رافع مسئولیت حقوقی یا کیفری ناشی از رعایت نشدن مقررات استاندارد نیست و در صورت تخلف فروشنده یا تولیدکننده از مقررات استاندارد درباره کالای استانداردشده و شکایت مشتری، دادگاه تولیدکننده یا فروشنده را به جبران خسارت وارد شده محکوم خواهد کرد.
درباره کالاهای وارداتی
این حقوقدان با بیان اینکه در کالاهای وارداتی بویژه آنها که از طریق قانونی وارد کشور شدهاند چون موسسه استاندارد وظیفه دارد در تمام گمرکهای ورودی و خروجی کشور آزمایشگاههای مناسب دایر کند و گمرکات کشور نیز وظیفه دارند خدمات آزمایشگاهی خود را فقط از این مؤسسه دریافت کنند، باید گفت اگر نقص و عیب ابزار و وسایل اداری دولت در کنترل واردات ثابت شود دولت مسئول است اما اگر کالا از انواعی باشد که واردکننده خصوصی دارد و دسترسی به تولیدکننده ممکن نباشد، مصرفکننده حق مراجعه به فروشنده و دریافت خسارت خود را دارد.
دادگاههاي صالح
به گفته وی اصولاً در این گونه موارد دادسرا و دادگاه محل وقوع جرم صلاحیت رسیدگی دارد یعنی محلی که شخص مصدومشده یا به اموالش آسیب رسیده است بنابراین محل فروش کالا یا محل استقرار کارخانه تأثیری در رسیدگی ندارد.
صابری ادامه میدهد: معمولاً در این گونه موارد شاکی شکایت خود را به دادسرای محل وقوع جرم تقدیم میکند. البته ناگفته نماند که بدون شکایت او هم مراجع قضایی موطف به تعقیب و مجازات متخلف هستند زیرا این جرم از جمله جرایم غیرقابل گذشت است. قاضی دادسرا یا دادگاه نیز دستور لازم را برای جمعآوری دلایل، جلب نظر کارشناس، تحقیق از شهود، معرفی مصدوم به پزشک قانونی و ... را میدهد.
اهمیت بازرسی کالا در جذب استاندارد
«مهدي ترقيجاه» مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران درباره تاثير بازرسي كالاها در گرفتن استاندارد كالاها به «حمایت» میگوید: بازرسیهای فنی و تخصصی در مورد محصولات مختلف موجب شده است تا شرکتهاي داخلي و خارجي اقدام به ارائه سرویسهای با کیفیتتری کنند. این رویکرد در گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفته بود اما اکنون که کشور با برخی فشارهای بیرونی نیز روبهرو است، روند ارزیابی و بازرسی میتواند رشد کالاهای استاندارد و کیفیسازی محصولات را به همراه داشته باشد.
تخلف از استانداردسازي
وي درباره تخلف از استانداردسازی ميگويد: سازمان استاندارد براي بعضي از كالاها استاندارد اجباري در نظر گرفته است اما اين قوانين نيز مانند قوانين ديگر متخلفاني دارد؛ بسیاری از مشاغل علاقهای ندارند که مورد ارزیابی قرار گیرند.
مدیرعامل شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران با بیان اینکه جدی گرفتن مفهوم استاندارد یک موضوع شخصی نیست و عامل مهمی برای مسائل اجتماعی و ایمنی ملی است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، افزود: در حالت کلی باید با شرکتهایی که روند اجرای استاندارد را به شوخی میگیرند برخورد جدی شود، اما این برخوردها وظیفه شرکتهای بازرسی نیست و مرجع اصلی سازمان ملی استاندارد است.
تعیین استانداردهای اجباری در نقاط مختلف جهان کار مرسومی است و در زمانی که شرکتی از این موضوع تخطی کند با مجازاتهای سختی روبهرو خواهد شد اما اکنون در کشور ما این سختگیریها به شدت كشورهاي ديگر نیست، با این حال فعالیتهای خوبی در این زمینه از سوی سازمان ملی استاندارد صورت گرفته است.
وي در پايان ميگويد: با رعایت استاندارد و دقت در بازرسی میتوان از بروز بسیاری ازمشکلات جلوگیری کرد. به عنوان مثال با مقایسهای کوچک میان کالاهای چنین وارداتی ایران همچنین کالاهای وارداتی چینی در کشورهای اروپایی و امریکا میتوان فهمید که این دسته کالای صادراتی تفاوتهای بسیاری با یکدیگر از حیث کیفی دارند. این تنها تنها به دلیل فرآیند بازرسی و نظارت در کشورهاست؛ توجه کم به این مقوله موجب واردات سیلی از کالاهای بیکیفیت به کشور همچنین تولید حجم بسیار بالایی از این کالاها در کشور خواهد شد که میتواند به تدریج آثار جبران ناپذیری را بر زندگی و اقتصاد مردم یک کشور داشته باشد.
