واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
کارخانه ریسباف اصفهان به یک مرکز فرهنگی تبدیل می شود اصفهان - ایرنا - مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان گفت : کارخانه ریسباف اصفهان توسط وزارت راه وشهرسازی خریداری و به یک مرکز فرهنگی تبدیل می شود.
به گزارش ایرنا، « محمود محمود زاده » درهمایش بزرگداشت شیخ بهایی و روز معمار که در اداره کل راه و شهرسازی استان اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: با همکاری معاونین وزارت راه و در حضور استاندار اصفهان تفاهمناهه ای در 14 بند درباره بافت های تاریخی و فرسوده اصفهان منعقد شد.
وی با بیان اینکه یکی از بندهای این تفاهمنامه تملک کارخانه ریسباف اصفهان و تبدیل آن به یک مرکز فرهنگی است، افزود: امیدواریم با همکاری سایر دستگاه ها این امر محقق شود.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وجود 107 شهر در استان اصفهان ، گفت: استان اصفهان در بین استان های کشور بیشترین شهر را داراست.
وی تصریح کرد: 100 شهر اصفهان دارای طرح تفصیلی بوده و از شاکله های سیاست های کلان کشور تبعیت می کند.
محمود زاده بابیان اینکه به زودی کلیه شهرهای استان صاحب طرح تفصیلی می شوند، اظهار کرد: با تکمیل این کار ، اصفهان به عنوان یکی از معدود استان های کشور از برنامه ریزی واحد برخوردار می شود.
به گزارش ایرنا، ˈریسبافˈ بازمانده ای از مجموعه ی کارخانه های نساجی اصفهان است که در دوران پهلوی اول، اصفهان را به یکی از قطب های نساجی کشور تبدیل کرده بودند و تولیدات آنها بیرون از مرزهای ایران نیز طرفدارانی داشت.
در آن دوران، 10 کارخانه مهم در دو سوی حاشیه زاینده رود شکل گرفت که در حاشیه شمالی زاینده رود کارخانه های «پشمباف»، «نختاب» و «رحیم زاده» و در حاشیه جنوبی زاینده رود، کارخانه های «نور»، «وطن»، «زاینده رود»، «شهرضای جدید»، «صنایع پشم»، «بافناز» و ««ریسباف»» احداث شد.
این کارخانه ها دارای ساختار ویژه ای بودند که نمایانگر معماری صنعتی ایران در آن دوره است و از دیدگاه کارشناسان میراث فرهنگی حفظ بخش مهمی از این گنجینه با تغییر کاربری و استفاده بهینه، می توانست سرمایه مهمی برای نسل های بعدی باشد.
اما در چند دهه اخیر، بسیاری از آنها که در شمار بناهای شاخص صنعتی ـ تاریخی کشور بودند، به دست سوداگران اقتصادی تخریب شدند.
البته بخشی از کارخانه ی «پشمباف» به صدا و سیمای جمهوری اسلامی مرکز اصفهان و بخش باقی مانده از کارخانه ی «صنایع پشم» (کوشک میانی و سردر ورودی) به دبیرخانه شورای اسلامی شهر، تغییر کاربری پیدا کرد.
بنای صنعتی، تاریخی «ریسباف»، در نزدیکی «سی وسه پل» و زاینده رود، و در امتداد محور تاریخی چهارباغ، از موقعیت مکانی و ساختار مطلوب جهت تبدیل به کاربری های مورد نیاز شهر تاریخی اصفهان برخوردار است و از سال ها پیش دوستداران اصفهان خواستار حفظ این بنا و تبدیل آن به موزه بودند.
سرانجام بیش از دو سال پیش، دوستداران اصفهان موفق شدند تا در جریان یکی از سفرهای هیات دولت زمینه تصویب مصوبه ای را فراهم آورند که به موجب آن مقرر شد که بنای تاریخی ــ صنعتی «ریسباف» برای تبدیل شدن به موزه منطقه ای، به سازمان میراث فرهنگی واگذار شود.
پس از مدتی کوتاه، بانک ملی به عنوان مالک دولتی، درخواست لغو این مصوبه را به هیات دولت فرستاد که در نتیجه، کمیسیون مستندسازی هیات وزیران با ریاست وزیردادگستری تشکیل شد و سرانجام با بررسی مستندات، درخواست ابطال این مصوبه رد شد و اعلام شد که کارخانه «ریسباف» متعلق به شرکت سرمایه گذاری بانک ملی نمی باشد، بلکه این ملک جزء دارایی های بانک ملی و در نهایت دولت است.
به این ترتیب مقرر شد که به اقتضای زمان و نیاز فرهنگی و اجتماعی کشور با تصمیم هیات دولت و به پشتوانه قانون، این بنا در اختیار «سازمان میراث فرهنگی» قرارگیرد و سایر ارگان ها موظف به خضوع در برابر این مصوبه شدند.
با این وجود، هنوز این مصوبه با وجود پشتوانه های قانونی اجرا نشده و بانک ملی همچنان بر موضع خود پافشاری می کند و بنای تاریخی - صنعتی «ریسباف» را متعلق به کانون بازنشستگان بانک ملی و خود را فاقد قدرت واگذاری بنا به سازمان میراث فرهنگی می داند.
کارخانه ریسباف اصفهان مربوط به دوره پهلوی است که در سال 1381با شماره ثبت 6018 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
پ/7135/ 7132/536
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
03/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]