تاریخ انتشار: ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]
صفحات پیشنهادی
جلوگیری از ورود کالاهای غیراستاندارد به کشور
جلوگیری از ورود کالاهای غیراستاندارد به کشور خبرگزاری پانا مدیرکل استاندارد استان تهران با اعلام خبر صدور 47 گواهی انطباق صادرات در اسفند گفت کالاهای صادراتی و وارداتی باید با استانداردهای مربوط منطبق باشد در غیر اینصورت مجوز ورود به کشور و یا صادرات دریافت نمی کند ۱۳۹۳ سهمعاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خبر داد برخورد قانونی با متخلفان افزایش قیمت سیمان در خوزستان
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت معدن و تجارت خبر دادبرخورد قانونی با متخلفان افزایش قیمت سیمان در خوزستانمعاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت معدن و تجارت از برخورد قانونی با متخلفان افزایش قیمت سیمان در خوزستان خبر داد علی محمد رحمانیزاده امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اهدر کمیسیون تنظیم بازار مطرح شد اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها نظارت مستمر بر کالا را میطلبد
در کمیسیون تنظیم بازار مطرح شداجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها نظارت مستمر بر کالا را میطلبدفرماندار شهرستان اسدآباد گفت با اجرای مرحله دوم احتمال افزایش قیمت برخی کالاها و اجناس وجود دارد و باید با نظارت و بازرسی مستمر از بروز مشکلات برای مردم جلوگیری شود به گزارش خبرگزاری فمدیرکل استاندارد استان البرز: بیش از 3 هزار قلم کالا در بازار البرز نمونهبرداری شد
مدیرکل استاندارد استان البرز بیش از 3 هزار قلم کالا در بازار البرز نمونهبرداری شدمدیرکل استاندارد استان البرز گفت سال گذشته 3 هزار و 427 قلم کالا در قالب طرح طاها از سطح بازار این استان خریداری و مورد نمونهبرداری قرار گرفته است به گزارش خبرگزاری فارس از کرج به نقل از روابط عمرئیس اتاق اصناف همدان خبر داد نظارت جدی اصناف بر کالاهای اساسی در فاز دوم هدفمندی یارانهها
رئیس اتاق اصناف همدان خبر دادنظارت جدی اصناف بر کالاهای اساسی در فاز دوم هدفمندی یارانههارئیس اتاق اصناف همدان با اشاره به نظارت بیشتر و جدی بر کالاهایی که برای مردم اولویت اساسی دارند گفت در امر فاز دوم هدفمندسازی یارانهها در زمینه این نوع کالاها حوزه بازرسی اصناف همدان تمکاهش 50 درصدی پروندههای تخلف در کالا، خدمات و بهداشت و درمان در استان کرمانشاه/ ضرورت نظارت مردم
استانها غرب کرمانشاه عزیزی با مهر مطرح کرد کاهش 50 درصدی پروندههای تخلف در کالا خدمات و بهداشت و درمان در استان کرمانشاه ضرورت نظارت مردم کرمانشاه – خبرگزاری مهر مدیرکل تعزیرات حکومتی استان کرمانشاه از 50 درصدی پروندههای تخلف درحوزه کالا خدمات و بهداشت و درمان طی فروردیصادرات کالای استاندارد در مهران از مرز 47 هزار تن فراتر رفت
استانها غرب ایلام مددی صادرات کالای استاندارد در مهران از مرز 47 هزار تن فراتر رفت ایلام - خبرگزاری مهر مدیر کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان ایلام گفت در سال گذشته صدور کالای استاندارد در مهران از مرز 47 هزار تن فراتر رفته است به گزارش خبرنگار مهر محمد مددی صبح شنبه داستاندارد مهران به 129 تن کالای غیراستاندارد اجازه صدور نداد
شنبه ۲۳ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۱ ۱۲ رییس استاندارد مهران گفت در سال گذشته از صدور 129 تن کالا شامل لولهپلیاتیلن گچ ساختمانی پتو فرغون چینی آلات بهداشتی و تجهیزات شهربازی به علت نداشتن کیفیت مناسب و نداشتن پرونه کاربرد علامت استاندارد جلوگیری شد جعفر فرهادبیگی در گفتوگو باصدور بیش از 6 میلیارد ریال کالای استاندارد ایران به خارج
رشت صدور بیش از 6 میلیارد ریال کالای استاندارد ایران به خارج 629 تن کالای ایرانی پس از دریافت گواهینامه استاندارد از گمرکات استان گیلان در نخستین ماه بهار امسال به خارج از کشور صادرشده است به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران رشت مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان گیلان ارزنظارت بر رعایت استاندارد سیستم گرمایشی ساختمانها ضعیف است
اجتماعی شهری نظارت بر رعایت استاندارد سیستم گرمایشی ساختمانها ضعیف است دبیر انجمن شرکتهای کنترل کیفیت ساختمان ایران در تشریح علل استفاده بی رویه و غیر اصولی از پکیج های ساختمانی گفت متاسفانه غفلت دستگاههای مسئول در سه زمینه موجب رشد بی رویه استفاده از این سیستم گرمایشی در کشورکارگروهی جهت آسیبشناسی نظام نظارتی و تهیه قانونی جامع تشکیل شود
مجید انصاری پیشنهاد کرد کارگروهی جهت آسیبشناسی نظام نظارتی و تهیه قانونی جامع تشکیل شود خبرگزاری پانا معاون پارلمانی رئیس جمهور از مجلس درخواست کرد تا با تشکیل کارگروهی برای بررسی و آسیبشناسی نظام نظارتی و تهیه قانون جامع برای هماهنگی نهادهای نظارتی موافقت کنند ۱۳۹۳ چهارشنبهوظیفه صداوسیما نظارت بر ایرانی یا خارجی بودن کالاهای تبلیغی در تلویزیون نیست
جمعه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۳ عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران گفت اگر انجمن تولیدکنندگان برنج اعتراضی به تبلیغ برنج های وارداتی به عنوان برنج ایرانی دارد باید به دادستان مراجعه و اعتراض خود را قضایی کنند تا از تبلیغ این کالا جلوگیری شود سید حسین معروف در گفتوگو با خبرنگدرخواست حذف خودرو از کالاهای انحصاری /هزینه های مونتاژ خودرو در کشور 2 تا 3 برابر استانداردهای جهانی
عضو کمیسیون صنعت اتاق ایران در گفت وگو با پانا درخواست حذف خودرو از کالاهای انحصاری هزینه های مونتاژ خودرو در کشور 2 تا 3 برابر استانداردهای جهانی خبرگزاری پانا عضو کمیسیون صنعت اتاق ایران از درخواست وزارت صنعت از شورای اقتصاد برای حذف خودروسازان از فهرست کالاهای انحصاری در کاجرای استانداردهای بین المللی ترخیص کالا/ فاز جدید تجهیز گمرکات آغاز شد
اقتصادی اقتصاد کلان اجرای استانداردهای بین المللی ترخیص کالا فاز جدید تجهیز گمرکات آغاز شد با افتتاح سامانه اظهار از راه دور در گمرک شهید رجایی برای اولین بار خروج كليه كالاهاي ترخيص شده از درب خروج جدید واردات با مديريت ريسک صورت مي گيرد به گزارش خبرنگار مهر تجهيز گمركات بنظارت در رعايت استاندارد در سيستم گرمايشي ساختمان ها ضعيف است
۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ ۱۳ ۵۵ب ظ نظارت در رعايت استاندارد در سيستم گرمايشي ساختمان ها ضعيف است دبير انجمن شرکت هاي کنترل کيفيت ساختمان ايران در تشريح علل استفاده بي رويه و غير اصولي از پکيج هاي ساختماني گفت متاسفانه غفلت دستگاههاي مسوول در سه زمينه موجب رشد بي رويه استفاده از اين سيستبانک مرکزی مسئول نظارت حسابهای بانکی است/ وظيفه قانوني براي وارسي سپردههاي بانکی نداریم
اقتصادی اقتصاد کلان بانک مرکزی مسئول نظارت حسابهای بانکی است وظيفه قانوني براي وارسي سپردههاي بانکی نداریم معاون بانکی وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه وزارت اقتصاد هيچ برنامهاي براي سركشي به حسابهاي افراد ندارد اعلام کرد مردم مطمئن باشند اساس كار كشور دولت و وزارت اقتصادامام جمعه ارومیه: استاندارد، میزان و معیار کیفیت کالا و خدمات در جامعه است
امام جمعه ارومیه استاندارد میزان و معیار کیفیت کالا و خدمات در جامعه است ارومیه - ایرنا - نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه گفت استاندارد میزان و معیار کیفیت کالا و خدمات در جامعه است که باید برای ترویج توجه به آن فرهنگسازی صورت گیرد حجت الاسلام والمسلمی-
گوناگون
پربازدیدترینها